Image default
Τράπεζες

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

Η πορεία των προς τιτλοποίηση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων -γνωστό ως σχέδιο Ηρακλής-, τα stress tests αλλά και κρίσιμα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο των ιδιωτών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Αθήνα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επόπτης της ΕΚΤ θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο πρόγραμμα του κ. Ένρια εντάσσεται και η συμμετοχή του, το διήμερο 5-6 Μαρτίου, στο ετήσιο φόρουμ που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στους Δελφούς.

Business as usual

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το ραντεβού με τον ισχυρό επικεφαλής του SSM δεν αναμένεται δύσκολο, καθώς στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει σε πολλαπλά μέτωπα «μπει το νερό στο αυλάκι» μέσω των προωθούμενων τιτλοποιήσεων.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δικαστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις εκκρεμείς υποθέσεις του παλαιού νόμου Κατσέλη, όπως η κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας και η εξέταση των υποθέσεων από τον δικαστή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των αγωγών, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού πτωχευτικού πλαισίου.

Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης), της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, με στόχο το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου οι εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και οι θεσμοί να συμφωνήσουν στην ολότητά του το νέο πλαίσιο.

Θετικό κλίμα για τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες εισπράττεται και από πηγές που γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης, ωστόσο παραμένει ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα: η παροχή του zero risk (δηλαδή να θεωρηθούν μηδενικού κινδύνου για τις τράπεζες τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και άρα να μην απαιτείται η λήψη προβλέψεων), προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο Ηρακλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για το θέμα αυτό βρισκόμαστε κοντά σε λύση.

Το αγκάθι

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εποπτικές αρχές ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των πλειστηριασμών αλλά και να τους επιταχύνουν. Για το ίδιο θέμα ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ συζητούν την κάλυψη μιας μικρής περιμέτρου δανειοληπτών, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά.

Η ελληνική πλευρά, τράπεζες και κυβέρνηση απαντούν ότι λύση και στα δύο αιτήματα θα δώσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τον Μάιο καθώς η ισχύς του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία λήγει την 30ή Απριλίου.

Σχετικα αρθρα

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

The Latest Hot E-Commerce Idea in China: The Bargain Bin

admin

Alpha Bank: Την Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο για το Tier II

admin

ΕΚΤ: «Σύννεφα» και αυξημένα καθοδικά ρίσκα στην ευρωζώνη

admin

Πώς είδαν JP Morgan και BofAML τα αποτελέσματα Εθνικής και Eurobank

admin

Alpha Bank: Συμφωνία με Centerbridge για αγορά του 60% της Cepal

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Κάτω του ορίου του 5% το ποσοστό της Schroders στην Alpha Bank

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

Αυστραλία: Σε ιστορικό χαμηλό έριξε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

admin

Στην Ουάσιγκτον παρουσιάζεται το σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση των NPLs

admin

Πειραιώς: Υπερκάλυψη και μάχη για την τιμολόγηση του Tier II

admin

Μειώνονται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια

admin

Τράπεζα της Αγγλίας (BoE): Αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Εσοδα-ρεκόρ χτυπάει η Citigroup στο Χονγκ Κονγκ

admin

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Alpha: Μειώνεται το ρίσκο χώρας

admin

Τσεκούρι σε 1.500 θέσεις εργασίας από τη Morgan Stanley

admin