Image default
Οικονομία

Νέο ρεκόρ για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, υποχώρησε στο 0,89%

Ακόμη ένα ρεκόρ την ίδια ημέρα κατέγραψε η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, συνεχίζοντας το ράλι του στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα να σπάσει ακόμη και το φράγμα του 0,9% -υποχώρησε στο 0,897%. Η απόδοση αυτή αποτελεί τη χαμηλότερη ιστορικά στην ιστορία του ομολόγου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,29% από 0,30% χθες και του 15ετούς στο 1,35% από 1,38% αντιστοίχως.

Η θεαματική υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και συνακόλουθα του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανοίγει το δρόμο για «νέα έξοδο» στις αγορές πιθανότατα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα δανεισμού για φέτος που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συναρτά το μέγεθος των εκδόσεων με εναλλακτικά σενάρια πρόωρης εξόφλησης υποχρεώσεων του Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και Εντόκων Γραμματίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκδόσεις των νέων ομολόγων μπορεί να κυμανθούν από τα 4 έως τα 8 δισ. ευρώ, ποσά που υπερκαλύπτουν τις τακτικές λήξεις των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, (περίπου 5 δισ. ευρώ), ενώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλει περίπου 6 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 77 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,93% από 0,99% χθες, έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 1,32% από 1,37%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.0845 δολάρια από 1,0872 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανησυχία για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στο ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, σε ετήσια βάση, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,1% τον Δεκέμβριο, ήταν αντίστοιχη της μεγαλύτερης υποχώρησης των τελευταίων δέκα ετών, η οποία είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2018. Επομένως, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι εύθραυστη και σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό, συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σε ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια της για μακρά χρονική περίοδο.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,339%, στη διάρκεια των τριμήνων στο -0,395% και στο μήνα στο -0,454%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0867 δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Στην Αθήνα το παζάρι με τους Ευρωπαίους για πλεονάσματα και δημοσιονομικό χώρο

admin

Σκυλακάκης : Οι νέες αντικειμενικές δεν θα ακυρώσουν τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ

admin

Στάση αναμονής από τις ΗΠΑ για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου

admin

Οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 139 δισ. δολάρια σε μια ημέρα λόγω κορονοϊού

admin

Ο Ηρακλής σήκωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

«Συμμαχία απρόθυμων» κατά γαλλογερμανικής πρότασης – Πυρά και εκ των έσω δέχεται η Μέρκελ

admin

Σημαντική αποκλιμάκωση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Πώς και γιατί το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους γενικούς διευθυντές

admin

Έντοκα γραμμάτια: Το Δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ

admin

Εκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων -Ποιοι τη δικαιούνται και πόσα χρήματα γλιτώνουν

admin

Κοροναϊός : Ο ιός αλλάζει το τοπίο στις πωλήσεις τροφίμων

admin

Apple, Νetflix, Υahoo, WhatsApp και PayPal στόχος κυβερνο-απατεώνων 

admin

Peugeot και Fiat Chrysler υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης

admin

Θέματα υγιεινής και ασθένειες των ζώων στο συνέδριο του ΕΔΟΚ

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Κλείσιμο με πτώση στους δείκτες

admin

Σχέδια για επέκταση της τουριστικής περιόδου το 2020

admin

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

Επιδότηση ενοικίου μέσω ΕΣΠΑ, ποιες περιοχές αφορά

admin