Image default
Επιχειρήσεις

ANEK: Μερική μετατροπή του ΜΟΔ από τις τράπεζες

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση του ελέγχου της ΑΝΕΚ έκαναν οι πιστώτριες τράπεζές της μαζί με το fund Cross Ocean καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, άσκησαν το δικαίωμα μερικής μετατροπής ομολογιών, ενισχύοντας (Πειραιώς) ή αποκτώντας μετοχική θέση στην ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Ένα σχεδόν χρόνο, μετά το πρώτο τους τελεσίγραφο, Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής και το fund Cross Ocean, το οποίο απέκτησε, μεταξύ άλλων, τις μετατρέψιμες ομολογίες ΑΝΕΚ της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησαν σε μερική εξάσκηση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ).

Οι κάτοχοι των ομολογιών έκαναν χρήση του όρου αυτόματος -μερικής- μετατροπής καθώς συνέτρεχε η προϋπόθεσή αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Η ΑΝΕΚ έκλεισε το 2018 με ζημιές μετά από φόρους, 13,3 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση, σε επίπεδο ομίλου (8,9 εκατ. ευρώ) και εταιρείας (7,8 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει το μακροπρόθεσμο δανεισμό της (σ.σ. δεν κατέβαλε πληρωτέα δόση δανείου), με αποτέλεσμα να παραβιαστούν όροι των δανειακών της συμβάσεων. 

Μετά τη μερική εξάσκηση του ΜΟΔ, η καθαρή θέση της ΑΝΕΚ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδόσεις του 2019, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Το Δ. Σ της Ακτοπλοικής θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου από τη μερική μετατροπή του ΜΟΔ, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί. Οι τράπεζες, πάντως, με βάση τις γνωμοδοτήσεις των νομικών τους τμημάτων θεωρούν το γεγονός τετελεσμένο.

Το «μπλοκ» των πιστωτών, μετά την εξάσκηση, κατέχει ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Αμαλίας- Αναστασίας Βαρδινογιάννη, αδερφής του ισχυρού άνδρα της ΑΝΕΚ, Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη. Η κα. Βαρδινογιάννη, πριν την μετατροπή και την απίσχναση (dilution), που προκάλεσε, κατείχε το 26,62% της ΑΝΕΚ και η Πειραιώς το 24,17%.

Πως έφθασαν οι τράπεζες στην εξάσκηση του ΜΟΔ

Η ΑΝΕΚ είχε συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μόλις το 2017. Έγραψε, μάλιστα, κατά την ίδια χρήση, έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση κερδοφορίας και θετικής καθαρής θέσης στη χρήση 2017. Η αναδιάρθρωση δανεισμού έγινε με σύναψη νέου, επταετούς διάρκειας, κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις. 

Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή της θέση. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισμός έφθανε στα 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στις 28 Μαρτίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ αποφάσισε να προτείνει σε γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, από τα θέματά της, όμως, απουσίαζε αυτό της αύξησης κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Στη θέση του υπήρχε θέμα έγκρισης για υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Δηλαδή, το Δ.Σ. της ΑΝΕΚ κάλεσε τους μετόχους να εγκρίνουν, μεν, την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, μεταθέτοντας, όμως, την απόφαση για ΑΜΚ σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση.

Η παραπάνω μετάθεση λειτούργησε ως….η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να προειδοποιήσουν ότι θα προχωρήσουν σε μετατροπή του ΜΟΔ. Εξέλιξη που τελικώς ήρθε πέντε μήνες αργότερα.

Τα ερωτήματα, πάντως, για την επομένη ημέρα παραμένουν. Τι στάση θα κρατήσει τούδε και εφεξής ο Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννης και τοπικοί παράγοντες της Κρήτης (σ.σ. κυρίως Χανιώτες) που κατέχουν μικρά ποσοστά της ΑΝΕΚ; Σε ποιον θα αναθέσουν οι τράπεζες τη διαχείριση της Ακτοπλοϊκής, εφόσον καταφέρουν να πλειοψηφήσουν σε γενική συνέλευση; Πότε και πως θα εξυγιανθεί η εταιρεία από το βάρος του δυσθεώρητου δανεισμού, ώστε να μπορέσει να πωληθεί σε νέο μέτοχο;

Σχετικα αρθρα

Cosmote: Δωρεάν WiFi σε 1 εκατομμύριο σημεία σε όλη την Ελλάδα

admin

ΟΕΕ: Σεμινάριο για ενημέρωση επί των έκτακτων νομοθετικών μέτρων του Υπ. Εργασίας

admin

BRIQ: Αύξηση 35,4% στα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Η EY, η SAP και η Qualtrics συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορονοϊού

admin

Aegean: 1,5 εκατ. επιπλέον διαθέσιμες θέσεις στο πρόγραμμα

admin

ΕΛΠΕ: Προτάσεις εργαζομένων για επενδύσεις 1 δισ. στη Θεσσαλονίκη

admin

Η Barilla Hellas στο Top 10 των πιο αξιοθαύμαστων εταιρειών στην Ελλάδα

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,4 δισ τον Ιούνιο – Αλλαγές για να πάρουν χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις

admin

Hines και Henderson Park: Έπεσαν οι υπογραφές για πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη

admin

Quest: Αύξηση 39,6% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

admin

Στοχευμένες παρεμβάσεις γιά την ψηφιακή ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

admin

Εκλεισε η συμφωνία Hines-Pasal για το Athens Heart

admin

Αύξηση εσόδων και βελτίωση EBITDA για τον όμιλο MIG

admin

Frigoglass: Κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Αναμένει απομείωση €5,24 εκατ. προ φόρων στα αποτελέσματα 6μήνου

admin

Κ. Μίχαλος: Άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου στις επιχειρήσεις

admin

Μιχαηλίδης (ΕΤΕ): Είμαστε ικανοί και θα πετύχουμε

admin

Νέα ΚΥΑ: Αυτές οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές έως και τις 26/7

admin