Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ: Ανοίγει ο δρόμος για την αγορά ελληνικών ομολόγων

Θετικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ομολόγων είναι οι εκτιμήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται με συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες αγοράς ελληνικών ομλόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επίσης επιλέξιμα», είπε η Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για αγορά, καθώς δεν έχουν την επενδυτική διαβάθμιση που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της ΕΚΤ.

Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένει χαμηλή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησής της, παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κοροναϊού σκιάζει τον ορίζοντα, προσέθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΚΤ διατηρεί επί πολλά χρόνια εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές για να ενισχύσει την ανάπτυξη και η Λαγκάρντ τόνισε ότι η στήριξη αυτή εξακολουθεί να είναι αναγκαία για να προστατεύσει τη νομισματική ένωση από παγκόσμιους μετωπικούς ανέμους.

«Αν και παραμένουν μεγάλες οι αβεβαιότητες σχετικά με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αυτές που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μειώνονται», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «’Αλλοι κίνδυνοι, ωστόσο, παραμένουν ή – όπως η αβεβαιότητα σχετικά με την επίπτωση του κοροναϊού – αποτελούν μία νέα πηγή ανησυχίας», πρόσθεσε.

«Βραχνάς» τα χαμηλά επιτόκια

Όπως είπε, η εγχώρια οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την κατανάλωση να συνεχίζει να αυξάνεται, την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών και την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.«Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι πρόδρομοι δείκτες δίνουν μία ελαφρά μεγαλύτερη αισιοδοξία», σημείωσε.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός, που είναι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ, παραμένει αδύναμος και η χαμηλή ανάπτυξη συγκρατεί τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και έχουν προκαλέσει μία έκρηξη στην αγορά ακινήτων σε σημαντικές αγορές, κάτι που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση από την ΕΚΤ, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Σχετικα αρθρα

Σε κρίση ο τουρισμός – Τα σενάρια για να κρατηθεί ζωντανός

admin

Γεωργιάδης : Πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν

admin

Κτηματολόγιο: Πότε ξεκινά η διαδικασία της ανάρτησης για την Αθήνα -Τι πρέπει να κάνετε

admin

Η πανδημία άλλαξε τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών

admin

Για «μόνιμο σοκ» στις αγορές εμπορευμάτων προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

admin

Πετρέλαιο : Παραμένει η ανησυχία για την κρίση ΗΠΑ – Ιράν

admin

Φορολογικές δηλώσεις: 17 ημέρες για την υποβολή 2,5 εκατ. δηλώσεων

admin

Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 30% του πληθυσμού

admin

ΔΕΗ : Πως γίνονται οι εξ αποστάσεως συναλλαγές

admin

Ρωσία : Με δικό της πλοίο θα ολοκληρώσει τον Nord Stream 2 μετά την απόσυρση των Ελβετών

admin

Η Ουάσιγκτον ορίζει τους όρους της συμφωνίας, το Πεκίνο σιωπά

admin

ΥΠΟΙΚ : Αμοιβή για όσους καταδεικνύουν σχολάζουσες κληρονομιές

admin

Σταϊκούρας στη Handelsblatt: Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά…

admin

Βαθιά οικονομική ανάσα για την Παλαιστινιακή Αρχή

admin

Μάκης Βορίδης: Καταστροφή για τους αγρότες οι κατώτατες εγγυημένες τιμές

admin

Delphi Economic Forum: Συζήτηση Β. Αντωνιάδη (BCG) – Δρ. Daniel Stelter για τις προκλήσεις μετά την πανδημία

admin

Ρωσία: Θα ολοκληρώσουμε τον αγωγό Nord Stream παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

admin

Αναδρομικά : Πότε θα γίνει η πληρωμή τους

admin