Image default
Πρώτο Θέμα

WSJ: Πώς τα ελληνικά ομόλογα αγαπήθηκαν από τους επενδυτές

Έως και πριν από 15 μήνες η Ελλάδα ήταν για τους επενδυτές ένα υπερβολικά ριψοκίνδυνο στοίχημα. Σε μία δραστική μεταστροφή του κλίματος, σήμερα τη δανείζουν με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, παρατηρεί η WSJ και φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών που εξηγούν ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ομολόγων. 

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού από τον Απρίλιο του 2019, όταν, όπως.  αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, έληξε η διαμάχη ενός μήνα με ΄τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σχετικά το με το εάν η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και αποδεσμεύθηκαν κεφάλαια. «Στη συνέχεια τον Ιούλιο μία φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεσμεύθηκε για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανέβηκε στην εξουσία. Αυτό βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ενισχυθεί σχεδόν 50% πέρυσι» τονίζει.

Δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που οδήγησε την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το 4% στις αρχές του 2019 στο 0,98 χθες. Η απόφαση του Fitch τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία κλίμακα είχε ως αποτέλεσμα να προσλεκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές στην ελληνική αγορά. «Πριν από ένα-δύο χρόνια υπήρχε αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις. Τώρα οι ανησυχίες έχουν περιοριστεί αισθητά» σχολιάζει ο Luca Cazzulani της UniCredit. 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σημειώνει η WSJ, καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για μία μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτικών χαρτοφυλακίων και θα μπορούσε να ενισχύσει την ρευστότητα της Ελλάδας. Νέες αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μεγάλους δείκτες ομολόγων να εντάξουν το ελληνικό χρέος, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για αυτό, προσθέτει.

«Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά προς τα εκεί οδεύουμε» αναφέρει ο Jorge Garayo της Société Générale. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε επίσης να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν κατακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα, συμπληρώνει. Και υπάχει βεβαίως και κάτι ακόμη που τα καθιστά άκρως ελκυστική επιλογή. Σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων, εξακολουθούν να προσφέρουν καλή απόδοση. Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων χωρών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία κινούνται υπό το μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν τις συγκεκριμένες χώρες για να τις δανείσουν. 

Το κυνήγι των αποδόσεων είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα στην πρόσφατη έκδοση του 15ετους ομολόγου, μόλις το 15% των αγοραστών να είναι από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δαλίπη της Alpha Trust. «Έχουμε πολύ χρήμα να κυνηγά πολύ λίγες ευκαιρίες προς το παρόν» εξηγεί και προσθέτει πως οι θετικές εξελίξεις στις αγορές οφείλονται εν μέρει στην πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα και εν μέρει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν βρίσκει κανείς εύκολα αποδόσεις. 

– 

Σχετικα αρθρα

Η απειλή της Ιταλίας στην Ευρώπη

admin

Η Πορτογαλία ανησυχεί μη γίνει Ελλάδα

admin

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος, με οριακή άνοδο και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

admin

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

admin

Στην δίνη του κοροναϊού οι αγορές

admin

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με το δημοψήφισμα… παρά πόδα

admin

Ο ΟΟΣΑ «χτυπά» τους ισχυρούς των καυσίμων!

admin

Τουρκία: Πολύ κακό για το τίποτα;

admin

Οι λαϊκιστές ήθελαν να σκοτώσουν την ΕΕ; Η αλήθεια είναι πιο ανησυχητική…

admin

Ο Τραμπ έδωσε φιλί ζωής στον Ερντογάν – Τι φοβάται η Αθήνα για Αιγαίο, Μεσόγειο

admin

Θα… σκάσουν κι άλλα deals

admin

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συνταξιοδοτικό αδιέξοδο

admin

Economist: 12 γεγονότα- τάσεις που θα σημαδέψουν το 2020

admin

Τα δικαστήρια, οι ψηφοφόροι και η απειλή μίας ακόμη κρίσης του ευρώ

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού

admin

Η Αργεντινή στο ΔΝΤ, ακολουθεί η Τουρκία;

admin

Παίζοντας με την «φωτιά» του defacto Grexit…

admin

Στις αγκάλες της Αλβανίας το Κόσοβο;

admin