Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας: Απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών η μείωση του κόστους δανεισμού

Την ικανοποίηση του για τη σταθερή και διατηρήσιμη μείωση του κόστους δανεισμού, που σήμερα για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα του 1%,  εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην θετική αυτή εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών βλέπει χειροπιαστή απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Όπλο για τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων

Η χαρά του κ. Σταϊκούρα οφείλεται και στο γεγονός ότι η μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του αιτήματός της για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από του χρόνου, 2021.

«Οι στόχοι ορίστηκαν επί τη βάσει συγκεκριμένων υποθέσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Όταν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως η ανάπτυξη και το κόστος δανεισμού, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην αλλάξουν και τα πλεονάσματα. Θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη, κάτι που όλοι θέλουν στην Ευρώπη» είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel o υπουργός Οικονομικών για το ζήτημα της επαναδιαπράγματευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ερωτηθείς δε για τα πιο ισχυρά επιχειρήματα που θα προβάλει για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει:

«Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό σημαίνει» προσθέτει «ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της έχουν αλλάξει. Γι αυτό και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα το 2021 και το 2022, που το ποσοστό του 3,5% είναι πολύ υψηλό».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊκούρας είχε επισημάνει ότι θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τους δανειστές για την επίτευξη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξαγγέλλοντας μάλιστα επίσκεψη στη Γερμανία, εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα

«Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού «σπάει», προς τα κάτω, το φράγμα του 1%.» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας:

«Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.»

«Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

-

Σχετικα αρθρα

ΕΝΦΙΑ : Δείτε ποιοι θα πληρώνουν μικρότερο φόρο

admin

ICIJ: Ξέπλυμα-ύποπτες συναλλαγές άνω των 2 τρισ. δολ. από μεγάλες τράπεζες

admin

Θωμάς για ΔΕΠΑ Υποδομών: Προσβλέπουμε σε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον

admin

Κοροναϊός : Έντονα προβλήματα στον τουρισμό – Δύσκολη η επανεκκίνηση

admin

Εθνική Τράπεζα: Πώς περιορίζονται οι επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19

admin

Κοροναϊός : Η Lufthansa ακύρωσε πάνω από 7.000 πτήσεις έως το τέλος Μαρτίου

admin

ΗΠΑ: Κοντά σε εμπορική συμφωνία με Κίνα παρά τη ρητορική Τραμπ

admin

Κοροναϊός : Σκέψεις για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι να προσέξετε

admin

Με ελληνική συμμετοχή το έργο φυσικού αερίου στην Κύπρο

admin

Υπό πίεση οι αγορές λόγω κρίσης ΗΠΑ – Ιράν

admin

Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με Ελλάδα για τον τουρισμό

admin

Αιτήσεις για 81 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

admin

Hard Rock: Θα αναλάβει δράσεις κατά της απόφασης για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Σεντένο : Καταγράψαμε πρόοδο, προχωρούν οι τρεις πυλώνες στήριξης της οικονομίας

admin

Τουρισμός : Έρχονται μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, τσάι, αναψυκτικά και εισιτήρια

admin

Γεωργιάδης : Θα αφαιρούνται κονδύλια από τράπεζες που αδικαιολόγητα δεν παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις

admin

Σταϊκούρας : Αντέχουμε για 2-3 μήνες χωρίς το «μαξιλάρι» – Παράθυρο για α’ κατοικία

admin