Image default
Ευρώπη

Ιρλανδία: Τα εσωτερικά προβλήματα υπερισχύουν του Brexit στις πρόωρες εκλογές του Σαββάτου

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αντιμετωπίζει το Σάββατο τις επισφαλείς για τη θέση του πρόωρες βουλευτικές εκλογές απέναντι σε ένα εκλογικό σώμα που ανησυχεί περισσότερο για τις εσωτερικές δυσχέρειες παρά για το Brexit, που αποτελεί και τον κύριο άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η έξοδος του Βρετανού γείτονα από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εν δυνάμει επιζήμια για την Ιρλανδία, και τα 4,9 εκατομμύρια κατοίκους της, τη μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού μπλοκ που έχει χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θέμα του Brexit και της αναζήτησης λύσης που θα αποφεύγει την επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία έφερε και πάλι στην επιφάνεια την ανάμνηση των «Troubles», των τριών δεκαετιών αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους ρεπουμπλικανούς, καθολικούς και τους ενωτικούς, προτεστάντες στην βρετανική επαρχία.

Εάν η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης συνδεόταν με την ευρωπαϊκή πολιτική του Λίο Βαράντκαρ, «θα νικούσε εύκολα», αλλά «οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή», εκτιμά ο Jon Tonge, ειδικός στην ιρλανδική πολιτική του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Το κόμμα του, το Φίνε Γκάελ (Fine Gael) βρίσκεται επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού μαζί με το άλλο μεγάλο κόμμα της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής, το Φιάνα Φέιλ (Fianna Feil). Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και έναν αιώνα.

Ο Λίο Βαράντκταρ είναι το σύμβολο μίας καθολικής Ιρλανδίας που βρίσκεται στον δρόμο του εκσυγχρονισμού. Ο ίδιος ανέλαβε την πρωθυπουργία εδώ και λιγότερο από τρία χρόνια, αλλά το κόμμα του κυβερνά εδώ και εννέα χρόνια.

Σε έρευνα Ipsos MRBI, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τους Irish Times, το κόμμα του πρωθυπουργού έρχεται στην τρίτη θέση, με 20% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 23% για το Φιάνα Φέιλ.

«Υπαρξιακή απειλή»

Αν η τάση που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθεί στις κάλπες, η ψηφοφορία θα καταλήξει στην αντιστροφή της ισορροπίας δυνάμεων στους κόλπους του συνασπισμού. Ο επικεφαλής του Φιάνα Φέιλ Μάικλ Μάρτιν, πρώην υπουργός Εξωτερικών, θα είναι στην περίπτωση αυτή ο νέος πρωθυπουργός.

Αλλά, η δημοσκόπηση αυτή έφερε στην επιφάνεια και μία απροσδόκητη τάση: για πρώτη φορά από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, το Σιν Φέιν (Sinn Fein), το αριστερό κόμμα της Ιρλανδίας που τάσσεται υπέρ της επανένωσης του νησιού, καταλαμβάνει την πρώτη θέση με το 25% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης των Irish Times, 4 στους 5 Ιρλανδούς θέλουν την επανένωση του νησιού.

Οι πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αλλοτε η πολιτική πτέρυγα του ΙRA, το κόμμα, υπό την ηγεσία εδώ και δύο χρόνια της Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, δεν κατεβάζει παρά 42 υποψήφιους, για 160 έδρες του Dail Eireann, της ιρλανδικής κάτω βουλής. Επιπλέον, και τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αποκλείουν οποιαδήποτε σύμπραξη με το Σιν Φέιν, το οποίο έχει θέσει ως όρο για την συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιρλανδική ενότητα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και χάρις στην ισχυρή συμμετοχή του σε αποκεντρωμένες δομές εξουσίας, το Σιν Φέιν θα γίνει το Σάββατο το μεγαλύτερο ιρλανδικό πολιτικό κόμμα, ενισχύοντας το momentum υπέρ της ένωσης.

«Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα μπορούσε στα σοβαρά να ασκήσει πίεση υπέρ μίας επανενωμένης Ιρλανδίας. Δεν είναι κάτι που θα εξαφανισθεί έτσι…», λέει ο Jon Tonge

Κρίση στέγης

Απέναντι στον κίνδυνο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Λίο Βαράντκαρ επέλεξε στα μέσα του Ιανουαρίου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις εξαφανισθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η εκλογική αναμέτρηση του Σαββάτου, που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τον αγώνα ράγκμπι Ιρλανδίας-Ουαλίας στο πλαίσιο του τουρνουά των Εξι Εθνών, θα επιτρέψει στην χώρα να έχει μία νέα κυβέρνηση στην θέση της για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο με μία «ισχυρή εντολή» για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης, είχε τονίσει ο Λίο Βαράντκαρ ανακοινώνοντας την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Το ματς του Brexit, επαναλαμβάνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, δεν βρίσκεται παρά στο «ημίχρονο» και μία αποτυχία στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας «θα ήταν σημαντική, υπαρξιακή απειλή για την οικονομία μας το 2021».

Ωστόσο, δυσκολεύεται να περάσει το μήνυμα, διότι η ιδέα μίας λύσης χωρίς την ύπαρξη συνόρων που θα επηρεάσουν τις εμπορικές ανταλλαγές με τον βρετανό γείτονα συναντά καθολική συναίνεση.

«Η ιδέα ότι η Ιρλανδία δεν μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση εξαιτίας του Brexit είναι τόσο κυνική όσο και δείγμα απελπισίας», δήλωσε πρόσφατα ο Μάικλ Μάρτιν. «Η εθνική ενότητα για το Brexit, στην οικοδόμηση της οποίας συμβάλαμε και εμείς, θα συνεχισθεί».

Οι ανησυχίες των ψηφοφόρων επικεντρώνονται σε προβλήματα όπως η στέγη και η υγεία. Η έλλειψη κατοικιών έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών. Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής προς τους αστέγους Focus Ireland, η χώρα μετρούσε 9.731 αστέγους την εβδομάδα των Χριστουγέννων, ένας αριθμός που έχει τετραπλασιασθεί από τον Δεκέμβριο 2014.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

Χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίους σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία από ΕΤΕπ και Παρευξείνια Τράπεζα

admin

Μάχη οπισθοφυλακής της ΕΚΤ για τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ

admin

Brexit: δεν αναμένονται απόψε άλλες εξελίξεις για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών (update)

admin

«Όχι» Τζόνσον σε νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

admin

Το παρασκήνιο από την επεισοδιακή εκδήλωση για τον TANAP

admin

Σε φάση ωρίμανσης το ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των ελληνικών startups

admin

Πάτρα – Πύργος: ο ρόλος των Βρυξελλών και πόσο έχει προχωρήσει το… μη-έργο! (πίνακας)

admin

Η αγορά αυτοκινήτων στην ΕΕ αναμένεται να σημειώσει πτώση 25% το 2020

admin

Ιταλία – κορωνοϊός: συναγερμός στις ελληνικές αρχές

admin

Σχοινάς: Στην καρδιά των προτεραιοτήτων της Επιτροπής η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

admin

ΕΕ: Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση στην Αλβανία

admin

Διακρατικός μηχανισμός το EastMed Gas Forum – Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή για την περιοχή

admin

Είναι βιώσιμο το σχέδιο του Ερντογάν για την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων;

admin

Πούτιν και Ζελένσκι συνομίλησαν αλλά οι διαφωνίες τους παραμένουν

admin

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

admin

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050

admin

Παρέμβαση Λευκού Οίκου στην ΕΕ υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας

admin

Δάνειο της ΕΤΕπ στη ΔΕΠΑ για την κατασκευή πλοίου τροφοδοσίας LNG

admin