Image default
Επιχειρήσεις

Σημαντικές επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Φιλόδοξους στόχους θέτει το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020 – 2024 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 90,1 εκατ ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τα 50,5 εκατ. ευρώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αξιοποιεί την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και τα χαμηλά επιτόκια για την εφαρμογή του επενδυτικού της σχεδιασμού και την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Η στρατηγική του νέου Προγράμματος Ανάπτυξης – Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2020 – 2024 στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων για την επέκταση του δικτύου και την τροφοδότηση νέων περιοχών, στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και των διανεμηθέντων όγκων στις περιοχές ευθύνης της Εταιρείας και στην ολοκλήρωση του ψηφιακού της μετασχηματισμού για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες διανομής και τους τελικούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 – 2024 προβλέπει την επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 470 χλμ. (286 χλμ. στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 184 χλμ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) και την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας της στο 74%, από 61% που είναι σήμερα. Η ανάπτυξη του δικτύου αναμένεται να φέρει 90 χιλιάδες νέα σημεία παράδοσης (μετρητές), στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής 351 χιλιάδων ενεργοποιημένων μετρητών που διαθέτει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (σε σύνολο περίπου 470 χιλιάδων πανελλαδικά).

Επιπλέον, δρομολογείται η ευρεία αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές, μια επένδυση της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ. Ο Σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη, την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε η Εταιρεία πριν δύο χρόνια μέσα από την ανάπτυξη και την υλοποίηση νέων εφαρμογών, αλλά και ένα σύγχρονο πλαίσιο ασφάλειας, διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, που εγγυάται ταυτόχρονα και την επιχειρησιακή συνέχεια. Ειδικότερα στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2019 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις άνω των 28 εκατ. ευρώ, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 104 χλμ. και προσθέτοντας 26.570 νέους ενεργοποιημένους μετρητές, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 41,5 εκατ. ευρώ, 12% υψηλότερη σε σχέση με το 2018.

Η υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να αποδίδει υψηλά μερίσματα στους μετόχους της. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την τελευταία τριετία η Εταιρεία διένειμε μερίσματα ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της εταιρείας στο τέλος του 2024 θα ξεπεράσει τα 323 εκατ. ευρώ.

Τα 470 χλμ. που προβλέπεται να κατασκευασθούν μέχρι το 2024 έρχονται να προστεθούν στα 2.426 χλμ. του υφιστάμενου δικτύου σύγχρονων αγωγών που διαθέτει η εταιρεία.

Σχετικα αρθρα

Νέες επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ από την Grecotel

admin

Επτά κορυφαία διεθνή βραβεία για τα ΕΛΠΕ στον «Ετήσιο Απολογισμό 2018»

admin

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η Euroxx αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή από τα €9,20 στα €12

admin

ΔΕΗ: Στις 2 Ιουνίου τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020

admin

Intrakat: Άύξηση πωλήσεων και επιστροφή στα κέρδη το 2019

admin

Χρηματιστήριο: Διάψευση προσδοκιών

admin

«Κόβει» έως και 1.200 θέσεις εργασίας το αεροδρόμιο Χίθροου

admin

ΗΠΑ: Ποσό 1 δισ. δολαρίων στην Johnson & Johnson για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού

admin

Δυο νέα μέλη στο partnership της KPMG

admin

COSMOTE: Αγορά 110 κλινών & monitors για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων

admin

Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των εισηγμένων το 2020

admin

Στην ετήσια τελετή αποφοίτησης του LSE ο Β. Αποστολόπουλος

admin

Εμφαση στο e-εμπόριο από τον Οίκο Νάκα

admin

Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή

admin

Mytilineos: Αύξηση τζίρου παρά την πανδημία

admin

Η Ρουμανία συνδράμει με γιατρούς την Ιταλία στη μάχη κατά του κορονοϊού

admin

Forthnet: Όλα έτοιμα για την εξαγορά χρέους από τον Όμιλο United

admin

Creta Farms: Σταθερές στη γραμμή τους οι τράπεζες για ενεχυρίαση μετοχών

admin