Image default
Επιχειρήσεις

Κτίριο-τοπόσημο ετοιμάζει η ΔΕΗ στο στρατόπεδο «Πλέσσα»

Μεγάλη μετακόμιση ετοιμάζει η ΔΕΗ ανοίγοντας νέα σελίδα στην 70χρονη ιστορία της. Αφήνει την έδρα της στην οδό Χαλκοκονδύλη και σκοπεύει να εγκατασταθεί στο ακίνητο που απέκτησε μόλις χθες, το πρώην στρατόπεδο «Αντιστυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Επί 61 χρόνια, από το 1959, οι διοικητικές υπηρεσίες της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού φιλοξενούνται σε μισθωμένα κτίρια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με «τούνελ», στο μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Χαλκοκονδύλη, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων.

Η ΔΕH αλλάζει σελίδα, καθώς χθες κέρδισε, όπως αναφέρουν πηγές, τον ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΠΖ Πλέσσα Μιχαήλ».

Πρόκειται, γενικά, για τον πρώτο διαγωνισμό που κερδίζει μετά από πολλά χρόνια η ΔΕΗ και στον οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατέθεσε υψηλότερη προσφορά έναντι τριών διεκδικητών για την 50χρονη μίσθωση του ακινήτου συνολικού εμβαδού 18,6 στρεμμάτων με 22 κτίρια. Ο διαγωνισμός προέβλεπε ως ελάχιστη τιμή εκκίνησης το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 133.333,33 ευρώ μηνιαίως) και ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος.

Πηγές αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρεία σκοπεύει στο χώρο αυτό να κατασκευάσει ένα κτίριο, εμβληματικό, το οποίο θα αποτελεί και τοπόσημο για την περιοχή, π.χ. όπως του ΟΤΕ στη Λ. Κηφισίας. Εκεί θα στεγάσει τις κεντρικές διοικητικές της υπηρεσίες.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, θα σηματοδοτήσουν, όπως σημειώνουν κύκλοι της ΔΕΗ, τη στροφή της επιχείρησης στις «πράσινες» δραστηριότητες της. Θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και πιθανότατα θα ηλεκτροδοτείται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο χώρο των 18 στρεμμάτων η επιχείρηση θα φιλοξενήσει πρότυπο κατάστημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα διαθέτει στην αγορά. Θα αποτελέσει το πιλοτικό σημείο πώλησης για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και για την εφαρμοζόμενη εμπορική της πολιτική.

Η ΔΕΗ θα έχει επίσης κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της μίσθωσης το δικαίωμα καταβολής ενοικίου με προνομιακούς όρους. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγείται στους όρους του διαγωνισμού, «λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανοικοδόμηση –ανακατασκευή – μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης».

Έτσι της παρέχεται το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για το πρώτο έτος της μίσθωσης, και για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου (από το δεύτερο μέχρι τον πέμπτο μισθωτικό χρόνο θα καταβάλει το 50% του μισθώματος), προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης.

Επιπλέον η δημόσια εταιρεία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου να καλύψει με μέριμνά της και με δικές της αποκλειστικά δαπάνες, το κόστος της μετεγκατάστασης και λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων και λοιπών υπηρεσιών που εδρεύουν σήμερα στο στρατόπεδο. Η εκκένωση του στρατοπέδου θα πραγματοποιηθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΕΘΑ και της ΔΕH.

Χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ διαπίστωσε κατόπιν μελέτης ότι είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά η επιλογή να μισθώσει μακροχρόνια τον χώρο του πρώην στρατοπέδου και να κατασκευάσει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις από το να διατηρήσει την έδρα της στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Σχετικα αρθρα

Τι άλλαξε η Κλουκίνας Λάππας

admin

Ψήνονται deal εκατομμυρίων στις ΑΠΕ λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

admin

Οι αναλυτές αυξάνουν την τιμή-στόχο της Tesla και η μετοχή εκτοξεύεται

admin

Ενα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα θέλει η Παπαστράτος

admin

MLS: Επανενεργοποιεί πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

admin

EΛΤΑ: Τρύπα 35 εκατ. «γέννησε» η πανδημία – Kαθυστερεί το σχέδιο εξυγίανσης

admin

B&F: Απόκτηση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος περίπου 0,5 ΜWatt έκαστο

admin

ΟΤΕ: Στα 650 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για το 2019

admin

Metaxa Hospitality Group: Με τέσσερα ξενοδοχεία το 2020

admin

Τέσσερις αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος στο Ταμείο για την απολιγνιτοποίηση

admin

Διπλάσιες πτήσεις της Lufthansa προς Αθήνα από Φρανκφούρτη και Μόναχο

admin

Λύση για ΛΑΡΚΟ εντός Γενάρη επιδιώκει το ΥΠΕΝ

admin

Handelsblatt: Oι επενδυτές αποφεύγουν το Χρηματιστήριο, αλλά όχι τα ομόλογα

admin

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ΛΑΡΚΟ

admin

Η Τουρκία ανακαλύπτει την… αυτάρκεια

admin

Ποιοι απέκτησαν τα πακέτα μετοχών της Lamda Development

admin

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τις μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων

admin

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

admin