Image default
Οικονομία

Σοκαριστικά στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια: Το 17,9% των ρυθμισμένων δανείων έχουν ξανακοκκινίσει

Πάνω από 250 χιλιάδες «λουκέτα» και τουλάχιστον 800 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας άφησε πίσω της η πολυετής κρίση. Και αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι το «βουνό» των κόκκινων δανείων.

Ενα «βουνό» που καταπλακώνει την οικονομία, υπονομεύοντας ακόμα και τις επιχειρήσεις έχουν προοπτικές βιωσιμότητας, ακόμα και τα νοικοκυριά που θέλουν, αλλά δεν δύνανται ακόμα να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις και στο ξεχρέωμα των παλαιότερων οφειλών.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί αν τους εξετάσει κανείς από την αρχή της κρίσης ως σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η Ελλάδα μπήκε στο τούνελ της κρίσης με υπόλοιπο δανείων περίπου 271 δις ευρώ, εκ των οποίων είχαν «κοκκινίσει» γύρω στα 26 δις ευρώ, δηλαδή το 9,5%. Εκείνη την εποχή, χωρίς να είναι κάποιος βαθύς γνώστης, μπορούσε να υποπτευθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα «κόκκινα» δάνεια ήταν «αμαρτίες» από διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, πιστωτικές κάρτες και όντως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτήν την υποψία, καθώς σχεδόν τα 16 δις από 26 δις ευρώ ήταν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια. Ουδείς μπορούσε, όμως, να φανταστεί τι ερχόταν…

Η ανοδική πορεία των κόκκινων δανείων στην περίοδο της κρίσης

Μετά από μόλις δύο χρόνια κρίσης κι ενώ είχαν διαψευστεί οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες για γοργή επιστροφή στην κανονικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια είχαν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 52 δις ευρώ, ενώ στην κορύφωση της κρίσης, το 2013, είχαν ήδη φτάσει μια ανάσα από τα 91 δις ευρώ, αποτυπώνοντας την κατάρρευση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Η ανοδική πορεία δεν ανακόπηκε. Αντιθέτως, φτάνοντας στο Δεκέμβριο του 2015 τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ξεπεράσει τα 106 δις ευρώ (!!!), δηλαδή το 48% του συνόλου των δανείων και είχε γίνει σαφές ότι παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τα 3 Μνημόνια, η βαριά κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων θα συνόδευε την ελληνική οικονομία και μετά την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Στήριξης.

Εστίαση και τουρισμός ψηλά στη λίστα των κόκκινων δανείων

Ξεκινώντας έκτοτε η σταδιακή μείωση του stock- κυρίως με διαγραφές- άρχισε να αναδεικνύεται μια ακόμα πτυχή του προβλήματος: η διάβρωση του ιστού της οικονομίας. Τα επιχειρηματικά δάνεια, που το 2009 συμμετείχαν με ποσοστό 8,3% στο βάρος των «κόκκινων» δανείων, έφτασαν στο 49,7% το 2016, ενώ ακόμα και τώρα που καταγράφεται μια συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 10 δις ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, το 40,4% των επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή περίπου 39,5 δις ευρώ, είναι στο «κόκκινο».

Ο προβληματισμός γίνεται έκπληξη, αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων, δηλαδή κι εκείνων που εμφανίζουν τάσεις «κοκκινίσματος», καταγράφεται σε δραστηριότητες που θεωρητικά βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της οικονομίας. Συγκεκριμένα, πολύ υψηλά ποσοστά καταγράφονται στην εστίαση (61,9%), αλλά και στον τουρισμό (31,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα, την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ.

Το… κερασάκι στην τούρτα, που αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και στη συζήτηση εν όψει τιτλοποιήσεων δανείων και τερματισμού του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, είναι ότι υψηλό ποσοστό των ρυθμισμένων «κόκκινων» δανείων, ξαναγίνεται «κόκκινο». Συγκεκριμένα, το 17,9% των ήδη ρυθμισμένων δανείων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ήμερων, έναντι 19,9% στο τέλος του 2018 κι αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θέλουν, αλλά ενδεχομένως δεν μπορούν ακόμα να ανταποκριθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ποια προϊόντα έχουν χαμηλότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ [πίνακες]

admin

Κτηματολόγιο : Συναγερμός σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες πάρκινγκ

admin

Έπαινοι Κρούγκμαν στην Ελλάδα : Συνέτριψε την καμπύλη του κοροναϊού

admin

Συζήτησε τη μείωση των πλεονασμάτων με τον Λεμέρ ο Μητσοτάκης

admin

Προϋπολογισμό 4,8 τρισ. δολ. θα προτείνει ο Τραμπ: Πού μπαίνει βαθύ μαχαίρι, πού αυξάνονται οι δαπάνες

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή No2: Μέχρι πότε η υποβολή των αιτήσεων

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα «ψιλά γράμματα»

admin

Βρούτσης: Ψηφιακά η έκδοση των συντάξεων χηρείας και ΟΓΑ που εκκρεμούν από 1.1.2017

admin

Θα είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας η νέα κανονικότητα στη μετά-Covid εποχή;

admin

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

admin

Κίνα: Αύξηση του ΡΜΙ για τον μη βιομηχανικό τομέα

admin

Αχτσιόγλου: Τέσσερα αναγκαία μέτρα για την τηλεργασία

admin

Κορωνοϊός: Κατέρρευσε η Wall Street -Η χειρότερη πτώση του Dow Jones μετά το κραχ του ’87

admin

Γεωργιάδης στο MEGA: Θα αναθεωρηθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ την Κυριακή

admin

Πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις : Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Πορτογαλία : Βουτιά της τουριστικής κίνησης λόγω κοροναϊού

admin

Γεωργιάδης στο MEGA: Θα υπάρξει λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

admin

Κοροναϊός : Νέα μέτρα – ανάσα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

admin