Image default
Τράπεζες

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

Εστίαση στη χρηματοδότηση έργων πράσινης ανάπτυξης και ιδιαίτερα έργων στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση των Growth Awards, την οποία συνδιοργάνωσαν για 4η χρονιά η Eurobank με την Grant Thornton, ο κ. Καραβίας επισήμανε τη μεγάλη υστέρηση της χώρας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους τομείς της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων.

«Είμαστε πολύ πίσω, ακόμη και στα στοιχειώδη» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημειώνοντας ότι μπορεί η υστέρηση να δίνει μεγάλα περιθώρια για βελτίωση, αλλά η αλήθεια είναι πως πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα για να αποκτήσει η χώρα μια στοιχειώδη επαφή με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης αυξήθηκε κατά 25%, μεταξύ 2009 και 2017 στην Ευρωζώνη, αλλά μειώθηκε κατά 35% για την Ελλάδα. Ειδικά, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς το 2017, από το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν, το 80% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% ανακτήθηκε έναντι μέσου όρου 46 % στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ακόμη παράνομες χωματερές και πληρώνει υψηλά πρόστιμα ανέφερε ο Φ. Καραβίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η ύπαρξη τέτοιας απόστασης από την Ευρώπη, που στοχεύει στην πλήρη ανακύκλωση, μηδενίζει τα πλαστικά και παράγει ενέργεια από τα απορρίμματα.

Με δεδομένο ότι η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση μπορούν να απορροφήσουν δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ και η Ελλάδα μπορεί να υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις σε έργα που θα ωριμάσουν σχετικά γρήγορα, η Eurobank ορίζει τους δύο παραπάνω τομείς ως υψηλού ενδιαφέροντος για νέες χορηγήσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο η τράπεζα προχωρά άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή:

Πρώτον, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank εκπονεί και θα παρουσιάσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, μια αναλυτική μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, τις προκλήσεις, τις προοπτικές και το οικονομικό και αναπτυξιακό δυναμικό του τομέα. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ουσιαστική συμβολή στην ιεράρχηση των πολιτικών που μπορούν να έχουν τη μέγιστη θετική επίδραση στην ανάπτυξη – στην προκειμένη περίπτωση με διακριτή συμβολή στο περιβάλλον και τη βιώσιμη κυκλική οικονομία» ανέφερε ο Φ. Καραβίας.

Συγχρόνως, η Eurobank δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει πλήρως, την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. «Διαθέτουμε και την αναγκαία ρευστότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να στηρίξουμε τόσο συμβουλευτικά όσο και χρηματοδοτικά τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που εκτιμούν τις θετικές προοπτικές του κλάδου» ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Την τελευταία τριετία η Eurobank αύξησε κατά 170% τις δανειοδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να τις διπλασιάσει έως το 2023.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μακρά ανηφορική πορεία την ανάκαμψη της οικονομίας, παραπέμποντας στο στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός για προσέλκυση επενδύσεων της τάξης των 100 δισ. ευρώ σε βάθος 7 έως 8 ετών. «Όταν η χώρα είναι σε αναζήτηση τέτοιου μεγάλου ύψους επενδύσεων, η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν ότι καθώς έχουμε πολύ έδαφος να ανακτήσουμε, χρειαζόμαστε κάθε πηγή και μοχλό ανάπτυξης» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση κερδών για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Η Alpha Bank νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καλυμμένων Ομολογιών

admin

Τράπεζες: Από «κόσκινο» οι εκκρεμείς υποθέσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Πιο αυστηρές οι δικαστικές αποφάσεις

admin

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Οι αλλαγές στο νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Ποια σχολεία βράβευσε η Eurobank

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Αποφασίζει η Eurobank για το mega deal

admin

Οι παραδοχές για το πανευρωπαϊκό stress test

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέες επαγγελματικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

admin

Στα €94 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Alpha Bank: Πάνω από 800 οι συμμετοχές στο πρόγραμμα εθελούσιας

admin

Εθνική Τράπεζα: Στις 31/7 η ΓΣ για αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Νέα επικεφαλής του κλάδου Shipping στην HSBC Ελλάδας

admin

ΥΠΟΙΚ: Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Ευρωζώνη: Μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων το Q4 του 2019

admin