Image default
Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις : Τα οφέλη για μισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων

Φορολογικές ελαφρύνσεις επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες του 2020 για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Άλλωστε και στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιτρόπου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πάολο Τζεντιλόνι ενημερώθηκε  για τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για πρόσθετες φοροαπαλλαγές μέσα στο 2020.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για φέτος, ώστε εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ να προχωρήσει και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μέσα στο 2021 και την έναρξη της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να μπορεί κάποιος να βεβαιώσει αυτόν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου.

Οι φοροελαφρύνσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο πρώτο εξάμηνο προχώρησε σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης, φέραμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Σταϊκούρας, είπε επίσης ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης. Αλλά όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα σε όλους και αμέσως».

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι μέσα από μια σειρά μέτρων, να μειωθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος χωρίς νέους φόρους και χωρίς για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου όπως είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις νέες φοροελαφρύνσεις. Έτσι, ετοιμάζεται περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ήδη το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%.

Με τη μείωσή του επιπλέον 8%, εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μείωση 30%.

Η διαδικασία για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών έχει ήδη ξεκινήσει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της έως τον Μάιο.

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους έως τις 20 Μαρτίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών και να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Στους σχεδιασμούς είναι η ένταξη περισσότερων από 3.000 περιοχών που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού όπως περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη π.χ. Μύκονος, Πάρος αλλά και ορισμένες περιοχές στην Αττική όπου η αξία τους για τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τα λεγόμενα συγκριτικά στοιχεία.

Με βάση τις τιμές που θα προκύψουν θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για εφέτος ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για τις μεταβιβάσεις οι νέες τιμές να ισχύσουν από το 2021.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί τον «πρώτο» φόρο που σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση όταν διαπιστώσει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, γύρω στον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα το δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει μείωση γύρω στο 1%.

-

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί – Πλένετε τα χέρια σας μετά την χρήση μετρητών

admin

Εγκρίθηκαν οι πρώτοι 4+1 “όροι”-Σήμερα στο Eurogroup η “δόση” των 748 εκατ.

admin

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Τουρκία

admin

FT: Η κινεζική οικονομία ανακάμπτει

admin

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Κοροναϊός : Με αυξημένο επιτόκιο η δημοπρασία 3μηνων εντόκων

admin

Σε κατάσταση συναγερμού στο ΓΛΚ για τον κορωνοϊό

admin

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη άνω του 2% το β΄εξάμηνο του 2019

admin

Συνεχίζεται το «ράλι» των ελληνικών ομολόγων – Στο 1,8% το δεκαετές

admin

Προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί για τον EastMed

admin

Η Ιταλία επιβάλλει την ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα για φοροαπαλλαγές

admin

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Το κυβερνητικό σχέδιο

admin

Πρόεδρος Κομισιόν: Τα 750 δισ. ευρώ είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον

admin

Η L’Oréal ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του brand Roger & Gallet

admin

Έρευνα ΕΒΕΘ: Το 67% ανησυχεί για την οικονομική κατάστασή του λόγω κοροναϊού

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τα πρόστιμα

admin

Σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ

admin

Λαγκάρντ : Η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται

admin