Image default
Οικονομία

Πόλεμος Χατζηδάκη – Γεωργιάδη με ΣΥΡΙΖΑ για «απολιγνιτοποίηση» και ΔΕΗ

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις των Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την «απολιγνιτοποίηση» και την τύχη της ΔΕΗ.

Στον απόηχο των χτεσινών διαμαρτυριών και επεισοδίων στην Πτολεμαΐδα, στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με την παρουσία των υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης, η κόντρα συνεχίστηκε για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονται λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Κροκοδείλια δάκρυα

Για κροκοδείλια δάκρυα και υποκριτική στάση στο ζήτημα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης αλλά απέτυχε επειδή πλέον ο λιγνίτης είναι ζημιογόνος.

Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ας κάνουμε #απολιγνιτοποίηση. Ούτε ξαφνικά θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι στους κατοίκους της #Δυτικής_Μακεδονίας. Αυτά είναι ένας άθλιος λαϊκισμός του #ΣΥΡΙΖΑ που ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα της #ΔΕΗ παριστάνει τον εισαγγελέα.

— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) February 8, 2020

«Θα έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά από άλλους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ ξέρουν ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που δρομολόγησε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησε, ακριβώς διότι ο λιγνίτης δεν είναι πια διαμάντι και πετράδι, είναι βαρίδι για όποιον τον έχει», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Στον #ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ξεχάσουν ότι έφεραν τη #ΔΕΗ σε τέτοια κατάσταση, ώστε αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα εκτάκτου ανάγκης το καλοκαίρι για να αποφύγουμε την κατάρρευσή της. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα υπήρχε ούτε #απολιγνιτοποίηση, ούτε ΔΕΗ!

— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) February 8, 2020

Πρόσθεσε δε ο κ. Χατζηδάκης πως «τη δεύτερη φορά μάλιστα που έγινε η προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων έγινε χωρίς κατώφλι. Μπορούσε να γίνει η πώληση και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Επομένως, το ότι θυμήθηκαν τώρα ότι πρέπει να κρατήσουμε το λιγνίτη, έστω και για κάποια περισσότερα χρόνια, νομίζω ότι δείχνει σαν να μην κατάλαβαν καν τι έγινε πριν από μερικούς μήνες από τους ίδιους».

Ο υπουργός Ενέργειας, που επισκέφθηκε το προηγούμενο διήμερο την Δυτική Μακεδονία, τόνισε ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς καθώς η ΔΕΗ «το 2018 μόνο από το λιγνίτη έχασε 200 εκατ. ευρώ, το 2019 έχασε 300 εκατ. ευρώ και φέτος θα χάσει μάλλον περισσότερο, λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα».

Παρουσίασα 12 μέτρα άμεσης δράσης για τη #Δυτική_Μακεδονία για την αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής στην εποχή μετά τον λιγνίτη.

Η Δυτική Μακεδονία έχει μέλλον και μετά τον λιγνίτη και αυτό το μέλλον θα το χτίσουμε όλοι μαζί! #ΔΕΗ #απολιγνιτοποίηση 👉https://t.co/tdzEUIEb4l pic.twitter.com/FeGmI8xQwe

— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) February 8, 2020

Ειδική ζώνη

Χαρακτήρισε απολύτως κατανοητές τις ανησυχίες των κατοίκων και των εργαζόμενων της Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν επενδυτικά κίνητρα, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που υπάρχουν ήδη στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπεβλήθη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη «και ο εκπρόσωπος της ΕΕ που ήταν εκεί δεν φάνηκε καθόλου αρνητικός» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και υπενθύμισε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση συμμετείχε η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική, η οποία δήλωσε δημόσια ότι τα κονδύλια τα οποία θα δοθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα είναι από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. «Ένα ποσό που δεν νομίζω ότι είναι ευκαταφρόνητο, αν και εμείς θα αγωνιστούμε το ποσό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο», κατέληξε.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με ειρωνίες για «οικολόγους» του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονται το λιγνίτη.

Σήμερα στην Πτολεμαΐδα κομματικά στελέχη του Σύριζα και οι τοπικοί του βουλευτές κατήγγειλαν τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis και την Κυβέρνησή του για την απολιγνιτοποίηση. Οι «οικολόγοι» του Σύριζα συμφωνούν άραγε με την υπεράσπιση του Λιγνίτη; Ψέμα η Κλιματική Αλλαγή;

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) February 8, 2020

Εγκληματικό σχέδιο

«Εγκληματικό το σχέδιο Μητσοτάκη για τη δυτική Μακεδονία, εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα», αναφέρουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομίας Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν: «Ο κ. Μητσοτάκης προχώρα σε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα στη δυτική Μακεδονία. Χωρίς μελέτη για την ομαλή μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή. Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χρηματοδοτήσεις.

«Η Δυτική Μακεδονία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της κοινωνικής ερήμωσης με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της #ΝΔ στην περιοχή – Αδύνατη η δίκαιη μετάβαση μέσα σε μόλις 3 χρόνια» @papadimoulis #JustTransition pic.twitter.com/q2HOFRGvCN

— SYRIZA EP (@SYRIZAEP) January 29, 2020

Με ουτοπικά χρονοδιαγράμματα για να κρύψει το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών και δικτύων. Χωρίς σχεδιασμό για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων. Χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Χωρίς αποδοχή της πρότασής μας να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Με προειλημμένες αποφάσεις χωρίς την τοπική κοινωνία».

Καταλήγοντας καλούν τον κ. Μητσοτάκη «να υποχωρήσει από την σκανδαλώδη επιλογή του που ευνοεί λίγους και εκλεκτούς, που υποθηκεύει συνολικά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Διεθνής πρωτοβουλία της G20 για την επιτάχυνση της πρόσβασης στα αναγκαία υγειονομικά εργαλεία

admin

Στις 19.000 οι αιτήσεις για την πρώτη κατοικία

admin

Μειωμένο στα 329,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2020

admin

Κοροναϊός : Πότε εκτιμάται πως θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης

admin

ΕΦΚΑ: Ποιες συναλλαγές των ασφαλισμένων θα γίνονται ηλεκτρονικά

admin

Κοροναϊός : Πόλεις – φαντάσματα θυμίζουν τα μεγάλα αεροδρόμια

admin

Οφειλές ιδιωτών και «κόκκινα» δάνεια οι «πρωταγωνιστές» της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

admin

Κορονοϊός: Κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

admin

ΙΟΒΕ : Βουτιά δέκα μονάδων στις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία τον Μάιο

admin

Economist: Πώς ο αθλητισμός μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη

admin

WSJ: Πώς ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έλαβε την απόφαση να βυθίσει το πετρέλαιο

admin

Ανάρρωσε… από τον κοροναϊό η Wall Street

admin

Εβδομάδα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Βρετανία: Η Jaguar Land Rover κατεβάζει ρολά για μια βδομάδα λόγω Brexit

admin

Σε θέσεις «μάχης» τράπεζες και δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Κοροναϊός : Άδειες στους γονείς με παιδιά έως 15 ετών μετά το λουκέτο στα σχολεία – Μέτρα για εργαζόμενους

admin

Άρση μέτρων : Οι κανόνες λειτουργίας για εμπορικά κέντρα και εστίαση

admin

Κοροναϊός : Δείτε σε ποια προϊόντα μειώθηκε ο ΦΠΑ 6%

admin