Image default
Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις : Ποιες αλλαγές έρχονται το 2020

Το πλάνο με τις φοροελαφρύνσεις καταρτίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Τον Μάιο, όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση θα κλειδώσει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από φέτος.

Έως τότε το οικονομικό επιτελείο θα έχει πιο καθαρή εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο, και αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την πρώτη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα δουν φέτος οι φορολογούμενοι, τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024 θα αποτυπωθούν οι κυβερνητικές στοχεύσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και η μείωση των φορολογικών βαρών.

Άλλωστε η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2-2,5% για το 2021 – 2022 αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Οι φοροελαφρύνσεις

ΕΝΦΙΑ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι πιθανόν να μειωθούν ήδη από εφέτος.

Εάν συμβεί αυτό θα προστεθούν στα ήδη επεκτατικά μέτρα του Προϋπολογισμού 2020.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα εξαρτηθεί και το ποιοι θα είναι οι τελικοί συντελεστές. Και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια καθώς στις μικρές και μεσαίες περιουσίες θα γίνει μεγαλύτερη έκπτωση (10-15%) σε σχέση με τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι της τάξεως του 30-35% και θα χρειαστεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ ο οποίος εκτιμάται ότι θα προκύψει από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια καθώς θα επιχειρηθεί να δοθεί έμφαση στον μηδενισμό από το 2020 της εισφοράς για όσους έχουν αποδοχές έως και 20.000 ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα σενάρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Μάιο και αφού έχει προκύψει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Το πιθανότερο είναι ότι θα «χτιστεί» καινούργια φορολογική κλίμακα με μεγαλύτερο όριο απαλλαγής από την εισφορά (σ.σ σήμερα είναι στα 12.000 ευρώ) το οποίο και αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουν μεγαλύτερο όφελος αυτοί που έχουν αποδοχές από 12.000 έως και 20.000 ευρώ δηλαδή πολύ μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.

Αν εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ απαλλαγεί από το 2020 από την εισφορά αλληλεγγύης, τότε θα κερδίσει 12,57 ευρώ αύξηση στον μισθό του μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή από τον Μάιο και μετά. Επίσης, με το εκκαθαριστικό του 2021 θα εισπράξει αναδρομικά επιπλέον 75 ευρώ ενώ θα διατηρήσει και τη μείωση του φόρου κατά 12,57 ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός

Υπενθυμίζεται πως ο φετινός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,18 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1% αποκλειστικά για την πλήρη μισθωτή απασχόληση.

-

Σχετικα αρθρα

ΕΒΕΠ : Πλήγμα στο διεθνές εμπόριο από τον κοροναϊό

admin

Κορωνοϊός: Η Lidl Ελλάς στο πλευρό των εργαζομένων της – Εκτακτη παροχή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για όλους, για την υπερπροσπάθειά τους

admin

Κοροναϊός : Νέα δυνατότητα για αναστολές συμβάσεων εργασίας – Ποιους κλάδους αφορά

admin

Γερμανία : Η Bundestag ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο της Κομισιόν

admin

ESM : Ο Πάολο Φιορέτι ο νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

admin

Κοροναϊός : Τι ισχύει για το προσωπικό των επιχειρήσεων που τελούν σε αναστολή

admin

ΟΑΕΔ : Ξεκινούν τα προγράμματα απασχόλησης για 18.000 ανέργους

admin

ΕΤΕπ: Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης έχουν χαμηλή προτεραιότητα για τις εταιρείες στην ΕΕ

admin

Παγκόσμιο Εμπόριο: Τι ανατροπές φέρνει ο Covid19

admin

Βουτιά 2,42% στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη νέα ελληνοτουρκική ένταση

admin

Κοροναϊός : Στα 100 δισ. ευρώ ανεβάζει η Γαλλία το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 7,4% του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο

admin

O Τραμπ αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Κίνα για το εμπόριο

admin

Οι χώρες με τις οποίες ανοίγει τα σύνορα της η ΕΕ – Τι θα γίνει με την Κίνα

admin

Ακίνητα: Χωρίς πρόστιμο έως 31/03 οι δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών στους Δήμους

admin

Γερμανία:Ύφεση 9,4% προβλέπει το ινστιτούτο DIW

admin

Νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του ελληνικού 10ετους

admin

ΚΕΦιΜ:Αμεση μείωση φορολογίας

admin