Image default
Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Χάνουν τα σπίτια τους 20.000 δανειολήπτες

Σε μια φράση του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, «κανείς δεν σας εμπόδισε να ασκήσετε κοινωνική πολιτική», την οποία είπε αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, βρίσκεται η λύση που υπέδειξε και εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η λύση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να καταβάλλεται «επίδομα ενοικίου», σε όλους όσοι θα χάσουν το σπίτι τους.

Από 200 ευρώ τον μήνα

Το επίδομα θα ξεκινά από 200 ευρώ τον μήνα και θα αυξάνεται ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες του «πτωχευμένου» δανειολήπτη, ο οποίος πλέον δεν θα έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα του.

Είναι όμως αυτό λύση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα ζητά την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους με παράλληλη ελαστικοποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στην τρέχουσα ρύθμιση της επιδότησης της δόσης των κόκκινων στεγαστικών.

Εν όψει αυτών των εξελίξεων η κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι διαιρεμένη.

Στέλνει μήνυμα

Οπως φαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η μία πλευρά της υιοθετεί σκληρή γλώσσα στέλνοντας το μήνυμα ότι σε όποιον δεν εντάσσεται στη ρύθμιση και δεν δέχεται άρση του απορρήτου των λογαριασμών θα βγαίνει το σπίτι του στο σφυρί.

Στην τελευταία σειράς δηλώσεων ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Οσοι κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου και είναι πραγματικά φτωχοί δεν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους. Αλλά από τις 65.000 περίπου που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα, οι 25.000 δεν δέχθηκαν να δώσουν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, που είναι αναγκαία». «Το ερώτημα είναι: Γιατί κάποιος που δεν έχει λεφτά δεν δέχεται να δώσει συναίνεση;

Η απάντηση είναι: «Δεν δέχεται να δώσει συναίνεση, επειδή έχει λεφτά. Μα, αν έχει λεφτά, γιατί να μην πληρώσει; Δηλαδή, αυτός που έχει λεφτά απαιτεί όλοι εμείς οι υπόλοιποι να του κάνουμε δώρο το σπίτι;».

Η «δεύτερη ευκαιρία»

Σε άλλο κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλάει για «δεύτερη ευκαιρία» και νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες που θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι από τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν προχωρήσει ζητώντας ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, σχεδόν 2.000 υποθέσεις έχουν ήδη μεταβιβαστεί προς τις τράπεζες και αναμένεται η πρόταση προς τους δανειολήπτες για ρυθμίσεις, ενώ οι υπόλοιπες, μία στις τρεις, είτε παρουσίαζαν κάποια λάθη είτε δεν πληρούν τα κριτήρια. Στο 35% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είχαν δηλωθεί άλλη πρώτη κατοικία στην τράπεζα και άλλη στην Εφορία, ενώ 32% δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, με δηλωθέν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ.

Ποιοι απειλούνται

Οι εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την έναρξη εκποιήσεων ακόμα και της πρώτης κατοικίας (κάτι που συστηματικά αποφεύγουν μέχρι σήμερα οι τράπεζες) σε πλειστηριασμό θα βγουν περί τις 20.000 σπίτια. Για αυτές τις περιπτώσεις και όλους όσοι πραγματικά δεν έχουν δυνατότητα μιας συμβολικής έστω συμμετοχής στη ρύθμιση με την επιδότηση δόσης που θα παραμείνει σε ισχύ, θα γίνεται ο πλειστηριασμός και θα δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπουν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων συνολικά, σε χοντρές γραμμές η κυβέρνηση θεωρεί ότι:

– Ενα στα τρία εξοφλούνται ή ρυθμίζονται μόλις φτάσει η ώρα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

-Ενα στα τρία στεγαστικά ρυθμίζονται μόλις φτάσει η ώρα του πλειστηριασμού, και

-Μόνο ένα στα τρία δάνεια μένει κόκκινο, καθώς οι δανειολήπτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες θέλουν ότι και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης τηρεί σκληρή στάση που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς αυτό που προτάσσει είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η λειτουργία των όρων της αγοράς όταν πρόκειται για χρέη ιδιωτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

-

Σχετικα αρθρα

Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών και για τη διαπραγμάτευση του 2015

admin

Αύξηση εσόδων 31% στα σουπερμάρκετ από τις 24 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου

admin

Οι νέες εκτιμήσεις της BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Η πτώση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου αντανακλά την επίπτωση της πανδημίας

admin

ΗΠΑ: Πάνω από το φράγμα των 40 εκατ. οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

admin

Μέτρα στήριξης: Διπλό κέρδος για τους εργαζομένους

admin

Εθνική Τράπεζα: Στο 16% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

admin

Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου συμφώνησαν ΟΠΕΚ και Ρωσία

admin

Ο Πολ Τόμσεν βγήκε στη σύνταξη: Ο Τροϊκανός που στοίχειωσε την Ελλάδα -Ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους υπουργούς

admin

Κοροναϊός : Τι αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές την περίοδο της καραντίνας

admin

«Φορολογήστε μας»: Γιατί οι μεγιστάνες ζητούν να τους επιβληθεί φόρος

admin

Το… τρενάκι του τρόμου στη Wall Street λόγω κορωνοϊού συνεχίζεται -Νέα κατρακύλα

admin

Κοροναϊός : «Παγώνουν» οι φορολογικοί έλεγχοι

admin

FT : Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

admin

Συμπτώματα κοροναϊού στο Χρηματατιστήριο, νέα βουτιά 2,69%

admin

Reuters: Αυτές οι χώρες θα στείλουν πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα

admin

ΕΝΦΙΑ 2019 : Φωτιά πήρε το taxisnet για τα εκκαθαριστικά – Οι μειώσεις και οι δόσεις

admin

Αυτές είναι οι προθεσμίες για φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ και αυθαίρετα

admin