Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη νέα ηγεσία στο CDU

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το θέμα (της ηγεσίας του κόμματος και για την καγκελαρία) την επόμενη εβδομάδα. Προσκάλεσα τους ενδιαφερόμενους σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες», απάντησε η πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε σημερινή της συνέντευξη στην τηλεόραση του - όταν ρωτήθηκε πότε θα πάρει το κόμμα της την σχετική απόφαση. «Μετά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία.

Στην επόμενη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, στις 24 Φεβρουαρίου, θα ενημερώσω για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Μετά θα συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε», είπε.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε επίσης ότι και η ίδια τάχθηκε στο προεδρείο «υπέρ της εκλογής νέας ηγεσίας του κόμματος μέχρι το καλοκαίρι. Η υπόλοιπη διαδικασία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συζητήσεις». Η συντηρητική πολιτικός δεν ανέφερε πάντως στην συνέντευξή της ρητά τα ονόματα των φερομένων μέχρι τώρα ως υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος και την καγκελαρία, δηλαδή των Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μέρτς και Γενς Σπαν. «Για μένα, αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία να μιλήσω με όλους τους πρωταγωνιστές για την τρέχουσα κατάσταση. Εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν και άλλα ονόματα», δήλωσε απλώς η επικεφαλής του CDU και πρόσθεσε : «Πρώτα απ΄όλα, πρέπει να αποσαφηνίσω εάν υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα από τους μέχρι τώρα κατονομαζόμενους».

Για άλλη μια φορά, η Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι κατ΄αυτήν η προεδρία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την καγκελαρία συμβαδίζουν. «Γι’αυτό και δεν δρομολογώ μόνη τη διαδικασία, αλλά με τον επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, διότι τελικά θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος για την καγκελαρία από τα δύο κόμματα», είπε.

«Το CDU ασφαλώς θα συζητήσει και τις προειδοποιήσεις ότι ο καθορισμός ενός υποψήφιου για την καγκελαρία από τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει στην φθορά του, αφού οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να εξετάσουμε. Το CDU πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσει μια προεκλογική εκστρατεία από την καλύτερη δυνατή θέση. Σίγουρα όμως θα πρέπει να έχουμε καταλήξει στο πλήρες πακέτο, δηλαδή στην απόφαση για τα πρόσωπα, το πρόγραμμα αλλά και την οργανωτική προετοιμασία, στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε η συντηρητική πολιτικός.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν βλέπει ότι κινδυνεύει η σταθερότητα του μεγάλου συνασπισμού – και παραπέμπει στην εξαμηνιαία γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου: «Αυτό είναι σίγουρα ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο, διότι αποτελεί τον πυρήνα του σήματος κατατεθέντος του CDU, να αναλαμβάνει δηλαδή την ευθύνη για τη χώρα και η ΕΕ βρίσκεται σε μια πολύ ταραχώδη εποχή. Ειδικά στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, είναι σημαντικό να είναι η Γερμανία ικανή να δρα και να είναι σταθερή. Επί του παρόντος, έχουμε μια καγκελάριο και μια κυβέρνηση… οι οποίοι προετοιμάζονται επίσης για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.», τόνισε.

Αναφερόμενη στις παραινέσεις στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), του κυβερνητικού εταίρου, είπε ότι τα θέματα (της εκλογής επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιου για την καγκελαρία) είναι πρωτίστως θέματα εσωτερικών αποφάσεων του CDU. Το SPD έχει να αντιμετωπίσει δικά του προβλήματα».

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ ανακοίνωσε επιπλέον την πρόθεσή της να συνεχίσει «να αγωνίζεται για μια κεντρώα πορεία του CDU», ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι το κόμμα της στα ανατολικογερμανικά κρατίδια αποκλίνει από αυτήν. «Απλώς η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι πολύ ισχυρότερη εκεί από ό, τι στα δυτικά κρατίδια. Θα πρέπει πάντα να το λαμβάνει αυτό κανείς υπόψη του. Υπάρχει όμως μια σαφής πολιτική τοποθέτηση του CDU σε ότι αφορά στην οριοθέτηση προς τα δεξιά και τα αριστερά».

Σχετικα αρθρα

Θέματα ασφάλειας και άμυνας επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

admin

Τηλεδιάσκεψη Δ. Μιχαηλίδου με τον Ισπανό ομόλογό της

admin

Σύνοδος Ε.Ε.: Συμφωνία στους περιορισμούς, αλλά διαφωνία στα πιστοποιητικά

admin

Κ. Μητσοτάκης στους «27»: Να «τρέξουμε» τα πιστοποιητικά, αλλιώς θα το κάνουν ιδιώτες»

admin

Ε.Ε.: Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των 27

admin

Η Ε.Ε. αρνείται στην ισπανική Λίγκα αποκλειστική χρήση του όρου «El Clasico»

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η ταχύτητα των εμβολιασμών στο επίκεντρο

admin

Με «ασύμμετρη απάντηση» απειλεί η Μόσχα τις Βρυξέλλες

admin

Μανφρεντ Βέμπερ: Να υπάρξει επιτάχυνση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

Ν. Μαριάς: Υποκριτική στάση ΕΕ- Επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον Ναβάλνι ενώ «χαϊδεύει» τον Ερντογάν

admin

Ευρωπαίοι ηγέτες: Θα παραμείνουν οι περιορισμοί των μη απαραίτητων ταξιδιών εντός της ΕΕ.

admin

Γ. Μπορέλ: Η Κίνα να επιτρέψει την πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ

admin