Image default
Τράπεζες

Μπαρνιέ: Να μην έχει ψευδαισθήσεις το Λονδίνο για το City

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί το Λονδίνο να μην έχει «ψευδαισθήσεις» για τη θέση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, την οποία οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τους προσεχείς μήνες.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε ορισμένους Βρετανούς αξιωματούχους ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό: δεν θα υπάρξει γενική, συνολική ή μόνιμη ισοδυναμία επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο Στρασβούργο ενώπιον των ευρωβουλευτών, αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ. «Και ούτε θα υπάρξει συνδιαχείριση χρηματοπιστωτικής ισοδυναμίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα διατηρήσουμε τον έλεγχο επί των εργαλείων αυτών και θα διατηρήσουμε την αυτονομία της απόφασης», εξήγησε με έμφαση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα παρουσιάσει την άνοιξη τη μετά το Brexit στρατηγική του για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με βάση την ιδέα της οικοδόμησης μίας «… σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ευκαιρία για να ανακτήσει τον έλεγχο του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, έχει εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι εταιρείες του ισχυρού City του Λονδίνου θα χάσουν το «διαβατήριο» που τους επιτρέπει να λειτουργούν ελεύθερα στην Ευρώπη.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρέπει κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης να διαπραγματευθούν τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και επί ενός καθεστώτος ισοδυναμίας για να περιορισθούν τα προβλήματα. «Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση αυτή καθεαυτή για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», υπενθύμισε ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα χρησιμοποιήσουμε την εργαλειοθήκη των ισοδυναμιών… Δεν θα διαπραγματευθούμε για τα θέματα αυτά με το Ηνωμένο Βασίλειο: ελέγχουμε τη συνεκτικότητα και όταν το κρίνουμε εφικτό, δίνουμε ισοδυναμίες για το έναν ή τον άλλο τομέα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας», είπε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί ήδη με τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. «Δεν βλέπω γιατί δεν θα λειτουργήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το City του Λονδίνου ανέφερε ότι αναμένει «δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας πάντως την εκτίμηση ότι μία συμφωνία που θα επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι εφικτή.

Σχετικα αρθρα

Βουτιά 18% στα καθαρά κέρδη της Santander το δεύτερο τρίμηνο

admin

Τράπεζες: Το μεγάλο στοίχημα των 31 δισ. ευρώ

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin

«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας

admin

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε περιφερειακά νοσοκομεία από Alpha Bank

admin

Ζαββός: Οι διαχειριστές θα δώσουν λύσεις στα κόκκινα δάνεια

admin

Τράπεζες: Κατεβαίνει ο πήχης για να μπουν στον Ηρακλή

admin

UBS: «Τσεκούρι» 500 θέσεων εργασίας στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής

admin

Τράπεζες: Ψαλίδι στις εξασφαλίσεις για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις – Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

admin

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

Μερίδιο 3,1% στη Deutsche Bank για την Capital Group

admin

Το μυστηριώδες ράλι της Finansbank

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Στις τράπεζες το κόστος δικηγόρου στις ρυθμίσεις α’ κατοικίας

admin

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

Αντιπρόεδρος της Εθνικής η Αικατερίνη Μπερίτση

admin

Τα ντεσού της συμφωνίας Eurobank-doValue 

admin

Τσακαλώτος: Να αποσύρει η κυβέρνηση της προκλητική διάταξη για τους τραπεζίτες

admin