Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας

Προς τα πάνω θα αναθεωρήσει η Κομισιόν τις προβλέψεις σε σχέση με την ανάπτυξη στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζεντιλόνι, μιλώντας στα εγκαίνια του χώρου ”ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ” στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ανέφερε ότι η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν σε σχέση με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος θα είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τις οικονομικές προβλέψεις για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αναφερόταν πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 2,3%. Από την άλλη μεριά, στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας φέτος κατά 2,4%. Ωστόσο, με πρόσφατες δηλώσεις του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 2,5%.

Επίσης, ο κ. Τζεντιλόνι μετά τις αναφορές του σε σχέση με τις νεότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή (σ.σ. της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη) ανοίγει το δρόμο έτσι ώστε το Εurogroup να συζητήσει τη χρήση των κερδών ομολόγων για τροφοδοτήσουν επενδύσεις.

Κατά τα άλλα, η ομιλία του κ. Τζεντιλόνι ήταν αφιερωμένη στην ”Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”. Αυτό το σχέδιο θα έχει τρία σημεία. Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση 1 τρισ. ευρώ την περίοδο 2021-2030. Το δεύτερο θα αφορά τη διαδικασία δημιουργίας περισσότερων πόρων προς την κατεύθυνση αυτή και το τρίτο θα αφορά τον μηχανισμό τεχνικής υποβοήθησης του όλου σχεδίου.

Ανακοινώσεις στις 13/2

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις χειμερινές μακροοικονομικές της προβλέψεις νωρίτερα από το αναμενόμενο: στις 13 Φεβρουαρίου. Θα περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τις εξελίξεις στην Κίνα με τον κοροναϊό, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των συστάσεων δημοσιονομικής πολιτικής για την Ευρωζώνη ως σύνολο, ανέφερε σήμερα πηγή της ΕΕ.

Ο Επίτροπος  ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του στην Αθήνα. Χθες, μιλώντας μετά την συνάντησή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρθηκε σε πιθανή συμφωνία τον Ιούνιο αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις.

Έκανε σαφές όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup αλλά και ότι υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Και το πρώτο βήμα είναι μία ιδιαίτερα επιτυχής πέμπτη αξιολόγηση. Η εν λόγω αξιολόγηση, όπως επισήμανε, είναι και το πρώτο βήμα για τη συζήτηση που μπορεί να ανοίξει στη συνέχεια αναφορικά με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά.

Σχετικα αρθρα

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Trump απέλυσε τον Comey

admin

Μνημόνιο ή Grexit…μέχρι την Παρασκευή 8.30 π.μ.

admin

Ο Τσίπρας δε θα βρει τη σωτηρία στη Μόσχα

admin

Προσδοκίες αναβάθμισης, καύσιμα για νέα υψηλά…

admin

Εμπόριο και κεντρικές τράπεζες θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των επενδυτών

admin

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Μάριο Ντράγκι: «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

admin

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

admin

Fitch:Καμπανάκι για δικαστικές αποφάσεις και κόκκινα δάνεια

admin

Ο «κρυφός» δρόμος προς το Grexit

admin

Στη σκιά των διεθνών αγορών το Χ.Α. -0,82%, παρά τα αρχικά κέρδη…

admin

Μία εναλλακτική λύση για τα σφάλματα του συστήματος

admin

O Μακρόν και το ελληνικό χρέος

admin

DW: Απατεώνες από τα Βαλκάνια στη Γερμανία

admin

Αδιέξοδο : ΔΝΤ με νέα μέτρα ή ESM με 4ο μνημόνιο

admin

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης

admin

Τρ.Πειραιώς: Σοβαρή πρόκληση για όλους τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτείται λύση

admin

Μαντέλα: Πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

admin