Image default
Οικονομία

ΙΤΕΠ: Υψηλή η εποχικότητα στον ελληνικό τουρισμό -Τα ξενοδοχεία βραχίονας της οικονομίας

Παραμένει υψηλή η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού σύμφωνα με το ΙΤΕΠ.

Αυτό τονίζεται στην ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχείας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή ο κλάδος αναδεικνύεται για την ελληνική οικονομία βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης και κύριος εργοδότης της, όπως τονίστηκε από τα μέλη του ΙΤΕΠ, στην σημερινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τι προκύπτει για τον τουρισμό από την έρευνα του ΙΤΕΠ

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα στο 4μηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019 έφτασε στο 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ταυτόχρονα οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019 παρουσίασαν αύξηση 2,1%. Αν όμως, δεν συμπεριληφθούν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Παράλληλα το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων. Στο επενδυτικό σκέλος της έρευνας αναδείχθηκε ότι την περίοδο 2017 – 2019 τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο.

ΙΤΕΠ για πληρότητα ξενοδοχείων

Ακολούθως το ΙΤΕΠ στην έρευνα του μεταξύ άλλων διαπιστώνει πως η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία διετία διαμορφώνεται στο 57% – 58% και τον Αύγουστο στο 86% – 87%, γεγονός που αντανακλά την έντονη εποχικότητα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ένα έντονο ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού. Αναφορικά με την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων το Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ την διανυκτέρευση, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018. Επίσης για κάθε 2,5 νέα δωμάτια δημιουργείται 1 θέση εργασίας. Το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, η πλειοψηφία θεωρεί πως τα βασικά τους μεγέθη το 2020 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το 25% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και το τζίρο.

Σχετικα αρθρα

«Προετοιμαστείτε για έναν αλλαγμένο κόσμο» – Η οικονομία την εποχή του κοροναϊού

admin

Διπλασιάζεται η σύνταξη για όσους συνεχίζουν να εργάζονται

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται επιδόματα, συντάξεις και παροχές

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη «βουτιά» 11,93% λόγω κορονοϊού

admin

Εξαγγελίες ΔΕΘ : Μειώσεις φόρων και εισφορών – Τι θα γίνει με τις συντάξεις

admin

Κορονοϊός : Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 καταγράφουν τα μερίσματα εταιρειών παγκοσμίως

admin

Η Ιταλία ψάχνει απεγνωσμένα χρήματα: Πουλά ομόλογο στην καρδιά του Αυγούστου

admin

Άδεια ειδικού σκοπού : Ισχύει για όλο το διάστημα που παραμένουν κλειστά τα σχολεία

admin

To mega- deal που αλλάζει τα δεδομένα στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο της Βρετανίας

admin

Covid-19: Σε «παράλυση» πάνω από το ένα-τέταρτο της αμερικανικής οικονομίας

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή αντίδραση μετά τις μεγάλες απώλειες

admin

Η Κίνα επέστρεψε στην ανάπτυξη !

admin

Γ. Βρούτσης: Ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ με επιδότηση του 70% για όποιον υψηλά ειδικευμένο επαναπατρισθεί

admin

Κοροναϊός : Τι προβλέπει το σχέδιο για τις επιταγές

admin

Τουρισμός : «Αιμορραγούν» τα ξενοδοχεία – Αγωνία για τις αφίξεις στη σκιά της αύξησης κρουσμάτων

admin

Κοροναϊός : Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα 6 «κλειδιά» της νέας πλατφόρμας -Αναλυτικές οδηγίες

admin