Image default
Οικονομία

Το Υπ. Οικονομικών δίνει αμοιβή για τους… κυνηγούς «ορφανών» κληρονομιών

Τα… μεγάλα μέσα επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντοπίζει εγκαίρως τις… φλέβες χρυσού, δηλαδή τις σχολάζουσες κληρονομιές ήτοι τις κληρονομιές που είναι αδιάθετες και πρέπει να καταλήξουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με Απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Α. Βεσυρόπουλου, κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιέχει κατά το δυνατόν ακριβή στοιχεία και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια, σχετικά με την καταδειχθείσα περιουσία. Ποιο είναι το κίνητρο; Αμοιβή που μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας.

Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα; Ας δούμε τι σημαίνει κατ’ αρχάς σχολάζουσα κληρονομιά. Είναι η κληρονομιά κινητής και ακίνητης περιουσίας που α) ο κληρονόμος της είναι άγνωστος ή β) δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχτηκε την κληρονομία του προσώπου που απεβίωσε. Επομένως, σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή μέχρις ότου βρεθεί ο κληρονόμος. Στο μεσοδιάστημα, τη διαχείρισή της ως αντιπρόσωπος του κληρονόμου ασκεί ο κηδεμόνας, που αναζητά ενδεχόμενους κληρονόμους. Ακριβώς εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.

Συχνά- πυκνά οι κηδεμόνες “διαχειρίζονται” για ίδιον όφελος αυτές τις περιουσίες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει εκατομμύρια ευρώ. Όταν το 2013 το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι υπηρεσίες είχαν υπολογίσει ότι οι σχολάζουσες κληρονομιές ανέρχονταν σε 2.017 και η αξία τους ξεπερνούσε τα 28 εκατ. Ευρώ. Έκτοτε, σιγή ασυρμάτου.

Ας δούμε και κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η απόδοση τέτοιων περιουσιών στο Δημόσιο έγινε ακόμα και μετά από 30 χρόνια!

  1. Ακίνητο στη Γλυφάδα, ημερομηνία θανάτου των κληρονομουμένων από το ελληνικό Δημόσιο 20-12-1976, προς διαχείριση από την ΚΕΔ έτος 2007, 31 χρόνια από τον θάνατο μέχρι την εκποίησή του διά δημοπρασίας, με τιμή κατακυρώσεως 2.025.000 ευρώ.
  2. Σχολάζουσα κληρονομία Δ. Π. αποτελούμενη από δεκαπέντε αυτοτελή ακίνητα και μία πολυκατοικία, περιλαμβάνουσα είκοσι τρεις ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες. Ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου από το ελληνικό Δημόσιο 6-5-1994, προς διαχείριση από την ΚΕΔ τριών μόνο ακινήτων το έτος 2007, 13 χρόνια από τον θάνατο, τα δε υπόλοιπα γνωστοποιήθηκαν στην ΚΕΔ με αναφορά του κηδεμόνα στις 17-6-2010, δηλαδή δεκαεπτά χρόνια μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου.

Άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με την “πληγή” των σχολαζουσών κληρονομιών υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο εάν υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση των Ληξιαρχείων με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο και να διερευνώνται οι περιπτώσεις “ορφανών” περιουσιών. Ως τότε, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στο κίνητρο της αμοιβής, η οποία δεν είναι, όμως, απολύτως διασφαλισμένη.

Κατ’ αρχάς, λαμβάνονται υπόψη η ακρίβεια και πληρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και οι κάθε είδους ενέργειές του, με τις οποίες τυχόν συνέβαλε ο “πληροφοριοδότης” στην ανάκτηση της περιουσίας. Από εκεί και πέρα, η δαπάνη της αμοιβής καλύπτεται από το ρευστό ενεργητικό της περιουσίας, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την κρίση του Δημοσίου ή του φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού, (αναλόγως σε ποιον περιέλθει η περιουσία), η δαπάνη μπορεί να καλυφθεί είτε με τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων της περιουσίας είτε από τους πόρους του φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού, εφόσον η περιουσία περιέρχεται σ’ αυτόν και επαρκούν οι πόροι του είτε τέλος από τον κρατικό προϋπολογισμό, αν η περιουσία περιέλθει στο Δημόσιο.

Σχετικα αρθρα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν, ποιες είναι οι προϋποθέσεις

admin

Με εντυπωσιακές προσφορές 19 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για το 15ετές – Κοντά στο 1,9% η απόδοση

admin

Αντίστροφη μέτρηση 7 ημερών για τις δηλώσεις για τα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. απασχολούμενους

admin

ΚΙΝΑΛ : Ερώτηση βουλευτών για την πρόκληση του κοροναϊού και την ανθεκτικότητα του τουρισμού

admin

Υπέβαλε η Eurobank αίτηση υπαγωγής στον «Ηρακλή»

admin

ΙΟΒΕ : Βελτιωμένο το κλίμα στη βιομηχανία

admin

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κορονοϊού

admin

Ανάσα ανόδου στη Wall Street

admin

Χιλιάδες συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ θα δουν αύξηση 77,7 ευρώ

admin

Τρία «όχι» στην απόφαση της Fed για πρώτη φορά από το 2016

admin

Δημοσιονομικό κενό : Σύγκλιση κυβέρνησης και θεσμών για τον προϋπολογισμό

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικά κινήθηκε η αγορά στο κλείσιμο

admin

Κόλλιας: (ΟΕΕ): Στην σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

admin

Φόροι : Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά

admin

Παγκόσμιο Εμπόριο: Η χειρότερη επίδοση από το 2009

admin

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις

admin

Tι θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από τα funds διαχείρισης δανείων

admin

ΟΑΕΔ : Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων

admin