Image default
Επιχειρήσεις

ANEK: Μερική μετατροπή του ΜΟΔ από τις τράπεζες

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση του ελέγχου της ΑΝΕΚ έκαναν οι πιστώτριες τράπεζές της μαζί με το fund Cross Ocean καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, άσκησαν το δικαίωμα μερικής μετατροπής ομολογιών, ενισχύοντας (Πειραιώς) ή αποκτώντας μετοχική θέση στην ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Ένα σχεδόν χρόνο, μετά το πρώτο τους τελεσίγραφο, Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής και το fund Cross Ocean, το οποίο απέκτησε, μεταξύ άλλων, τις μετατρέψιμες ομολογίες ΑΝΕΚ της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησαν σε μερική εξάσκηση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ).

Οι κάτοχοι των ομολογιών έκαναν χρήση του όρου αυτόματος -μερικής- μετατροπής καθώς συνέτρεχε η προϋπόθεσή αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΝΕΚ έκλεισε το 2018 με ζημιές μετά από φόρους, 13,3 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση, σε επίπεδο ομίλου (8,9 εκατ. ευρώ) και εταιρείας (7,8 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει το μακροπρόθεσμο δανεισμό της (σ.σ. δεν κατέβαλε πληρωτέα δόση δανείου), με αποτέλεσμα να παραβιαστούν όροι των δανειακών της συμβάσεων. 

Μετά τη μερική εξάσκηση του ΜΟΔ, η καθαρή θέση της ΑΝΕΚ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδόσεις του 2019, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Το Δ. Σ της Ακτοπλοικής θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου από τη μερική μετατροπή του ΜΟΔ, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί. Οι τράπεζες, πάντως, με βάση τις γνωμοδοτήσεις των νομικών τους τμημάτων θεωρούν το γεγονός τετελεσμένο.

Το «μπλοκ» των πιστωτών, μετά την εξάσκηση, κατέχει ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Αμαλίας- Αναστασίας Βαρδινογιάννη, αδερφής του ισχυρού άνδρα της ΑΝΕΚ, Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη. Η κα. Βαρδινογιάννη, πριν την μετατροπή και την απίσχναση (dilution), που προκάλεσε, κατείχε το 26,62% της ΑΝΕΚ και η Πειραιώς το 24,17%.

Πως έφθασαν οι τράπεζες στην εξάσκηση του ΜΟΔ

Η ΑΝΕΚ είχε συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μόλις το 2017. Έγραψε, μάλιστα, κατά την ίδια χρήση, έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση κερδοφορίας και θετικής καθαρής θέσης στη χρήση 2017. Η αναδιάρθρωση δανεισμού έγινε με σύναψη νέου, επταετούς διάρκειας, κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις. 

Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή της θέση. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισμός έφθανε στα 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στις 28 Μαρτίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ αποφάσισε να προτείνει σε γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, από τα θέματά της, όμως, απουσίαζε αυτό της αύξησης κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Στη θέση του υπήρχε θέμα έγκρισης για υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Δηλαδή, το Δ.Σ. της ΑΝΕΚ κάλεσε τους μετόχους να εγκρίνουν, μεν, την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, μεταθέτοντας, όμως, την απόφαση για ΑΜΚ σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση.

Η παραπάνω μετάθεση λειτούργησε ως….η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να προειδοποιήσουν ότι θα προχωρήσουν σε μετατροπή του ΜΟΔ. Εξέλιξη που τελικώς ήρθε πέντε μήνες αργότερα.

Τα ερωτήματα, πάντως, για την επομένη ημέρα παραμένουν. Τι στάση θα κρατήσει τούδε και εφεξής ο Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννης και τοπικοί παράγοντες της Κρήτης (σ.σ. κυρίως Χανιώτες) που κατέχουν μικρά ποσοστά της ΑΝΕΚ; Σε ποιον θα αναθέσουν οι τράπεζες τη διαχείριση της Ακτοπλοϊκής, εφόσον καταφέρουν να πλειοψηφήσουν σε γενική συνέλευση; Πότε και πως θα εξυγιανθεί η εταιρεία από το βάρος του δυσθεώρητου δανεισμού, ώστε να μπορέσει να πωληθεί σε νέο μέτοχο;

Σχετικα αρθρα

Amazon: Ο τεχνολογικός κολοσσός κατασκοπεύει τους εργαζομένους του – Δείτε πώς

admin

Asos: O μεγάλος νικητής της πανδημίας στην αρένα του εμπορίου

admin

Ανοίγουν και τα ΙΚΕΑ μετά την άρση του περιορισμού των 20 ατόμων

admin

Amazon: Απέτυχε η προσπάθεια ίδρυσης του πρώτου συνδικάτου των εργαζομένων στην Αλαμπάμα

admin

Forthnet: Παύση της διαπραγμάτευσης της μετοχής στις 23 Απριλίου

admin

Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Ανοίγουν στις 12 Απριλίου – Πώς θα λειτουργήσουν

admin

Bread Factory: Δωρεά δύο κλινών ΜΕΘ στα Γ.Ν. και Π.Ν. Λάρισας και 1.000 στολών στο «Σωτηρία»

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Προσοχή στο κενό

admin

REDS: Πότε ξεκινά το Cambas Park – Επένδυση 200 εκατ. ευρώ

admin

Forthnet: Η 6η διαγραφή εισηγμένης το 2021

admin

B&F: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων ομολογιών

admin

Greenhill: Νέα τοποθέτηση κατά της Reggeborgh

admin