Image default
Επιχειρήσεις

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το Tier II της Πειραιώς

Η έκδοση του Tier II από την Πειραιώς είναι μέρος του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της. Είναι πιστωτικά θετική εξέλιξη, καθώς στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας περίπου 110 μονάδες βάσεις στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει το δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια. Παράλληλα, όπως σημειώνει, ο οίκος, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η Πειραιώς παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 pro forma CAR 16%, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη πώληση NPEs και την συμφωνία με την Intrum Hellas. Η Moody’s τώρα υπολογίζει ότι ο νέος δείκτης pro forma CAR έχει αυξηθεί στο 17,1%, έναντι απαίτησης για το 2020, σύμφωνα με την διαδικασία αξιολόγησης των ρυθμιστικών αρχών (SREP) για 14,25%.

Η έκδοση του ομολόγου ακολουθεί την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της τράπεζας για να μειώσει τα προβληματικά δάνεια. Το Tier II θα μετριάσει τις συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο θα περικόψει τον δείκτη CAR κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της Πειραιώς, θα περιορίσει τα NPEs μέσω δυο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020 που συνολικά φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πλάνο η μείωση των NPEs επιταχύνεται με στόχο να είναι κάτω από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Η Moody’s περιγράφει το σχέδιο των δυο τιτλοποιήσεων και την πρόθεση της τράπεζας να αξιοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν τα οποία θα διακρατήσει η Πειραιώς. Η τελευταία σκοπεύει να κάνει αίτηση για κρατικές εγγυήσεις στα senior ομόλογα, τα οποία θα αναγνωριστούν ως εξυπηρετούμενα δάνεια και πιθανότατα, εκτιμά η Moody’s, θα θεωρηθούν «μηδενικού ρίσκου».

Η έκδοση του Tier II διαφοροποιεί επίσης τις πηγές χρηματοδότησης της Πειραιώς από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφάλιση, πέρα από τις καταθέσεις, την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τις συναλλαγές στη διατραπεζική. Επιπλέον, μειώνει την εξάρτηση από το δανεισμό με εξασφαλίσεις, ο οποίος απαιτεί δέσμευση ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας. Οι καταθέσεις της Πειραιώς ήταν 5,2% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρις στην συνολική βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η Moody’s επισημαίνει ότι η Πειραιώς ήταν η πρώτη που εξέδωσε ομόλογο Tier II, καθώς και το ότι η τελευταία έκδοση φέρει κουπόνι 5,5% έναντι 9,75% της πρώτης.

Σχετικα αρθρα

Κορονοϊός: Κουβανοί γιατροί αναμένονται στην Ονδούρα

admin

Η Mega Brokers ασφαλίζει τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

admin

ΟΤΕ: Νέα επιστολή Μιχ. Τσαμάζ προς το προσωπικό για την ΣΣΕ

admin

Σαουδική Αραβία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ριάντ και άλλες πόλεις μέχρι νεωτέρας

admin

Ξενοδόχοι: 1 στους 2 φοβάται πτώχευση – Δέσμη 5 προτάσεων για μέτρα

admin

ΗΠΑ: Πάνω από 32.000 οι νεκροί – 650.000 τα κρούσματα

admin

Audiovisual: Υπεγράφη το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης δυο θυγατρικές

admin

Νέο Εξελιγμένο Σύστημα Ενδοεπικοινωνίας WiSPR της ΙDE στην DSEi 2019

admin

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΡΑΚ

admin

Beat: Ανοδος 35% στις διαδρομές στην Ελλάδα το 2019

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 83,27% ανήλθε η έμμεση συμμετοχή των ELTRAK CP και Νατάσα Κόβα

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία

admin

Βράβευση της IKEA στην Ελλάδα για την καινοτομία σε e-commerce και digital επικοινωνία

admin

Πάγωσε η αγορά ακινήτων περιμένοντας την αναστολή ΦΠΑ

admin

ΔΕΗ: Οι 7 προκλήσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία

admin

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έδωσε 200.000 αιγυπτιακές λίρες στην Αίγυπτο

admin

ΟΛΠ: Εγκαινιάζονται τα έργα επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας

admin

Ιταλία: “Βουτιά” 11 ετών στην μεταποίηση τον Μάρτιο

admin