Image default
Ευρώπη

Επιτροπή των Περιφερειών: τί είπαν Τζιτζικώστας – Cordeiro μετά την εκλογή τους – οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια

Ο Έλληνας Απόστολος Τζιτζικώστας (ΕΛΚ) εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα θα βρίσκεται στην ηγεσία και θα οδηγεί τη συνέλευση της ΕΕ με τους τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους άρχοντες για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της νέας πενταετούς θητείας, τα μέλη της εξέλεξαν επίσης τον Vasco Ilídio Alves Cordeiro – Πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης των Αζορών της Πορτογαλίας – ως πρώτο αντιπρόεδρο.

Μιλώντας μπροστά στα 329 μέλη της CoR από όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος παρουσίασε τρεις κύριες προτεραιότητες για τη διάρκεια της θητείας του:

«Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού της και των τόπων διαβίωσης στα χωριά, τις πόλεις και τις περιφέρειές της. Πρέπει να υποστηρίξουμε την εδαφική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και να βρούμε αξιόπιστες λύσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης με οδηγό την αλληλεγγύη.

Δεύτερον, οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανόηση και την ανταπόκριση στους θεμελιώδεις μετασχηματισμούς των σημερινών οικολογικών, ψηφιακών και δημογραφικών επαναστάσεων.

Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία, θέτοντας στην καρδιά της τις ίδιες τις περιφέρειες και τις πόλεις, προκειμένου να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους ανθρώπους.»

Αναφερόμενος στο Brexit ως «έκκληση για αφύπνιση», ζήτησε επίσης να είναι πιο αποτελεσματική η ΕΕ στην ανταπόκρισή της στις ανάγκες των πολιτών. «Ως εκλεγμένοι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί, πρέπει να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να φθάσει στην καρδιά αυτών οι οποίοι αισθάνονται παραμελημένοι ή ξεχασμένοι. Η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους πολίτες για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη να ενεργεί για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ακούει και να αλλάζει.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα, και το βιογραφικό του, όπως το δημοσίευσε η Επιτροπή των Περιφερειών.

Ο νεοεκλεγείς πρώτος αντιπρόεδρος Vasco Ilídio Alves Cordeiro δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η εκλογή μου επιβεβαιώνει ότι σε αυτό το θεσμικό όργανο όλες οι περιφέρειες και οι πόλεις έχουν σημασία και πρέπει να μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό σχέδιο παρά την απόσταση, το μέγεθος ή τον πλούτο. Η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη ενός μέλλοντος γεμάτου υποσχέσεις και θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας, ώστε να διαδραματίσουν το ρόλο τους όλες οι περιφέρειες και οι πόλεις. Και ο ρόλος τους είναι κρίσιμος στο να βοηθήσουν την Ευρώπη στον στόχο να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν τόλμη και θάρρος για να αντιμετωπιστούν. Ως νέος αντιπρόεδρος, θα εργαστώ για να βεβαιωθώ ότι ακούγεται η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών».

Σχετικα αρθρα

Ερχεται η χρυσή βίζα με όρια πολλών… ταχυτήτων

admin

Τι θα φέρει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

admin

Ευρωπαϊκές πόλεις απευθύνονται στην φον ντερ Λάιεν για το AirBnb

admin

Η Γαλλία στηρίζει την Καλβίνιο για την ηγεσία του Eurogroup

admin

Πώς να ανακτηθεί ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ;

admin

Το Βερολίνο γιορτάζει τα 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους

admin

Nord Stream: «Έπεσε» και το γερμανικό εμπόδιο για την ολοκλήρωσή του

admin

Ελληνική συμμετοχή σε προγράματα της Κομισιόν σε Δ. Βαλκάνια και Αφρική

admin

Η χρεοκοπία του Τζέρεμι Κόρμπιν

admin

«Άνοιγμα» της Ιταλίας στη Ρωσία για τις εξελίξεις στη Λιβύη

admin

Στο αρχείο η έρευνα κατά του προτεινόμενου Βέλγου Επιτρόπου

admin

Τελευταία ευκαιρία της Πολωνικής υποψηφιότητας για την Επιτροπή

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Γιούνκερ: Οι Γερμανοί δεν ήταν οι πιο σκληροί απέναντι στην Ελλάδα

admin

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit

admin

Αίτημα Κουμουτσάκου στην ΕΕ για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

admin

Πόσο πλήγωσε τον ISIS η απώλεια του αλ Μπαγκντάντι

admin

Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Στον Λάνθιμο το βραβείο Σκηνοθεσίας

admin