Image default
Ευρώπη

Βήματα προόδου στην ενεργειακή διασύνδεση με Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία

Βήματα προόδου φαίνεται να σημειώνονται αναφορικά με τη διασύνδεση μέσω αγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η ενεργειακή διπλωματία που ασκείται από ελληνικής πλευράς αποσκοπεί στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβο ενεργειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και, φυσικά, στην ενεργειακή διαφοροποίηση των γειτονικών κρατών που εξαρτώνται κατ’ αποκλειστικότητα από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Σε ό, τι αφορά την ενεργειακή διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, το ΥΠΕΝ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και τους περιορισμούς για τον αγωγό αερίου υψηλής πίεσης μεταξύ Νέας Μεσημβρίας (Θεσσαλονίκη) και Ειδομένης. Αυτό αποτελεί πρακτικά απαραίτητη συνθήκη προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του. Το έργο έχει ενταχθεί στο 10ετές στρατηγικό σχέδιο δράσης του ΔΕΣΦΑ ενώ πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σ’ αυτό μιλώντας για τους στόχους του υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο αγωγός συνολικού μήκους 57,3 χιλιόμετρα έχει ως αφετηρία το Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης στη Νέα Μεσημβρία και κατάληξη τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Η ετήσια ποσότητα μεταφοράς αερίου θα ξεπερνά τα 1.000.000 Nm3. Η βάση για την υλοποίηση του αγωγού είναι το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) που υπεγράφη, το 2016, ανάμεσα σε ΔΕΣΦΑ και MER Skopje (κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας). Το αντίστοιχο τμήμα του αγωγού στη γειτονική χώρα θα συνεχίζει έως το Νεγκότινο με συνολική έκταση περί τα 80 χιλιόμετρα και κόστος 50 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2023.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή διασύνδεση με την Ελλάδα τόσο στο πλαίσιο της ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς όσο και χάρη στην προσπάθεια να αποκτήσει φυσικό αέριο ολόκληρη η χώρα.

Στο έτερο βαλκανικό μέτωπο που αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), τα έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα καθώς η Σωληνουργία Κορίνθου έχει ολοκληρώσει την παραγωγή σωλήνων. Οι σωλήνες 47 χιλιομέτρων θα τοποθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα ενώ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, έχουν διάμετρο 32 ίντσες και εξωτερική επίστρωση πολυαιθυλενίου τριών στρωμάτων. Η παράδοση των σωλήνων για τον IGB θα γίνει σε πέντε παρτίδες συνολικά ενώ για την κατασκευή του θα αξιοποιηθούν σωλήνες με μήκος 12 ή 18 μέτρα και πάχος από 11 έως 20mm.

Ο αγωγός παίρνει ώθηση, όπως έχει γράψει το economix.gr, από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, με την αρμόδια υπουργό Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα να ζητάει από την κατασκευαστική διαδικασία έως τον Οκτώβριο. Έτερος παράγοντας που συμβάλλει στην ομαλή πορεία της κατασκευής του είναι η κινητικότητα γύρω από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον (β’ φάση του market test) αυξάνει και τις προθέσεις της βουλγαρικής πλευράς για προμήθεια φυσικού αερίου από την Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Τι είδε το National Geographic το 1908 στην Κροατία

admin

Μία ελληνική start-up που παρέχει δωρεάν μαθήματα MBA στους εργαζόμενούς της

admin

Πλαστικά μιας χρήσης – τι λέει η Οδηγία

admin

Η ΕΕ ζητά έρευνα για την εποπτεία των αρμόδιων γερμανικών αρχών στην υπόθεση της Wirecard

admin

Covid-19: Προσφέρει 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ειδών η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Στους 8 οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Γερμανία

admin

Στο πλευρό Ελλάδας – Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τάσσονται Γερμανία και Αυστρία

admin

Οι αρχές του Βερολίνου απαγόρευσαν τους ψευτοαμερικανούς στρατιώτες στο Checkpoint Charlie

admin

Πιερρακάκης σε EURACTIV.gr: το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα

admin

«Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία»

admin

Παρέμβαση Ασημακοπούλου στον Μπορέλ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

admin

Ο Πούτιν απαγορεύει στους συνεργάτες του να αρχίσουν την αναζήτηση διαδόχου

admin

Αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών ο Πατούλης

admin

Κοινή γραμμή στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από Μέρκελ – Μακρόν στην Αν. Μεσόγειο

admin

Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός κατά βάσιν ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός

admin

Γαλλία: Περιορισμένες οι εκδηλώσεις για την 14η Ιουλίου στην εποχή του κορονοϊού

admin

Πώς βλέπουν οι Έλληνες τη Γερμανία σήμερα

admin

Εκλογές στη Ρουμανία: Φαβορί ο φιλοευρωπαίος Γιοχάνις

admin