Image default
Οικονομία

Ο κοροναϊός έφερε ελάφρυνση στους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα

Στο ήμισυ μειώνει τους πρόσθετους δασμούς που επιβλήθηκαν πέρυσι σε 1.717 αμερικανικά προϊόντα η κινεζική κυβέρνηση, έπειτα από την υπογραφή της «φάσης 1» της συμφωνίας που έφερε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, αυτών των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ενώ η ανακοίνωση θεωρείται ανταπόδοση σε δέσμευση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκτιμάται επίσης από αναλυτές ότι είναι μια κίνηση του Πεκίνου για ενίσχυση της εμπιστοσύνης εν μέσω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που έχει προκαλέσει αναταραχή στις επιχειρήσεις και έχει πλήξει το επενδυτικό κλίμα.

Ωστόσο, σε μια εξέλιξη που δημιουργεί αμφιβολίες για τις άμεσες προοπτικές, δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας ανέφερε ότι το Πεκίνο θα ενεργοποιήσει μια ρήτρα «καταστροφών» στην εμπορική συμφωνία, που μπορεί να επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει αντίποινα ακόμα κι αν δεν ικανοποιήσει πλήρως τους στόχους για αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών για το 2020.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι από τις 07:01 ώρα Ελλάδας, στις 14 Φεβρουαρίου, θα μειωθούν οι πρόσθετοι δασμοί σε κάποια προϊόντα στο 5% από το 10% και σε άλλα στο 2,5% από το 5%. Το υπουργείο δεν ανέφερε την αξία των προϊόντων που επηρεάζονται από την απόφαση, αλλά εκείνα που ευνοούνται από τον νέο κανόνα εντάσσονται στα αγαθά ύψους 75 δισ. δολαρίων, στα οποία η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επέβαλε δασμούς 5-10% οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι η μείωση των δασμών ανταποκρίνεται στις μειώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα, που επίσης προγραμματίζονται για τις 14 Φεβρουαρίου. Οι περαιτέρω προσαρμογές θα εξαρτηθούν από τη διμερή οικονομική και εμπορική κατάσταση, ανέφερε το υπουργείο.

Οι μειώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να περικοπούν οι δασμοί στους σπόρους σόγιας από το 30% στο 27,5%, αν και κάποιοι χρηματιστές λένε ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι περιορισμένος όσο συνεχίζουν να ισχύουν δασμοί 25%. Οι δασμοί στο αργό πετρέλαιο θα μειωθούν στο 2,5% από το 5% που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Οι υπόλοιποι δασμοί επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά η επιβολή τους ανεστάλη λόγω της ενδιάμεσης εμπορικής συμφωνίας.

«Η όποια κίνηση αποκλιμάκωσης είναι πάντα καλή. Ειδικά όταν η αγορά έχει κυριευθεί από τις ειδήσεις για τον ιό, τα καλά νέα για τους δασμούς είναι τονωτικά», δήλωσε ο Τόμι Σιέ, επικεφαλής ανάλυσης στην OCBC Bank της Σιγκαπούρης. «Η ανακοίνωση δείχνει τη δέσμευση της Κίνας να εφαρμόσει τη φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας παρά την αναταραχή από την πρόσφατη επιδημία του ιού», συμπλήρωσε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η είδηση ήταν θετική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έρχεται την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει την επενδυτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Κίνα, καθώς η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας.

Το γιουάν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ οι μετοχές στην Ασία και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street έκαναν ράλι μετά την ανακοίνωση.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ελπίζει οι δύο πλευρές να καταφέρουν να τηρήσουν την εμπορική συμφωνία και να την εφαρμόσουν προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, να προωθήσουν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο ιός μπορεί να «αρρωστήσει» και τη συμφωνία των δύο πλευρών

Ενώ οι προτεινόμενες μειώσεις δασμών καταδεικνύουν ξεκάθαρη πρόοδο στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, η επιδημία του ιού έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο σύντομα η «φάση 1» της συμφωνίας μπορεί να βοηθήσει την επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία.

Η κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε σήμερα ότι, το Πεκίνο εξετάζει την περίπτωση να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα της «φάσης 1» της συμφωνίας που σχετίζεται με τις καταστροφές λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, με τους συντάκτες του δημοσιεύματος να επικαλούνται Κινέζο ειδικό σε θέματα εμπορίου που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

Το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει μια «ρήτρα καταστροφών», που επιτρέπει καθυστερήσεις στην περίπτωση «εθνικής καταστροφής ή άλλου απρόβλεπτου γεγονότος».

Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Περντιού, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα πρέπει να επιδείξει κατανόηση εάν ο νέος ιός πλήξει την ικανότητα της Κίνας να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων βάσει της υπογραφείσας εμπορικής συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, ερωτηθείσα για το δημοσίευμα των Global Times σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, παρέπεμψε το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία.

Κάποιοι αναλυτές δήλωσαν μετά την εμπορική συμφωνία ότι η Κίνα ίσως χρειαστεί να ανακαλέσει κάποιους από τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως οι σπόροι σόγιας και το αργό πετρέλαιο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της για αγορές. Άλλοι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι τέτοιου είδους κινήσεις αναμένεται αποσοβήσουν την εξασθένηση της εγχώριας ανάπτυξης.

«Βάσει της ‘φάσης 1’ της συμφωνίας, η Κίνας πρέπει να ικανοποιήσει τον δύσκολο στόχο να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ κατά 100 δισ. δολάρια φέτος, άρα ένα μέτρο σαν αυτό ήταν απαραίτητο και αναμενόμενο», δήλωσε ο Τόμο-ο Κινοσίτα, αναλυτής στην Invesco Asset Management.

«Παράλληλα όμως το γεγονός ότι το έκαναν τώρα καταδεικνύει την επιθυμία τους να στηρίξουν κινεζικές εταιρίες καθώς η επιδημία του κοροναϊού προφανώς θα καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην κινεζική ανάπτυξη», επισήμανε καταληκτικά.

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Χατζηδάκη με θεσμούς : Πρόοδος στα ενεργειακά

admin

Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της μαρίνας Χίου

admin

Έναρξη δεύτερης φάσης του Market Test για τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης

admin

PwC: Πολλαπλές ευκαιρίες και προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Ερευνα ΕΣΕΕ: Χαμηλότερα από πέρυσι τα επίπεδα πωλήσεων στις εφετινές εκπτώσεις

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Πιστώνονται την Παρασκευή τα χρήματα – Οι δικαιούχοι

admin

Έσπασε το φράγμα του 1% το 10ετές ομόλογο

admin

Ταμεία: “Παράθυρο’’ για νέα ρύθμιση τον Σεπτέμβριο

admin

Σεντένο : Σε ετοιμότητα η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει πιθανό αντίκτυπο του κοροναϊού

admin

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου λόγω πανδημίας, θετικές προοπτικές για LNG και υδρογόνο

admin

Τράπεζα Πειραιώς : Νέο σχέδιο για μείωση των NPEs κατά 11 δισ. ευρώ

admin

Προϋπολογισμός : Τι κερδίζουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις

admin

Μετά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού 5,1 δισ. επενδύσεις και πλεονάσματα

admin

Ανοδος και ρεκόρ δεκαετιών σε επιδόσεις τριμήνου για τη Wall Street

admin

Τηλεδιάσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη με Αμερικανούς επενδυτές

admin

Κοροναϊός : Εκπνέει η προθεσμία για μειωμένους φόρους κατά 25%

admin

Ιδιωτικός ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν

admin