Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανικός Τύπος: Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια“H ΕΕ ως παράγοντας αποσταθεροποίησης” είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία. Στο σχόλιο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατάφερε, εναντιωνόμενος στην αντίσταση των εθνικιστών, που κατευθύνονται από τη Μόσχα, να πείσει τους συμπατριώτες του να αλλάξει η χώρα το όνομά της και με αυτόν τον τρόπο να προσπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο καθοδόν προς την ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Οκτώβριο προέβαλε αιφνιδιαστικά βέτο κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. “Οι Βρυξέλλες δεν κράτησαν το λόγο τους. Ο Ζάεφ παραιτήθηκε και τώρα το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στα Σκόπια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι εθνικιστές θα κερδίσουν” σημειώνεται.

Και η εφημερίδα καταλήγει: “Την απόδειξη ότι η φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα δεν χρησιμεύει δήθεν σε τίποτα, την έδωσαν οι ίδιες οι Βρυξέλλες. Ο Μακρόν έχει εν τω μεταξύ σχετικοποιήσει την άρνησή του. Η ΕΕ δημιουργεί και πάλι νέες ελπίδες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει σύντομα να βρουν μια κοινή δεσμευτική γραμμή απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια απρόβλεπτη βαλκανική πολιτική μπορεί να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στην περιοχή, όπως δείχνει η περίπτωση Ζάεφ”.

Ένα εμπάργκο καταδικασμένο σε αποτυχία

Το θέμα πάντως που κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο είναι η χθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ακόμα και με πολεμικά πλοία. Η Frankfurter Allgemeine γράφει για το θέμα: “Ως ‘αστείο’ χαρακτήρισε υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος των ΗΕ το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ξένοι παράγοντες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν το σέβονται και δεν υπάρχει κάποιος που να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να ελέγξει την κατάσταση. Και η νέα αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Διότι ακόμα και αν ελέγχονταν ύποπτα πλοία, ο κύριος όγκος των όπλων θα μεταφερόταν, στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο, μέσω αέρος ή εδάφους”.

Παρόμοια είναι και η άποψη της εφημερίδας Tagesspiegel: “Όσο τα αεροπλανοφόρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Ιορδανία προμηθεύουν με όπλα τους μαχητές του Χαφτάρ και όσο τα πολεμοφόδια περνάνε από τα χερσαία σύνορα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ο εμφύλιος στη Λιβύη θα συνεχίζεται”.

Τέλος, η Frankfurter Rundschau υπογραμμίζει: “Η νέα αποστολή είναι ένας άγονος συμβιβασμός. Η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει πλοία στην ανατολική Μεσόγειο μακριά από του δρόμους που παίρνουν οι πρόσφυγες για να έρθουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να πρέπει να περισυλλέξει ναυαγούς. Σε αυτό επέμεναν η Αυστρία και η Ουγγαρία. Για άλλη μια φορά ο καταναγκασμός της ομοφωνίας οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Είναι καιρός να αλλάξει κάτι”.

Σχετικα αρθρα

Τι θα γινει τελικα με το QE;

admin

Τα 3 δεδομένα στο ελληνικό αδιέξοδο

admin

Τουρκία: Η λίρα κατρακυλά παρά τα μέτρα

admin

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη

admin

«Sell – off» στο Χ.Α. με-3,80%-Πτώση 8,15% στις Τράπεζες…

admin

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας

admin

Ρεαλισμός και φαντασία για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

Η κληρονομιά που αφήνει ο Ντράγκι και το μέλλον της Ευρωζώνης

admin

Φόβοι για… μαύρο Σεπτέμβρη στα ελληνικά ομόλογα

admin

Το καυτό καλοκαίρι της Ελλάδας

admin

Τουρκία: Μαγειρεύοντας εκλογικούς καταλόγους

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test

admin

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Ελληνική Άνοιξη

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin