Image default
Ευρώπη

Επιτροπή των Περιφερειών: τί είπαν Τζιτζικώστας – Cordeiro μετά την εκλογή τους – οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια

Ο Έλληνας Απόστολος Τζιτζικώστας (ΕΛΚ) εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα θα βρίσκεται στην ηγεσία και θα οδηγεί τη συνέλευση της ΕΕ με τους τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους άρχοντες για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της νέας πενταετούς θητείας, τα μέλη της εξέλεξαν επίσης τον Vasco Ilídio Alves Cordeiro – Πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης των Αζορών της Πορτογαλίας – ως πρώτο αντιπρόεδρο.

Μιλώντας μπροστά στα 329 μέλη της CoR από όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος παρουσίασε τρεις κύριες προτεραιότητες για τη διάρκεια της θητείας του:

«Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού της και των τόπων διαβίωσης στα χωριά, τις πόλεις και τις περιφέρειές της. Πρέπει να υποστηρίξουμε την εδαφική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και να βρούμε αξιόπιστες λύσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης με οδηγό την αλληλεγγύη.

Δεύτερον, οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανόηση και την ανταπόκριση στους θεμελιώδεις μετασχηματισμούς των σημερινών οικολογικών, ψηφιακών και δημογραφικών επαναστάσεων.

Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία, θέτοντας στην καρδιά της τις ίδιες τις περιφέρειες και τις πόλεις, προκειμένου να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους ανθρώπους.»

Αναφερόμενος στο Brexit ως «έκκληση για αφύπνιση», ζήτησε επίσης να είναι πιο αποτελεσματική η ΕΕ στην ανταπόκρισή της στις ανάγκες των πολιτών. «Ως εκλεγμένοι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί, πρέπει να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να φθάσει στην καρδιά αυτών οι οποίοι αισθάνονται παραμελημένοι ή ξεχασμένοι. Η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους πολίτες για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη να ενεργεί για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ακούει και να αλλάζει.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα, και το βιογραφικό του, όπως το δημοσίευσε η Επιτροπή των Περιφερειών.

Ο νεοεκλεγείς πρώτος αντιπρόεδρος Vasco Ilídio Alves Cordeiro δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η εκλογή μου επιβεβαιώνει ότι σε αυτό το θεσμικό όργανο όλες οι περιφέρειες και οι πόλεις έχουν σημασία και πρέπει να μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό σχέδιο παρά την απόσταση, το μέγεθος ή τον πλούτο. Η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη ενός μέλλοντος γεμάτου υποσχέσεις και θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας, ώστε να διαδραματίσουν το ρόλο τους όλες οι περιφέρειες και οι πόλεις. Και ο ρόλος τους είναι κρίσιμος στο να βοηθήσουν την Ευρώπη στον στόχο να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν τόλμη και θάρρος για να αντιμετωπιστούν. Ως νέος αντιπρόεδρος, θα εργαστώ για να βεβαιωθώ ότι ακούγεται η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών».

Σχετικα αρθρα

Μπορέλ: Κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης στην Ουκρανία λόγω των ρωσικών στρατευμάτων

admin

Κίνα: Ο Σι Τζίνπινγκ υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την κλιματική αλλαγή

admin

Παραδίδονται δωρεάν μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης

admin

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αύριο ο Μ. Βαρβιτσιώτης

admin

Επιστολή Στ. Κυμπουρόπουλου και 40 ευρωβουλευτών προς τη φον ντερ Λάιεν για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων στην ΕΕ»

admin

ΟΛΠ: Φέτος προσδοκά σε αυξημένα έσοδα από κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα

admin

Ουκρανικό ζήτημα: «Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση», λένε οι Βρυξέλλες

admin

Η πρόσβαση στα εμβόλια δημιουργεί ευρωπαϊκές ανισότητες

admin

Βαθιά ανησυχία της ΕΕ για την υγεία του Ναβάλνι

admin

Δωρεάν Wi-Fi και στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού    

admin

Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

admin

Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

admin