Image default
Τράπεζες

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

Η πορεία των προς τιτλοποίηση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων -γνωστό ως σχέδιο Ηρακλής-, τα stress tests αλλά και κρίσιμα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο των ιδιωτών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Αθήνα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επόπτης της ΕΚΤ θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο πρόγραμμα του κ. Ένρια εντάσσεται και η συμμετοχή του, το διήμερο 5-6 Μαρτίου, στο ετήσιο φόρουμ που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στους Δελφούς.

Business as usual

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το ραντεβού με τον ισχυρό επικεφαλής του SSM δεν αναμένεται δύσκολο, καθώς στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει σε πολλαπλά μέτωπα «μπει το νερό στο αυλάκι» μέσω των προωθούμενων τιτλοποιήσεων.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δικαστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις εκκρεμείς υποθέσεις του παλαιού νόμου Κατσέλη, όπως η κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας και η εξέταση των υποθέσεων από τον δικαστή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των αγωγών, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού πτωχευτικού πλαισίου.

Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης), της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, με στόχο το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου οι εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και οι θεσμοί να συμφωνήσουν στην ολότητά του το νέο πλαίσιο.

Θετικό κλίμα για τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες εισπράττεται και από πηγές που γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης, ωστόσο παραμένει ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα: η παροχή του zero risk (δηλαδή να θεωρηθούν μηδενικού κινδύνου για τις τράπεζες τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και άρα να μην απαιτείται η λήψη προβλέψεων), προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο Ηρακλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για το θέμα αυτό βρισκόμαστε κοντά σε λύση.

Το αγκάθι

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εποπτικές αρχές ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των πλειστηριασμών αλλά και να τους επιταχύνουν. Για το ίδιο θέμα ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ συζητούν την κάλυψη μιας μικρής περιμέτρου δανειοληπτών, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά.

Η ελληνική πλευρά, τράπεζες και κυβέρνηση απαντούν ότι λύση και στα δύο αιτήματα θα δώσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τον Μάιο καθώς η ισχύς του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία λήγει την 30ή Απριλίου.

Σχετικα αρθρα

Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες

admin

Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

admin

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η ΑΜΚ κομβική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία

admin

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με προσφυγή για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

Τα τρία τραπεζικά νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή

admin

Η συμβολή των Τραπεζών στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης – Χρηματοδοτικά προϊόντα

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin