Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg : Δεν αποκλείεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να πέσει κάτω από το 0%

Δεν αποκλείεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδα να υποχωρήσει σε μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, αναφέρει το - σε ανάλυσή του, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα του 1%.

Οι ευρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν, με νόημα, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά.

«Η χθεσινή επέκταση των ελληνο-γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων που επανήλθαν στα επίπεδα της άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ», τονίζουν οι Ευρωπαίοι αναλυτές, ενώ προσθέτουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί».

Από το 45% στο 1%. Ακολουθεί το… 0%;

Μήπως το επόμενο βήμα για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι η υποχώρηση της απόδοσης ακόμη και κάτω από το μηδέν; Κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο, πλέον όμως οι επενδυτές δεν θεωρούν εντελώς απίθανη την είσοδο του ελληνικού κρατικού χρέους στον «κόσμο» των ομολόγων με αρνητική απόδοση, επισημαίνει το - .

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα υψηλά κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης μόλις πάνω από το μηδέν και σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν και σκέφτονται το άλλοτε αδιανόητο: Μια μηδενική απόδοση ή ακόμη και να πληρώνουν για τη διακράτηση των ομολόγων που έχει εκδώσει η περισσότερο ριψοκίνδυνη χώρα της Ευρωζώνης», αναφέρει το BBG.

Όσοι στοιχημάτιζαν στην ελληνική χρεοκοπία έχουν πλέον εξαφανισθεί. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων της περιοχής, αποφέροντας κέρδη περίπου 30% σε επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να «στοιχηματίσουν» στην ελληνική ανάκαμψη και «πεινούσαν» για απόδοση.

Παρότι το ελληνικό αξιόχρεο αξιολογείται ακόμη στη βαθμίδα «σκουπίδια» (Junk) από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα (investment-grade), ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει το BBG.

«Εάν συμβεί αυτό, τότε η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε χθες στο 0,93%, θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. ο σενάριο αυτό, πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά ας μην στοιχηματίσουμε και εναντίον του.»

» Εξάλλου, πριν από μία πενταετία ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία», τονίζεται στην ανάλυση.

«Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί πόσο απελπισμένοι είναι οι επενδυτές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις», εξηγεί ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χρήματος στην Αllianz Global Investors. «Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα είναι πιθανά, εάν η ΕΚΤ «γλυκάνει» περισσότερο τις αγορές», προσθέτει.

Η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι αγορές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε ένα ράλι που αψηφά τους όρους της βαρύτητας, σημειώνει το BBG. Από την άλλη, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν έναν από τους λόγους της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με ανάπτυξη 2% για το 2019 και επιτυχία στη μείωση του χρέους κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων.

«Εάν η απόδοση υποχωρήσει στο μηδέν, το spread (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) θα παραμένει πάνω από τα ιστορικά χαμηλά», αναφέρει ο Ράσελ Σίλμπερτσον, money managers στην Investec Asset Management, τονίζοντας ότι πριν από την πιστωτική κρίση, το premium των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης. Και αυτό σημαίνει ότι το spread 135 μονάδων βάσης έχει περιθώρια να κλείσει, αναφέρει.

-

Σχετικα αρθρα

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκοτώσει το TPP

admin

Forthnet: Ο κίνδυνος φιάσκου και ο νέος «μνηστήρας»

admin

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

admin

Σε ποιούς εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα λουκέτα

admin

Το 64% των Ελλήνων θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

admin

Πόσο στενή μπορεί να γίνει η σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

admin

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αρνητικά επιτόκια

admin

Ο θάνατος της ευρωπαϊκής αντι-λιτότητας λέει πολλά για τη λιτότητα

admin

Πού «χτυπάνε» τα ξένα funds

admin

Η Αμερική είναι πλέον επικίνδυνο έθνος

admin

Η Δύση διαγράφει την Τουρκία

admin

Τι εξήγγειλε στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ο κ.Κυρ. Μητσοτάκης

admin

Ο Ολλάντ πιέζει για «κυβέρνηση της ευρωζώνης» – Ο χρήσιμος ρόλος της Ελλάδας

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

Όλο και πιο πιθανό το να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το Brexit

admin

Η Τερέζα Μέι δέχεται πίεση από παντού

admin

Ο Ομπάμα στην Κούβα

admin