Image default
BLOOMBERG

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2017 υποχωρεί το ευρώ

Οι θετικές σκέψεις δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν το ευρώ, κυρίως τώρα που υποχωρεί κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Το κοινό νόμισμα βαδίζει για την έκτη εβδομάδα απωλειών σε σύνολο επτά,  αψηφώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για αδύναμο δολάριο αυτή τη χρονιά. Νωρίτερα υποχώρησε κατά 0,2%, στα 1,0892 δολάρια, πριν σταθεροποιηθεί πέριξ των 1,0914 δολαρίων.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για να πυροδοτήσουν τα κέρδη και η άνοδος της προηγούμενης χρονιάς φαίνεται τώρα ότι στηρίχθηκε σε μία ανεκπλήρωτη αισιοδοξία.

Εξάλλου, οι ελπίδες για πιθανή μετατόπιση των επιτοκίων από τα υπό του μηδέν επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαντάζουν αδικαιολόγητες, από την αρχή του έτους. Ούτε η προοπτική δημοσιονομικών κινήτρων από τις εθνικές κυβερνήσεις αναμένεται σύντομα.

 

Euro's 19-year old trendline comes around $1.0730

 

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο αποκάλυψε ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της δεν θα αποφέρει τίποτα ουσιαστικό, τουλάχιστον μέχρι τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Η αγορά έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις της, προκειμένου να αποτυπώσει την πεποίθηση ότι είναι πλέον πιθανότερο η ΕΚΤ να μειώσει φέτος τα επιτόκια της.

Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε την Τρίτη ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πλήττει τους αποταμιευτές και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας.

Και ενώ τα δημοσιονομικά κίνητρα δεν αναμένονταν πολύ σύντομα, ο κατάλογος των απρόσμενων απειλών για το ευρώ έχει επιμηκυνθεί. Τα πολιτικά προβλήματα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς η πολιτική ζωή της Γερμανίας εισέρχεται σε περίοδο αναταραχής και το αριστερό κόμμα Sinn Fein πήγε πολύ καλά στις γενικές εκλογές της Ιρλανδίας.

Ο κίνδυνος να επιβάλλουν οι ΗΠΑ αυτόματους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές και η προοπτική δύσκολων συνομιλιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία, διατηρούν επίσης το κοινό νόμισμα υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο απρόβλεπτο γεγονός του μαύρου κύκνου της χρονιάς, η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέδειξε σε επενδυτικό καταφύγιο το δολάριo, το οποίο ισχυροποιήθηκε.

Από τεχνική άποψη, το κοινό νόμισμα στρέφεται προς το χαμηλό της 1ης Οκτωβρίου στα 1,0879 δολάρια, με σκοπό να δοκιμάσει το χάσμα μεταξύ των 1,0728-1,0821 δολαρίων που δημιουργήθηκε μετά τις γενικές εκλογές της Γαλλίας τον Απρίλιο του 2017. Μια σύντομη συμπίεση στο ευρώ θα μπορούσε από την άλλη πλευρά, να στοχεύσει σε μία κίνηση πάνω από το 1,10 δολάρια,  όπου  προσφέρουν αντίσταση οι κινούμενοι μέσοι όροι 21 και 55 ημερών.

 

Σχετικα αρθρα

Τσουνάμι που σάρωσε από Κρήτη μέχρι Κανάρια η κατάρρευση της Thomas Cook

admin

Κρίση στην αγαπημένη μεγα-τράπεζα του κόσμου

admin

Το ράλι της στερλίνας θα είναι περιορισμένο ακόμη και αν επιτευχθεί η συμφωνία για το Brexit

admin

Vodafone: Συνεχίζεται η ανάκαμψη των πωλήσεων

admin

«Η Δευτέρα της οργής»: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο δείκτης μεταβλητότητας VIX

admin

Αναθερμαίνεται η αγορά εταιρικών ομολόγων

admin

Ο αέρας καθαρίζει στη Ρώμη, το Παρίσι και τη Μαδρίτη ενώ εκατομμύρια κόσμου μένουν στο σπίτι

admin

Ο γιος Ρώσου δισεκατομμυριούχου που νοικιάζει ένα ταπεινό διαμέρισμα με 500 δολάρια το μήνα

admin

Υπόθεση insider trading: Δύο φορές την κεφαλαιοποίηση της Lavipharm δίνει ο Λαβίδας για να αποφυλακιστεί

admin

Ο κορονοϊός θα κοστίσει στην Adidas μισό δισεκατομμύριο δολάρια

admin

Οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη απειλή

admin

«Κοσμογονία» στην αγορά ομολόγων: Κάτω από το 1%, για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, το αμερικανικό 10ετές

admin

Το νέο μέτωπο στη μάχη της Ευρώπης με το ξέπλυμα χρήματος

admin

Γιατί το οικονομικό κόστος του νέου κοροναϊού μπορεί να είναι τεράστιο

admin

Ο Τραμπ «γονατίζει» τις μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών

admin

Ανησυχία στις αυτοκινητοβιομηχανίες από τη «βουτιά» στις πωλήσεις στην Ευρώπη

admin

Θέμα μηνών το νέο φθηνό iPhone

admin

Γιατί η Credit Suisse συστήνει αγορές μετοχών, κόντρα στους υπόλοιπους διαχειριστές κεφαλαίων

admin