Image default
Οικονομία

Κυνηγούς «ορφανών» κληρονομιών αναζητά το υπουργείο Οικονομικών

Στα χνάρια του Ιντιάνα Τζόουνς ο οποίος  αναζητούσε το Ιερό Δισκοπότηρο, βαδίζει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο αναζητά κυνηγούς «χαμένων» κληρονομιών.

Δίνει μάλιστα αμοιβή σε όσους γνωρίζουν και αποκαλύψουν στοιχεία και πληροφορίες στην Εφορία για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν κοινωφελείς περιουσίες ή κληρονομιές χωρίς κληρονόμους τα οποία θα πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.  Η αμοιβή μάλιστα φθάνει έως και το 10% της ορφανής κληρονομιάς.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου «κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιέχει κατά το δυνατόν ακριβή στοιχεία και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια, σχετικά με την καταδειχθείσα περιουσία». Όποιος δώσει πληροφορίες και στοιχεία θα  κερδίσει το 10% της αξίας της περιουσίας μετά την εκκαθάριση της. Δηλαδή το Δημόσιο θα αμείβει όσους γνωρίζουν και δώσουν στοιχεία για περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες κλπ τα οποία θα έπρεπε να έχει «κληρονομήσει» το ίδιο αλλά είτε βρίσκονται στα χέρια τρίτων είτε παραμένουν στα αζήτητα.

Σχολάζουσα κληρονομιά κινητής και ακίνητης είναι εάν ο κληρονόμος της είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχτηκε την κληρονομία του προσώπου που απεβίωσε. Επομένως, σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή μέχρις ότου βρεθεί ο κληρονόμος. Όταν δεν βρίσκεται κληρονόμος σε εύλογο χρονικό διάστημα ή όσοι βρίσκονται αποποιούνται την κληρονομία, το Δικαστήριο βεβαιώνει ότι κληρονόμος είναι το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφασης, η χρηματική αμοιβή που θα λαμβάνουν οι «πληροφοριοδότες» θα καταβάλλεται μετά την εκκαθάριση και την περιέλευση της περιουσίας στο Δημόσιο εφόσον συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) εάν έχει παρέλθει πενταετία από το θάνατο του διαθέτη ή δωρητή ή του κληρονομούμενου από το Δημόσιο, και η αρμόδια αρχή δεν έλαβε γνώση της ύπαρξης της περιουσίας αυτής, από άλλη πηγή,

β) εάν είναι δυνατή αναψηλάφηση δίκης ή ανατροπή τελεσίδικης απόφασης ή συμβιβασμού, και επιδικασθεί  (με τελεσίδικη απόφαση ή βούλευμα), η περιουσία στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα ή σε Ιδρύματα. Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της αμοιβής μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της περιουσίας (μετά την εκκαθάριση της).

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας γίνεται, εφόσον απαιτείται, με εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή.

Σχετικα αρθρα

ΣΒΕ: 7 άξονες προτάσεων και 28 μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας

admin

Ηλεκτρικά οχήματα : Αυτά είναι τα δέκα βήματα για την επιδότηση αγοράς του

admin

Δυτική Ελλάδα: Επενδύσεις 25,8 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια

admin

Συνεχίζονται οι εκπτώσεις στα καταστήματα -Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Πετρέλαιο : Νέα υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του

admin

Θύμα του κορωνοϊού ο δεύτερος αρχαιότερος αερομεταφορέας στον κόσμο

admin

Τζεντιλόνι: Πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για τα ANFAs

admin

Το ημερολόγιο επιστροφής της αγοράς στην κανονικότητα – Τα μέτρα και τα βαριά πρόστιμα

admin

Διατηρούνται οι νέες καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που έφερε ο κοροναϊός

admin

Κόκκινα δάνεια: Πρωτιά για τις ελληνικές τράπεζες το γ’ τρίμηνο του 2019

admin

Κανένα από τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ δεν σταματά, λέει ο γγ Επενδύσεων

admin

Χατζηδάκης στο MEGA: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε ρεύμα και καύσιμα

admin

Εξετάζεται η επέκταση των ψηφιακών πληρωμών και στα μέσα μεταφοράς

admin

Κοροναϊός : «Καμπανάκι» για ελλείψεις προϊόντων – Τι θα συμβεί στην οικονομία

admin

ΤτΕ: Μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα και αυξημένο έλλειμμα τον Ιανουάριο

admin

Αυτοματοποιημένες οι καταχωρίσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 22,3 εκατ. ευρώ σε 25.169 δικαιούχους

admin