Image default
Επιχειρήσεις

Folli Follie: Απειλούν με πτώχευση οι ομολογιούχοι

«Μπουρλότο» στη διαδικασία της -έστω αργόσυρτης- εξυγίανσης της Folli Follie μέσω της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της βάζει ευθέως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ζητώντας με επιστολή του να αλλάξει η σημερινή διοίκηση της.

Η επιστολή Δ. Κουτσολιούτσου προς το Δ.Σ. της εταιρείας, (το οποίο ανανεώθηκε κατ’ ελάχιστον μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου μέλους της οικογένειας, του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 και την αντικατάσταση του από μέλη που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αποτελεί επίδειξη ισχύος του μετόχου που εξακολουθεί να ελέγχει την εταιρεία, αλλά και εκδήλωση της πρόθεσης του να ελέγξει την κατάσταση.

Στον αντίποδα αυτής της κίνησης η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους βασικούς παράγοντες ελέγχου του μέλλοντος της Folli Follie, δηλαδή των ομολογιούχων πιστωτών, οι οποίοι δήλωσαν εγγράφως πως οποιαδήποτε αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία θα οδηγήσει σε κατάρρευση των επαφών και της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι ομολογιούχοι πιστωτές -σε επιστολή που έχει στη διάθεση του το Euro2day.gr- ευθαρσώς αναφέρουν πως σε περίπτωση αλλαγής σύνθεσης της διοίκησης θα προχωρήσουν σε πτώχευση και ρευστοποίηση της εταιρείας, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ύπαρξη της. Σημειώνουν δε πως αδυνατούν να καταλάβουν «πως επεμβαίνουν ακόμη εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι μεταξύ 14-21 Φεβρουαρίου είχε ορισθεί η περίοδος σύγκλισης των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων με αντικείμενο την τελική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Επισημαίνεται δε, ότι ήδη έχουν υποστεί την καθυστέρηση οριστικοποίησης του σχεδίου (από το Νοέμβριο του 2019).

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στις 8 Ιανουαρίου 2020, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτηση πτώχευσης της Folli Follie από μικρή μερίδα «αγανακτισμένων» ομολογιούχων, με το Δικαστήριο να συζητά την υπόθεση, η απόφαση επί της οποίας αναμένεται το αργότερο σε 4 μήνες.

Πέραν των παραπάνω, εκπρόσωποι των ομολογιούχων στην επιστολή τους προς τη διοίκηση της Folli Follie σχολιάζουν και το θεσμικό χάος όσον αφορά τα «περιθώρια» που αφήνει στους μετόχους εταιρειών, που αποδεδειγμένα ευθύνονται για την εταιρική κατάρρευση. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «σε άλλες χώρες, οι βασικοί μέτοχοι εταιρειών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, θα είχαν χάσει το δικαίωμα τους, πολύ πριν οι πιστωτές υποστούν το οποιοδήποτε «κούρεμα» στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξυγίανσης».

Σημειώνεται ότι η εξ αναβολής έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας επρόκειτο μεταξύ άλλων να «νομιμοποιήσει» τις αλλαγές που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά κατά τα φαινόμενα, η παρέμβαση Κουτσολιούτσου θα εμποδίσει την πραγματοποίηση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νομική γνωμοδότηση προς το Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να αντιπαρέλθει το «αίτημα» του βασικού μετόχου είναι ότι επιχειρεί την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του. Μια τέτοια στάση ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει αγωγές και μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες, που ουδόλως «αντέχει» η Folli Follie, με την υπομονή των ομολογιούχων να έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Σχετικα αρθρα

Mytilineos: Σημαντική αύξηση της τιμής- στόχου από την Euroxx

admin

Rio Tinto: Αύξηση 7% στις αποστολές σιδηρομεταλλεύματος το α’ τρίμηνο

admin

Χρηματιστήριο: Φυσιολογική η διόρθωση-Πιθανή επέκταση μέχρι τις 860 μονάδες

admin

PwC: Θετική η διαχείριση της πανδημίας για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

admin

Πού βρίσκονται ξένοι επενδυτές που έχουν παρουσία στο Χ.Α.

admin

Η Fitch αναβάθμισε σε σταθερό το outlook της Mytilineos

admin

Επιδότηση ΕΣΠΑ έως €100.000 για την επανεκκίνηση επιχειρήσεων εστίασης

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία οι προτεραιότητες για πολλές επιχειρήσεις

admin

Mytilineos: Ο Fitch αναθεωρεί το Outlook σε «σταθερό» και διατηρεί το «ΒΒ»

admin

Eurolife FFH: Νέο πακέτο ασφάλισης τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Alumil: Στα €9,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων – Αύξηση κατά 182,3%

admin

Vodafone Business: Υλοποιεί τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 51 εκατ. ευρώ

admin