Image default
Επιχειρήσεις

Ωρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό παραχώρησης του στρατοπέδου «Πλέσσα»

Ενδιαφέρον από κατασκευαστές και εταιρείες ακινήτων έχει εκδηλωθεί για την 50ετή παραχώρηση πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» στην Λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) για το ακίνητο των 18,6 στρεμμάτων με τα 22 κτίρια εκπνέει αύριο. Η σειρά διευκρινίσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα η υπηρεσία δείχνει πως πράγματι το ακίνητο «έχει μπει στο μάτι» τεχνικών εταιρειών και επενδυτών, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων, ξενοδοχείου, ακόμα και για κατοικίες.

Όμως οι φόβοι για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια, η ανάγκη μετεγκατάστασης υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα στο πρώην στρατόπεδο, αλλά και η υψηλή εγγυητική επιστολή (1,6 εκατ. ευρώ) ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Το πρώην στρατόπεδο είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), με συνολικό εμβαδό είναι 18.643 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ η συνολική επιφάνεια των 22 κτιρίων φτάνει τα 7.582 τ.μ.

Σύμφωνα με την διακήρυξη, «παρέχεται στο μισθωτή η δυνατότητα κατεδάφισης των υπαρχόντων κτηρίων και ανέγερσης νέου συγκροτήματος με την έγκριση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α., η οποία και θα θέσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τον επιβλέποντα μηχανικό αλλά και την επιβλέπουσα Επιτροπή παρακολούθησης των έργων (…).

Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή 133.333,33 το μήνα) και «ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος.

Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος ανά πενταετία». Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης φτάνει τα 50 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια.

Στη διακήρυξη αναφέρεται πως «λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανοικοδόμηση –ανακατασκευή – μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης, παρέχεται σ’ αυτόν το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για το πρώτο (1ο ) έτος της μίσθωσης, και για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου (από το 2ο μέχρι τον 5ο μισθωτικό χρόνο θα καταβάλει το 50% του μισθώματος), προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν αναστέλλεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος».

Η ΥΠΑΑΠΕΔ ετοιμάζεται να προκηρύξει και έναν ακόμα σημαντικό διαγωνισμό, για την πολυετή μίσθωση νεοκλασικού κτιρίου επί της Ακαδημίας 31 στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικα αρθρα

EY: Εκτόξευση των επενδύσεων σε εφαρμογές και υποδομές δικτύων 5G παγκοσμίως, την επόμενη τριετία

admin

Τζούλη Χαϊδά (ΙΚΤΙΝΟΣ) : «Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν υλικά και ψυχολογικά τους εργαζομένους τους»

admin

Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Θα διεκδικήσουμε μερίδια αγοράς στη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας

admin

O Στέλιος Χατζηϊωάννου καταγγέλλει νοθεία, μιλά για «αχυρανθρώπους AIRBUS» στην easyJet

admin

Entersoft: Εγκρίθηκε το stock split 1:6 – Αμετάβλητο το μετοχικό κεφάλαιο

admin

Frigoglass: Σε ανοδική τροχιά το Α’ 3μηνο 2020

admin

Τσαμάζ: Kαλό το α’ τρίμηνο για τον ΟΤΕ, ο κορωνοϊός θέτει υπό αμφισβήτηση τα επόμενα

admin

Καράτζη: Η Ιουλία Παβτσένκο αναλαμβάνει ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος στη θέση της Μ. Καράτζη

admin

ΟΠΑΠ: Ο Jan Karas Acting CEO από την 1η Ιουνίου – O Οδυσσέας Χριστοφόρου αναπληρωτής CEO

admin

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε έντεκα εβδομάδες

admin

Tesla: Υψηλών πτήσεων συνέχεια, προ των πυλών του S&P 500 η μετοχή

admin

Χατζηδάκης: Εως το Δεκέμβριο το χρονοδιάγραμμα για τη ΔΕΗ

admin

Lamda Development: Σε 30,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη 9μηνου

admin

Interamerican: Πλήρωσε 244,3 εκατ. σε πελάτες και δικαιούχους το 2019

admin

Η Epsilon Net ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

admin

Αegean και ξένες αεροπορικές ξαναπετούν σταδιακά στην Ελλάδα

admin

Ντι Κάπριο, Apple και Ford ενώνουν τις δυνάμεις τους για το America’s Food Fund στη μάχη κατά του κορονοϊού

admin

Πειραιώς: Ξεκινά roadshow για το Tier II έως 500 εκατ. ευρώ

admin