Image default
Επιχειρήσεις

Πειραιώς: «Παράθυρο» για πρόσθετη έκδοση Tier II 300 εκατ.

Τρίτη φορά στις αγορές, μέσα σε μια διετία, για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II) ενδέχεται να βγει το 2021 η Πειραιώς, καλύπτοντας κεφαλαιακές ανάγκες, που θα προκύψουν λόγω του προγράμματος ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και της -σταδιακής- προσαρμογής των εποπτικών κεφαλαίων στην επίπτωση εφαρμογής του IFRS 9.

Θεωρητικά, με την χθεσινή έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 500 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς πιάνει το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό κεφαλαίων της κατηγορίας, ως προς το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της. Η νέα, όμως, κοινοτική οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών ( CRD V), η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, διευρύνει τα όρια συμμετοχής των Tier II κεφαλαίων.

Η Πειραιώς, με βάση την CRD 5, μπορεί να διαθέτει συμπληρωματικά κεφάλαια της κατηγορίας Tier II, που θα ανέρχονται ως το 2,8% του σταθμισμένου ενεργητικού από 2% σήμερα. Αυτό σημαίνει θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει πρόσθετους Tier II τίτλους της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, αναπροσαρμόζεται το όριο για Additional Tier I κεφάλαια στο 2,1% από 1,5% σήμερα.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο αναμένεται προς τα τέλη του έτους. Με δεδομένο ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει προϋπολογίσει, για φέτος, την -επικείμενη- άντληση 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσει την κεφαλαιακή επίπτωση από τη ζημιά, που αναμένεται να εγγράψει με την ολοκλήρωση δύο τιτλοποιήσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο 2021.

Η Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,5%. Το 2021, όμως, πέραν της περαιτέρω μείωσης των NPEs η τράπεζα έχει ένα πρόσθετο βάρος: την επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια από την προσαρμογή στο IFRS 9, η οποία ανέρχεται σε περίπου 320 εκατ. ευρώ (70 μ.β. με το υφιστάμενο σταθμισμένο ενεργητικό).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διεύρυνση των ορίων για Tier II κεφάλαια δημιουργεί για την τράπεζα πρόσθετο «μαξιλάρι», που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εντός της επόμενης χρονιάς, ιδιαίτερα αν το πλάνο μείωσης των NPEs επιταχυνθεί εκ νέου.

Ζημιά 1 με 1,1 δισ. από τις δύο φετινές τιτλοποιήσεις

Στις 3 Φεβρουαρίου η Πειραιώς ανακοίνωσε επικαιροποιημένο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures – NPEs), περιλαμβάνοντας μια ακόμη τιτλοποίηση δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ, στο πλάνο ενεργειών της φετινής χρονιάς.

Συνολικά φέτος η τράπεζα θα τιτλοποιήσει δάνεια 7 δισ. ευρώ. Από τις δύο συναλλαγές η διοίκησή της εκτιμά ότι θα εγγραφεί ζημιά 1 με 1,1 δισ. ευρώ, μετά και το συνυπολογισμό του οφέλους από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Η εκτιμώμενη ζημιά θα μειώσει το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα.

Η άντληση 500 εκατ. ευρώ, μέσω νέου Tier II, θα προσθέσει στον δείκτη 110 μονάδες βάσης, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι», προκειμένου τα εποπτικά κεφάλαια να παραμείνουν σε επίπεδα της τάξης του 15%, μετά τη ζημιά από τις δύο συναλλαγές και την καταβολή των φετινών τόκων για τα CoCos.

Ειδικότερα, η Πειραιώς θα ξεκινήσει, άμεσα, την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (project Phoenix), την οποία είχε προαναγγείλει από τα μέσα της περσινής χρονιάς. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο, την υποβολή δεσμευτικών και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας τον SPA τον Μάιο.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η ζημιά θα εγγραφεί από την Πειραιώς, με την υφιστάμενη νομική της μορφή, μια και δεν θα έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο εταιρικός μετασχηματισμός. Η απόσχιση, δηλαδή, του κλάδου τραπεζικών εργασιών και η εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς). Η νέα Πειραιώς θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σχεδόν ταυτόχρονα με την πώληση των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της μεγάλης τιτλοποίησης (project Vega, η οποία περιλαμβάνει NPEs από όλες τις υποκατηγορίες χορηγήσεων, ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ. Το project Vega, όπως ονομάζεται, αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, τον Δεκέμβριο, με υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πανδημία

admin

Καραβίας: Στηρίζουμε ενεργά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

admin

ΤΕΝΕΡΓ: Πώς έγινε η κατανομή στο «πράσινο» ομόλογο

admin

Στρατηγική συνεργασία Accor με την Aegean Airlines

admin

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας

admin

Βράβευση της Vivechrom από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

admin

Πήρε αναβολή για το 2021 η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο

admin

Coca Cola HBC: Αύξηση 5% στα έσοδα από πωλήσεις το γ’ τρίμηνο

admin

Performance Technologies: Από 23/9 η καταβολή μερίσματος €0,05

admin

Επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα με… γεμάτη ατζέντα

admin

Νέος CEO στη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

admin

Διάκριση στα European Business Awards για την Epsilon Net

admin

BriQ Properties: Αγορά ακινήτου στη Βασιλίσσης Σοφίας 64 στην Αθήνα

admin

Συνεργασία Interamerican- Ευρωκλινικής και στα ογκολογικά- αιματολογικά περιστατικά

admin

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για στελέχη ολοκλήρωσε η Eurolife ERB

admin

Goldair: Ώθηση από τουρισμό, τρένα και Θριάσιο το 2019

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Λύση για ΛΑΡΚΟ εντός Γενάρη επιδιώκει το ΥΠΕΝ

admin