Image default
Επιχειρήσεις

Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η έκδοση νέου Tier ΙΙ

Με την απόφαση για έκδοση νέου ομολόγου Tier ΙΙ, η Τράπεζα Πειραιώς επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τέσσερις παράγοντες:

1. H αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τη Fitch Ratings σε ΒΒ.

2. Η έκδοση του νέου 15ετους ομολόγου αναφοράς από το Ελληνικό Δημόσιο και η πτωτική πορεία του δεκαετούς.

3. Η επιτυχημένη έκδοση Tier ΙΙ από την Alpha Βank με επιτόκιο στο 4,25% την προηγούμενη εβδομάδα

4. Παράλληλα, το ευρύτερο περιβάλλον είναι θετικό και υποστηρικτικό της προσπάθειας, με την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και σχεδόν όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες σε βελτίωση.

Η τράπεζα προτίθεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών εντός των επόμενων ημερών, με στόχο την άντληση έως και 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και το μέγιστο το οποίο μπορεί να αντλήσει βάσει των υφιστάμενων περιορισμών για την αναλογία των Tier II στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια.

Οι Goldman Sachs και UBS, ως Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura είναι οι αποδέκτες της εντολής και ήδη στο Λονδίνο έχουν ξεκινήσει οι παρουσιάσεις σε επενδυτές, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει το θετικό momentum και να προχωρήσει με το σχέδιο των τιτλοποιήσεων για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Η νέα έκδοση Tier II, όπως και η προηγούμενη έκδοση, θα είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 και CCC από Moody’s και S&P αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς, μετά τη ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» και σε αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Αυτά είναι νέα στοιχεία που θα αξιολογήσουν οι επενδυτές και τα οποία μετρούν θετικά στο προφίλ της νέας έκδοσης.

Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται από την τράπεζα το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.

Κεφαλαιακή θέση

Μέχρι τώρα, οι ενέργειες της τράπεζας ενίσχυσαν την κεφαλαιακή της θέση κατά περίπου 200 μ.β., στο υψηλό της αρχικής κατεύθυνσης που είχε επικοινωνήσει στην αγορά και τους αναλυτές. Τον περασμένο Ιούνιο η τράπεζα ήταν η πρώτη που είχε ανοίξει την αγορά των Tier II μεταξύ των εγχώριων τραπεζών με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 400 εκατ. ευρώ και κουπόνι 9,75%. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II μετά από 11 έτη, με τις συνολικές προσφορές να είχαν ανέλθει σε 850 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η τιμή του χρεογράφου που εκδόθηκε πέρυσι τον Ιούνιο διαμορφώνεται στις 116,759 μονάδες με την απόδοση στη λήξη (yield to maturity) να διαμορφώνεται σε 7,313% (9,4 έτη χρονική διάρκεια) αλλά η απόδοση στην πενταετία, που είναι και η δυνατότητα ανάκλησης (yield to call) είναι στο 5,31%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, στην τρέχουσα χρονική συγκυρία η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να στοχεύσει σε ένα επιτόκιο κοντά στο 5,5%. Σε αυτό το σενάριο δείχνει και η αποτίμηση των τίτλων της Alpha Bank με επιτόκιο στο 4,25% με κάλυψη 10,2 φορές, αλλά και η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας, που ακολούθησε της Πειραιώς πέρυσι, και τώρα εμφανίζει απόδοση στη λήξη στο 5,68%.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (μπλέ στήλη απόδοση, πράσινη τιμή)

Σχετικα αρθρα

ΕΤΑΔ: Καλείται να καταβάλει 52 εκατ. ευρώ στον όμιλο Μαντωνανάκη

admin

Η SAP αναγνωρίστηκε ως Ηγέτης στην Αυτοματοποίηση του Τομέα των Πωλήσεων

admin

PlayStation 5 vs Χbox: Πότε κυκλοφορούν οι νέες κονσόλες και σε ποια τιμή

admin

Περιουσιακά στοιχεία καταδικασθέντων για την υπόθεση Siemens ζήτησε ο ΟΤΕ

admin

Πως απαντά η διοίκηση του ΟΤΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ

admin

Ιταλία: Πέθανε από κορονοϊό άνδρας της φρουράς του πρωθυπουργού Κόντε

admin

«True Leader» η Interamerican Ζωής

admin

Οδοφωτισμός: Τα έργα που σχεδιάζονται στο Νότιο Αιγαίο και η παράταση στην Ηπειρο

admin

Μήνυση και αγωγή κατά Κ. Δομαζάκη από Creta Farms

admin

To Viber διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook

admin

Αρχές Αυγούστου αρχίζει η παραγωγή στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες

admin

ΟΤΕ: Στις 14 Μαΐου τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

admin

Vox Media: Απολύει το 6% του προσωπικού της

admin

Epsilon Net: Διάκριση ως Best Workplace 2020 για έκτη συνεχόμενη χρονιά

admin

ΕΒΕΠ: Ιδρύθηκαν 315 εταιρείες στο τετράμηνο – Ενθαρρυντικά στοιχεία

admin

Profile Software: Μειώθηκαν κατά 10% τα έσοδα το α΄ εξάμηνο – Στα 6,85 εκατ. ευρώ

admin

Alpha: Αποχωρεί ο επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου Αθ. Αθανασόπουλος

admin

“Πόλεμος” Ερντογάν – Ιμάμογλου: Κηρύχθηκε παράνομος ο “λογαριασμός κορονοϊού” του δημάρχου

admin