Image default
Επιχειρήσεις

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το Tier II της Πειραιώς

Η έκδοση του Tier II από την Πειραιώς είναι μέρος του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της. Είναι πιστωτικά θετική εξέλιξη, καθώς στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας περίπου 110 μονάδες βάσεις στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει το δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια. Παράλληλα, όπως σημειώνει, ο οίκος, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η Πειραιώς παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 pro forma CAR 16%, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη πώληση NPEs και την συμφωνία με την Intrum Hellas. Η Moody’s τώρα υπολογίζει ότι ο νέος δείκτης pro forma CAR έχει αυξηθεί στο 17,1%, έναντι απαίτησης για το 2020, σύμφωνα με την διαδικασία αξιολόγησης των ρυθμιστικών αρχών (SREP) για 14,25%.

Η έκδοση του ομολόγου ακολουθεί την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της τράπεζας για να μειώσει τα προβληματικά δάνεια. Το Tier II θα μετριάσει τις συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο θα περικόψει τον δείκτη CAR κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της Πειραιώς, θα περιορίσει τα NPEs μέσω δυο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020 που συνολικά φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πλάνο η μείωση των NPEs επιταχύνεται με στόχο να είναι κάτω από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Η Moody’s περιγράφει το σχέδιο των δυο τιτλοποιήσεων και την πρόθεση της τράπεζας να αξιοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν τα οποία θα διακρατήσει η Πειραιώς. Η τελευταία σκοπεύει να κάνει αίτηση για κρατικές εγγυήσεις στα senior ομόλογα, τα οποία θα αναγνωριστούν ως εξυπηρετούμενα δάνεια και πιθανότατα, εκτιμά η Moody’s, θα θεωρηθούν «μηδενικού ρίσκου».

Η έκδοση του Tier II διαφοροποιεί επίσης τις πηγές χρηματοδότησης της Πειραιώς από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφάλιση, πέρα από τις καταθέσεις, την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τις συναλλαγές στη διατραπεζική. Επιπλέον, μειώνει την εξάρτηση από το δανεισμό με εξασφαλίσεις, ο οποίος απαιτεί δέσμευση ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας. Οι καταθέσεις της Πειραιώς ήταν 5,2% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρις στην συνολική βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η Moody’s επισημαίνει ότι η Πειραιώς ήταν η πρώτη που εξέδωσε ομόλογο Tier II, καθώς και το ότι η τελευταία έκδοση φέρει κουπόνι 5,5% έναντι 9,75% της πρώτης.

Σχετικα αρθρα

Mytilineos: Σημαντική αύξηση της τιμής- στόχου από την Euroxx

admin

Rio Tinto: Αύξηση 7% στις αποστολές σιδηρομεταλλεύματος το α’ τρίμηνο

admin

Χρηματιστήριο: Φυσιολογική η διόρθωση-Πιθανή επέκταση μέχρι τις 860 μονάδες

admin

PwC: Θετική η διαχείριση της πανδημίας για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

admin

Πού βρίσκονται ξένοι επενδυτές που έχουν παρουσία στο Χ.Α.

admin

Η Fitch αναβάθμισε σε σταθερό το outlook της Mytilineos

admin

Επιδότηση ΕΣΠΑ έως €100.000 για την επανεκκίνηση επιχειρήσεων εστίασης

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία οι προτεραιότητες για πολλές επιχειρήσεις

admin

Mytilineos: Ο Fitch αναθεωρεί το Outlook σε «σταθερό» και διατηρεί το «ΒΒ»

admin

Eurolife FFH: Νέο πακέτο ασφάλισης τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Alumil: Στα €9,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων – Αύξηση κατά 182,3%

admin

Vodafone Business: Υλοποιεί τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 51 εκατ. ευρώ

admin