Image default
Οικονομία

Γιατί η Wall Street αγνοεί τα σημάδια που εκπέμπει η αγορά ομολόγων

Ούτε η αμερικανική οικονομία φαίνεται να γλιτώνει από τη βαριά σκιά του κοροναϊού, που υπονομεύει τις προοπτικές για την ανάπτυξη. Μόνο που η Wall Street δεν φαίνεται να λαμβάνει στα σοβαρά την απειλή. Και αγνοεί και το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η αγορά ομολόγων.

Σε δημοσκόπηση του CNBC με συμμετοχή 11 αναλυτών, οι περισσότεροι αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, με την μέση πρόβλεψη να είναι μόλις στο 1,2%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από τα επίπεδα του τετάρτου τριμήνου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη και επιστροφή σε ρυθμούς 2% στο δεύτερο τρίμηνο, μια πρόβλεψη που όμως εξαρτάται από τη σοβαρότητα της επιδημίας, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες.

Οι προβλέψεις πρώτου τριμήνου κυμαίνονται από το χαμηλό του 0,4% της UBS μέχρι το υψηλό της Action Economics που αναμένει ανάπτυξη 2%.

Οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους παρότι τα μακροικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, ειδικά τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση. Η απαισιοδοξία οφείλεται κυρίως στον αναμενόμενο οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού στην κινεζική ανάπτυξη, συν το γεγονός ότι η κρίση στην Boeing με τα 737ΜΑΧ θα αφήσει το «σημάδι» της στην οικονομία των ΗΠΑ.

Η Deutsche Bank «ψαλίδισε» 0,3% από τις προβλέψεις της για το πρώτο τρίμηνο λόγω κοροναϊού και 0,4% λόγω της Boeing. «Το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης παραγωαγής αναμένεται να ανακτηθεί στο δεύτερο ήμισυ του έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι αγορές μετοχών δεν λαμβάνουν τόσο σοβαρά υπόψη την απειλή όσο η αγορά ομολόγων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί 37 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 στη Wall Street, παρά τη μεταβλητότητα, είναι πάνω σχεδόν 100 μονάδες.

«Οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιητικά σήματα, έχοντας όμως αποσυνδεθεί από τις αγορές μετοχών», αναφέρει η JP Morgan σε έκθεσή της, παρατηρώντας ότι ορισμένοι παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι η οικονομική αδυναμία της Κίνας θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Τι είναι όμως αυτό που στηρίζει τις αμερικανικές μετοχές; Τα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων από της Fed. Οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει μία ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το καλοκαίρι και μια δεύτερη γι’ αργότερα. Η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αυτή την εβδομάδα ίσως προσφέρει ενδείξεις για το κατά πόσον είναι ρεαλιστικές οι παραπάνω εκτιμήσεις.

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας: Έρχεται η επιστρεπτεά προκαταβολή No3 – Διευρυμένη και με πάνω από 1 δισ.

admin

Με άνοδο και άλμα Nasdaq έκλεισε η Wall Street

admin

Στουρνάρας: 2% ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην εξαετία χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Πότε καταβάλλονται συντάξεις και επιδόματα

admin

Ρύθμιση – ανάσα: Χρέη και φόροι σε πολλές δόσεις

admin

Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο2: Πιστώθηκαν τα χρήματα σε 7.302 δικαιούχους

admin

Wall Steet : Θετικό πρόσημο με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στη FED

admin

Απίστευτος Τραμπ: Απειλεί τον μισό πλανήτη με δασμούς

admin

Τραμπ : Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως μετατεθεί για μετά τις εκλογές του 2020

admin

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με την πρέσβη της Κίνας

admin

ΑΑΔΕ : Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου για την απόσυρση ταμειακών μηχανών

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τι να περιμένει κανείς για το ευρώ το 2020

admin

Wall Street : Ισχυρή άνοδος στο κλείσιμο της Τρίτης

admin

Το τέλος των φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων;

admin

Πτώση στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2019

admin

Πτώση στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2019

admin