Image default
Οικονομία

Ρωσία δεν ανησυχεί για την επίδρασή του κοροναϊού στην οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αξιολογεί την επίδραση που μπορεί να έχει ο νέος κοροναϊός στην ρωσική οικονομία ως μη σημαντική.

Τη δήλωση, έκανε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 6%.

Η Ναμπιούλινα προσέθεσε ότι η ισοτιμία του ρουβλίου επηρεάσθηκε ελάχιστα από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και τις αυξημένες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Ωστόσο, όπως είπε προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλέψουμε τις περαιτέρω επιδράσεις στην ρωσική οικονομία, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την χρονική διάρκεια της επιδημίας.

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε επίσης ότι ο νέος κοροναϊός έγινε νέος παράγοντας αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και με αυτόν μπορεί να συνδέονται τόσοι οι αποπληθωριστικοί όσο και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Η επιδείνωση της κατάστασης με τον νέο κοροναϊό μπορεί να αυξήσει τις διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές και εμπορικές αγορές, να ενισχύσει την εκροή κεφαλαίων και να δράσει πιεστικά στις ισοτιμίες των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών , κάτι το οποίο εγκυμονεί πληθωριστικές επιρροές, δήλωσε η ίδια.

Παράλληλα η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, η μείωση της εξωτερικής ζήτησης και η επιβράδυνση του πληθωρισμού σε χώρες που είναι εταίροι, μπορεί να αποτελέσουν αποπληθωριστικό παράγοντα.

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο στο 6% για έκτη φορά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ένας από τους παράγοντες ο οποίος δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να γίνει ο νέος κοροναϊός.

Ντεριπάσκα: Η μείωση του βασικού επιτοκίου συνιστά ληστεία της βιομηχανία και του κόσμου

Η μείωση του επιτοκίου προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα , ο οποίος εξέφρασε την άποψη στην σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι η μείωση του επιτοκίου θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην βιομηχανία και στα εισοδήματα του κόσμου.

Ο Ντεριπάσκα χαρακτήρισε την μείωση αυτή του επιτοκίου κατά 6% ως «νάρκη στα εθνικά προγράμματα επενδύσεων και στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας» προσθέτοντας ότι « Η καταλήστευση από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της βιομηχανίας και του κόσμου συνεχίζεται. Σφίξτε τα ζωνάρια».

Την προηγουμένη ο Ντεριπάσκα είχε γράψει ότι είναι σημαντικό να μειωθεί το βασικό επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα «στα ανάλογα επίπεδα της διεθνούς τάσης του 4,5% και όχι σε μια ακόμη ντροπιαστική μείωση του 0,25%».

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 58 μηνών η αγορά, κλείσιμο με κέρδη 2,29%

admin

Μύθοι και αλήθειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Moody’s : Τη δημιουργία «bad bank» προτείνει η ΕΚΤ

admin

Eurogroup: Πώς φτάσαμε στο «ναυάγιο» – Όλο το παρασκήνιο

admin

Φορολογικά έσοδα Αυγούστου: Καλύτερα των προβλέψεων, έλλειμμα 6,607 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin

Σχέδιο Νόμου «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου

admin

ΣΕΒ: Πώς κατρακύλησε η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη -Μικρό εισόδημα, δυσβάσταχτοι φόροι

admin

Η αυξημένη παρέμβαση των κυβερνήσεων ήρθε για να μείνει

admin

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την άδεια ειδικού σκοπού: Πώς υπολογίζεται, πότε θα πληρωθεί

admin

Ο κορωνοϊός «γκρεμίζει» τις διεθνείς αγορές -Πτώση 30% στο πετρέλαιο

admin

«Τουρισμός Για Όλους»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Η ΔΕΗ φορτίζει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

admin

ΔΕΗ : Ανοίγουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα

admin

Fitch : Διατηρεί την αξιολόγηση «ΒΒ» για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές

admin

Στουρνάρας: Ύφεση 6% στο βασικό σενάριο του 2020 – Ανάκαμψη 5,5% το 2021

admin

Η επόμενη μέρα στην οικονομία – Φόβοι για λουκέτα και απολύσεις

admin

Γεωργιάδης: Το 2021 ξεκινούν οι βαρέως τύπου εργασίες στο Ελληνικό

admin

ΑΔΜΗΕ: Πριν το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το πρώτο Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη

admin