Image default
Επιχειρήσεις

Folli Follie: Απειλούν με πτώχευση οι ομολογιούχοι

«Μπουρλότο» στη διαδικασία της -έστω αργόσυρτης- εξυγίανσης της Folli Follie μέσω της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της βάζει ευθέως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ζητώντας με επιστολή του να αλλάξει η σημερινή διοίκηση της.

Η επιστολή Δ. Κουτσολιούτσου προς το Δ.Σ. της εταιρείας, (το οποίο ανανεώθηκε κατ’ ελάχιστον μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου μέλους της οικογένειας, του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 και την αντικατάσταση του από μέλη που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αποτελεί επίδειξη ισχύος του μετόχου που εξακολουθεί να ελέγχει την εταιρεία, αλλά και εκδήλωση της πρόθεσης του να ελέγξει την κατάσταση.

Στον αντίποδα αυτής της κίνησης η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους βασικούς παράγοντες ελέγχου του μέλλοντος της Folli Follie, δηλαδή των ομολογιούχων πιστωτών, οι οποίοι δήλωσαν εγγράφως πως οποιαδήποτε αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία θα οδηγήσει σε κατάρρευση των επαφών και της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι ομολογιούχοι πιστωτές -σε επιστολή που έχει στη διάθεση του το Euro2day.gr- ευθαρσώς αναφέρουν πως σε περίπτωση αλλαγής σύνθεσης της διοίκησης θα προχωρήσουν σε πτώχευση και ρευστοποίηση της εταιρείας, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ύπαρξη της. Σημειώνουν δε πως αδυνατούν να καταλάβουν «πως επεμβαίνουν ακόμη εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι μεταξύ 14-21 Φεβρουαρίου είχε ορισθεί η περίοδος σύγκλισης των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων με αντικείμενο την τελική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Επισημαίνεται δε, ότι ήδη έχουν υποστεί την καθυστέρηση οριστικοποίησης του σχεδίου (από το Νοέμβριο του 2019).

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στις 8 Ιανουαρίου 2020, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτηση πτώχευσης της Folli Follie από μικρή μερίδα «αγανακτισμένων» ομολογιούχων, με το Δικαστήριο να συζητά την υπόθεση, η απόφαση επί της οποίας αναμένεται το αργότερο σε 4 μήνες.

Πέραν των παραπάνω, εκπρόσωποι των ομολογιούχων στην επιστολή τους προς τη διοίκηση της Folli Follie σχολιάζουν και το θεσμικό χάος όσον αφορά τα «περιθώρια» που αφήνει στους μετόχους εταιρειών, που αποδεδειγμένα ευθύνονται για την εταιρική κατάρρευση. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «σε άλλες χώρες, οι βασικοί μέτοχοι εταιρειών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, θα είχαν χάσει το δικαίωμα τους, πολύ πριν οι πιστωτές υποστούν το οποιοδήποτε «κούρεμα» στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξυγίανσης».

Σημειώνεται ότι η εξ αναβολής έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας επρόκειτο μεταξύ άλλων να «νομιμοποιήσει» τις αλλαγές που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά κατά τα φαινόμενα, η παρέμβαση Κουτσολιούτσου θα εμποδίσει την πραγματοποίηση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νομική γνωμοδότηση προς το Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να αντιπαρέλθει το «αίτημα» του βασικού μετόχου είναι ότι επιχειρεί την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του. Μια τέτοια στάση ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει αγωγές και μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες, που ουδόλως «αντέχει» η Folli Follie, με την υπομονή των ομολογιούχων να έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Σχετικα αρθρα

CNL Capital: Η πορεία του χαρτοφυλακίου εν μέσω της πανδημίας

admin

Σε λειτουργία η έα μονάδα της Polyplastic Rivulis στη Ρωσία

admin

Plexscape: Δωρεάν άδειες Plex.Earth για εξ’ αποστάσεως εργασία λόγω COVID-19 

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

Εκτινάχθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο

admin

Η απάντηση Intrakat στην πλευρά Ολυμπιακού για το οικόπεδο στου Ρέντη

admin

Algosystems: Aνάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών μέσω του «Κyklos 4.0»

admin

Sunlight: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Λάμπρος Μπίσαλας

admin

Τόκιο: Κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, την ημέρα έναρξης της καραντίνας

admin

Κρι Κρι: Στα €7,64 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων

admin

Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ

admin

Μύλοι Λούλη: Θα καλύψει το σύνολο της ΑΜΚ της Kenfood

admin

ΕΤΕ: Τα one-off εκτίναξαν τα κέρδη στα 253 εκατ. ευρώ

admin

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Milkplan

admin

Reuters: Η Saudi Aramco θέλει να αναθεωρήσει την τιμή στο deal με την SABIC

admin

Attica Group: Τη διανομή €0,05/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Προσφορές από Mytilineos και ΤΕΡΝΑ για τους σταθμούς του καλωδίου της Κρήτης

admin