Image default
Επιχειρήσεις

Δ. Κουτσολιούτσος: Κυνηγάει και τα κεφάλαια των μετοχών Dufry

H συζήτηση για την σκοπιμότητα των κινήσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, δια του πατριάρχη αυτής, εστίασε σε πρώτη φάση στην πρόθεση «ακύρωσης» της -έστω λειψής- ωστόσο μοναδικής ευκαιρίας διάσωσης της Folli Follie μέσω της  συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της. 

Πέρα ωστόσο από τη συγκεκριμένη συμφωνία, η διοίκηση της εταιρίας «τρέχει» παράλληλα διαπραγμάτευση με την Dufry για την απελευθέρωση των μετοχών που κατέχει η Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται αντικειμενικά για το μοναδικό άμεσα ρευστοποιήσιμο asset της Folli Follie, που μπορεί να εισφέρει «φρέσκο» χρήμα, σε όποιον ελέγχει την οντότητα της εταιρείας, καθώς τα ακίνητα της είναι αφενός δεσμευμένα και αφετέρου  αμφίβολης ρευστοποιήσιμης αξίας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως στα θέματα της επικείμενης έκτακτης Γ.Σ. της εταιρίας στις 20 Φεβρουαρίου 2020 έχει τεθεί ως θέμα η ενημέρωση για την υπόθεση μετοχών Dufry A.G. (Release of Dufry Shares) και ζητείται η έγκριση σχετικής εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στην στην ίδια Γ.Σ. θα κριθεί ποιος ελέγχει εμφανώς πια την εταιρεία, μετά την αποδοχή να προστεθεί ως θέμα η πρόταση Κουτσολιούτσου περί αντικατάστασης μελών. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η  προκαταρκτική συμφωνία εξυγίανσης ομολογιούχων –Folli Follie προβλέπει ότι το ποσό, που θα εισπραχθεί από τη ρευστοποίηση των αποδεσμευμένων μετοχών, θα κατευθυνθεί κατά 35 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρία (OpsCo, η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς βασικούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους)  και τα υπόλοιπα στην υπό εκκαθάριση εταιρία AssetCo. 

Η «σφήνα» ωστόσο της οικογένειας Κουτσολιούτσου και η απαίτηση της να ελέγξει εκ νέου το Δ.Σ. της εταιρίας ενέχει τον κίνδυνο αφενός να καθυστερήσει ή να ανατρέψει την καταρχήν συμφωνία εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει ήδη η FF , ενώ στο μεταξύ η όποια διοίκηση της εταιρίας να μπορεί να διαχειριστεί κατά το δοκούν το asset που θα εισπράξει από τις μετοχές Dufry. 

Το οικονομικό διακύβευμα αφορά σε 804.728 μετοχές Dufry, οι οποίες αποτελούν «προίκα» της FF, στο πλαίσιο πώλησης των ΚΑΕ το 2013, οι οποίες παρέμεναν δεσμευμένες επί 5ετία και επρόκειτο να απελευθερωθούν εφόσον η ΚΑΕ επιτύγχανε συγκεκριμένους στόχους κερδών EBITDA.  

Με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης η αποτίμηση του πακέτου μετοχών Dufry  υπολογίζεται στα 66,4 εκατ. ευρώ (88,46 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) και με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ- φράγκου). Ακόμη και αν υπολογιστεί η πιθανότητα μείωσης του αριθμού των μετοχών που θα απελευθερωθούν από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Dufry-FF (το κατώτατο όριο εκτιμάται σε 520.000 μετοχές), εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό και άμεσα ρευστοποιήσιμο asset.

Μετά τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2019 από τον ελβετικό όμιλο Dufry και τη θυγατρική της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (αναμένονται τον Απρίλιο)  είναι πιθανό να αποδεσμευθεί σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των μετοχών Dufry, που ανήκουν στη Folli Follie. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr ήδη έχει επιχειρηθεί by pass της διαδικασίας διαιτησίας για την απελευθέρωση των δεσμευμένων μετοχών (με αποδοχή εκ μέρους της Dufry),  προκειμένου η όποια αξία προκύψει να εξυπηρετήσει το σχέδιο εξυγίανσης και τη συμφωνία με τους ομολογιούχους. 

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δέσμευση των ακινήτων της εταιρείας αλλά και της προσωπικής περιουσίας μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, και μελών της διοίκησης της που ελέγχονται για σοβαρά κακουργήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη μερίδα των ομολογιούχων της FF, προσεγγίζει τη μειοψηφία εκείνων που έχουν καταθέσει αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων για την απαγόρευση διάθεσης κάθε περιουσιακού στοιχείου της FF (και η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 22 Απριλίου 2020). 

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Α. Γεωργιάδη με τους εργαζομένους του Ναυπηγείου Ελευσίνας

admin

Creta Farms: Ανέκτησε σήματα και πατέντες

admin

Westnet: Ενίσχυση πωλήσεων και αύξηση κερδοφορίας το 2019

admin

Alpha Bank: Χρηματοδότηση με εγγυημένα κατά 80% κεφάλαια κίνησης

admin

Τα επόμενα στάδια για τη διάσωση της Creta Farms

admin

Lamda Development: Νέο μη εκτελεστικό μέλος ο Άρης Σερμπέτης

admin

Κλείνουν όλες οι παιδικές χαρές στην πόλη της Νέας Υόρκης – Οι θάνατοι αγγίζουν τους 2.000

admin

Motor Oil: Εξαγόρασε το ποσοστό του Κοντομηνά στον Alpha

admin

Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πανδημία

admin

MIG: Συζητάμε με Farallon και Oak Hill για νέα χρηματοδότηση

admin

Temasek: Απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στη Rivulis (Eurodrip)

admin

Ιταλία: “Καλύτερη εικόνα” με 525 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο

admin

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Ελλάδα – Τρεις μεγάλες επενδύσεις στην εποχή της πανδημίας

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα τεχνολογίας ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου

admin

Στις 31 Ιανουαρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ με τη Νέα Δημοκρατία

admin

ΕΛΒΕ: Στις 2 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση για επιστροφή μετρητών

admin

Πρόστιμο 100.000 σε ασφαλιστική εταιρεία

admin