Image default
Πολιτική

Συνάντηση Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ανάπτυξη της Αθήνας

Η πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται από το επενδυτικό δάνειο των 55 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αστική ανάπτυξη της Αθήνας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.

Στόχος αυτής της ευρείας επενδυτικής πρωτοβουλίας του Δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, είναι η αστική ανάπλαση της πρωτεύουσας, η ανακαίνιση και η αντισεισμική θωράκιση ιστορικών διατηρητέων κτιρίων και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την προώθηση σύγχρονων λύσεων σε επιλεγμένες περιοχές που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές της πόλης και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Η τράπεζα προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη για την ενεργειακή και αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτιρίων. Τρία από αυτά είναι διατηρητέα, κτισμένα πριν το 1955. To 74ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Αδριανού, το 14ο Δημοτικό Σχολείο στην oδό Σίνα κι ένα σχολείο που θα αποτελέσει πρότυπη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση και των υπόλοιπων δημοσίων σχολείων της πόλης, το 38ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Κόκκερελ . Επίσης ένας παραδοσιακός θερινός κινηματογράφος (Ο Α-Β στα Πατήσια) που παραμένει κλειστός πάνω από 15 χρόνια και ένα δημοτικό κτίριο, αυτό στο οποίο στεγάζεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9.84.

Η δεύτερη τεχνική υποστήριξη αφορά την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων με την ενίσχυση «πράσινων» και «μπλε» υποδομών στον Λόφο του Λυκαβηττού, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στα Εξάρχεια και στην Πλατεία Έλληνα εργάτη (Λαμπρινή).

Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που θα ωφεληθεί από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένα δάνεια και επενδύσεις με εγγύηση της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας Δήμου Αθηναίων και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συζητήθηκε η δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ειδικά για την Αθήνα, με την παροχή επιμέρους τεχνικής βοήθειας α) για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων της πρωτεύουσας β) για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και την αναβάθμιση και αύξηση του πρασίνου στις σχολικές αυλές του Δήμου Αθηναίων.

Με όλα αυτά και με άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, η Αθήνα αλλάζει, πρωτοπορεί. Γίνεται μια πόλη πιο ζωντανή, πιο προσιτή, πιο προνοητική, πιο πράσινη. Εφαρμόζει τη Στρατηγική Ανθεκτικότητάς της και προετοιμάζεται για το 2030. Επικαιροποιεί το Σχέδιο για το κλίμα, τόσο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου όσο και στις δράσεις προσαρμογής της πόλης στην κλιματική αλλαγή, Αναπτύσσει δράσεις για την προσαρμογή της στα νέα κλιματικά δεδομένα. Συμμετέχει στα κορυφαία παγκόσμια δίκτυα πόλεων για την μεταφορά τεχνογνωσίας και σύγχρονων λύσεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε μετά την συνάντηση: «Η Αθήνα μπαίνει στην τροχιά της απόλυτης προσαρμογής της στα νέα κλιματικά δεδομένα. Με όχημα τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τους ευρωπαϊκούς πόρους θωρακίζουμε, εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές, τα κτίριά μας και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Υπερήφανοι όχι μόνο για το παρελθόν της πρωτεύουσας αλλά και για το μέλλον της. Για την επόμενη ημέρα της. Ευχαριστώ τον κ. Βέρνερ Χόγερ και την ΕτΕπ που στηρίζουν έμπρακτα το σχέδιο και την στρατηγική μας σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια».

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους νέους βουλευτές της ΝΔ στο Μαξίμου

admin

Εβδομαδιαία δρομολόγια επιστροφής προσφύγων προανήγγειλε ο Μηταράκης

admin

Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Ικανοποίηση της κυβέρνησης από το κείμενο συμπερασμάτων

admin

Θεσσαλονίκη: Έργα €23,6 εκατ. προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020

admin

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό απέτυχε – Δεν δέχομαι την περικοπή κονδυλίων για την κοινωνική συνοχή

admin

Live- Βουλή: Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020

admin

Γεννηματά: Με ευχολόγια επιχειρούν να καλύψουν μια αντεργατική πολιτική

admin

Κεραμέως: Τεράστια τομή το νομοσχέδιο για την Παιδεία

admin

Μεταναστευτικό-προσφυγικό, Brexit και Τουρκία στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη-Μισέλ

admin

Κυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ- Θάνου: Σκοπίμως αγνοούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

admin

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου

admin

Ευάγγελος Βενιζέλος για Novartis: Κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών

admin

Πέτσας για Τσίπρα: Ξεπέρασε και τον εαυτό του – Καταγγέλλει τα αποτελέσματα της Συνόδου πριν καν αρχίσει

admin

Επίσκεψη Κικίλια στο «Ιπποκράτειο» και στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

admin

Υπουργείο Υγείας: Οι επτά «εντολές» προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

admin

Λίνα Μενδώνη: Να βάλουμε την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 σε τροχιά επιτυχίας

admin

Δυρράχιο: Ράμα και Δένδιας στα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό

admin

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση των συγκοινωνιών και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

admin