Image default
Τράπεζες

Το… βιογραφικό που εξασφαλίζει τώρα καριέρα στις τράπεζες

Ενόψει μιας νέας τάξης πραγμάτων και στα τραπεζικά δρώμενα, που δεν αποτελεί απόρροια της κρίσης, αλλά ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα διεθνώς, είναι προφανώς απαραίτητο να αλλάξει και το προφίλ του τραπεζικού στελέχους.

Η εξατομικευμένη και προσωπική επαφή είναι πέραν κάθε αμφιβολίας πιο αναγκαία και ενισχυμένη από ποτέ. Αν έχουν ένα λόγο ύπαρξης τα τραπεζικά καταστήματα, είναι κυρίως, για τη διατήρηση και ενίσχυση της σχέσης με τον πελάτη.

Ο «γνωστός» στην τράπεζα που κάποτε ήταν από ένα απλό στέλεχος ή στην καλύτερη περίπτωση ο διευθυντής, αποκτάει σήμερα άλλη βαρύτητα. Είναι πλέον ο τραπεζικός σύμβουλος, αυτός που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, και προφανώς και από την ίδια την… Εφορία, το οικονομικό status και τις ανάγκες του πελάτη του. Είναι σε άμεση επαφή και ενημερώνεται για τον οικογενειακό η προσωπικό προγραμματισμό, τα σχέδια και τα πλάνα υλοποίησης που τυχόν απαιτήσουν επιπλέον δαπάνες, τα τυχόν έκτακτα έσοδα, την όποια «όρεξη» για επενδύσεις, ριψοκίνδυνες ή συντηρητικές.

Εν είδει «ιατρικού» απορρήτου, ο φάκελος με τα στοιχεία αυτά αποτελεί το συμβόλαιο της στενής αυτής σχέσης. Και δεν είναι μόνο τα οικονομικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση πληροφόρησης για την τράπεζα, αλλά και η προσωπικότητα και το προφίλ του πελάτη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί ο τραπεζικός να παρέχει ύψιστης ποιότητας υπηρεσίες, κυριολεκτικά «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του πελάτη του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζονται οι απαιτήσεις στις εκάστοτε ανάγκες και στις διάφορες συγκυρίες.

Κάποτε, αυτά ήταν πλεονεκτήματα μια επίλεκτης πελατείας private banking, που για να μπορεί να έχει πρόσβαση, έπρεπε να είχε εμπιστευθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας της…. στο τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής μιας τράπεζας.

Το σημερινό πνεύμα των ημερών, που απαιτεί συρρίκνωση του δικτύου τραπεζικών καταστημάτων και μείωση θέσεων εργασίας και με δεδομένη την μεγαλύτερη διείσδυση του e banking, ο ρόλος του τραπεζικού υπαλλήλου αποκτά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τα νέα τραπεζικά στελέχη είναι σύμβουλοι και πωλητές. Με ευελιξία και αμεσότητα καλούνται να καταγράφουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών τους, οι οποίοι εντάσσονται στην οικογένεια του personal banking, με συνολική ρευστότητα ή χαρτοφυλάκια κατά πολύ χαμηλότερα αυτών του private banking.

Οι νέοι τραπεζίτες δεν διαπραγματεύονται μόνο επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, ούτε εγκρίνουν μόνο δάνεια και κάρτες. Στο νέο τους διευρυμένο ρόλο, προτείνουν ασφαλιστικά προϊόντα, ακόμη και μεμονωμένα προγράμματα νοσηλείας ή ιατρικών παροχών, συνδυάζουν επιλογές επενδύσεων με αποταμίευση, μπορεί να συστήσουν ακόμη και την αγορά ενός ακινήτου ή ενός έργου τέχνης. Προωθούν εταιρικά ομόλογα για όσους επιδιώκουν αποδόσεις, προτείνουν καλάθια επενδυτικά με πλήθος αμοιβαίων για διασπορά ρίσκου, συνθέτουν επί της ουσίας το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του κάθε πελάτη.

Σε μηνιαία, τριμηνιαία βάση ή και κατά βούληση, τα δύο μέρη επικοινωνούν εκ τους σύνεγγυς ή εκ του μακρόθεν, τηλεφωνικώς ή μέσω emails, αλλά σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, οικειότητας και ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων.

Ετσι, ο κάθε καταθέτης ή πελάτης οποιασδήποτε προσφερόμενης υπηρεσίας της τράπεζας απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και την βέλτιστη τύχη για τα δικά του «βαλάντια» και τις δικές του προσδοκίες.

Εύκολα, γρήγορα, απλά…

Σχετικα αρθρα

Ε.Κ.Τ:«Πράσινο φως» για το νέο νόμο του Τ.Χ.Σ.

admin

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Με περισσότερα από €15 δισ. θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Καμία απόφαση μέχρι στιγμής για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

admin

Πέντε αυστηρές προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ για τις τράπεζες

admin

Πως η πανδημία αλλάζει για πάντα τις τράπεζες

admin

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Οι τράπεζες δεν θα χορηγήσουν δάνεια που θα «κοκκινήσουν» την επόμενη μέρα

admin

Γ. Στουρνάρας: Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Στουρνάρας: Σοβαροί οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων

admin

Stress tests: Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να αποστέλλουν στοιχεία για την φετινή άσκηση αντοχής

admin

ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων και δανείων προς επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο – Στα €18,4 δισ. τα δάνεια σε αναστολή

admin

ΕΚΤ: Υπέρ της δημιουργίας «κακών τραπεζών» σε εθνικό επίπεδο ο Ενρία

admin

Commerzbank: 10.000 απολύσεις από την δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας

admin