Image default
Οικονομία

Ερχεται εξωδικαστικός συμβιβασμός για πρόστιμα από την Εφορία

Φορολογικό νομοσχέδιο –  σκούπα για τη διασφάλιση των κρατικών εσόδων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών το Φεβρουάριο, ενώ, παράλληλα, προωθείται νέος εξωδικαστικός με την εφορία για  φορολογουμένους που έχουν πρόστιμα.

Εκτός από τις διατάξεις για τη φοροδιαφυγή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για να μην υπάρχουν στραβοπατήματα στους στόχους. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει επίσης κίνητρα  για τους φορολογούμενους, όπως των πριμ σε αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις που διευκολύνουν την εξώδικη επίλυση δικαστικών διαφορών και προβλέπεται ειδικός μηχανισμός  για προδικαστικό συμβιβασμό για φορολογουμένους που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν πάνω από 10.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και στόχος είναι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι 50 εκατ. ευρώ το 2020.

Προβλέπεται, επίσης, διάταξη για τον εξορθολογισμό των αναδρομικών φόρων που επιβλήθηκαν την παραμονή Πρωτοχρονιάς σε συνταξιούχους που παρέλειψαν να δηλώσουν το 2014 τα αναδρομικά που πήραν. Για κάποιες κατηγορίες τουλάχιστον θα υπάρξει αυτόματη διαγραφή προστίμων και ένταξη σε έως 48 δόσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Παράλληλα, έρχονται νέα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και επεξεργάζονται αλλαγές στη κάλυψη  του 30% του εισοδήματος από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Από τα προσωρινά στοιχεία   του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 2020 έχει έλλειμμα (766 εκατ. αντί πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ ) και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα (498 εκ. ευρώ έναντι 729 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο ). Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι θα υπήρχει ανησυχία   αν τα έσοδα από φόρους ήταν κατώτερα από τους στόχους, όλα τα άλλα είναι συγκυριακά.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς  η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι θα αποδώσει μέρισμα κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αναμενόμενο στόχο που είχε τεθεί σαν πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2020. Επίσης , στα 279 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται   οι επιστροφές κονδυλίων προς στην Ελλάδα, μετά από την θετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί βοσκότοπων, ενώ άλλα 280 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον αναμένονται από την διαπραγμάτευση για να εξαιρεθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό.

-

Σχετικα αρθρα

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται για εργαζόμενους σε αναστολή

admin

Συντάξεις : Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά

admin

ΕΝΦΙΑ : Παγώνει ο φόρος στα ακίνητα για το 2021

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Πτώση στη Wall Street

admin

Δουβλίνο: Περισσότερα εμπορεύματα μεταξύ Ιρλανδίας-Βρετανίας εκτρέπονται μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit

admin

Γεωργιάδης : Το 2021 θα είναι πολύ καλύτερη οικονομικά χρονιά – Τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ

admin

Britcoin; Η Βρετανία ίσως εκδώσει ψηφιακή έκδοση της στερλίνας

admin

ΔΕΗ: Την Παγκόσμια ημέρα της Γης θα ηλεκτροδοτήσει 4.5 εκατ. νοικοκυριά αποκλειστικά από ΑΠΕ

admin

Στα 479 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

admin

ΥΠΟΙΚ: Έως 31/12 η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών που τελούσαν σε αναστολή μέχρι 30/4

admin

Θεοχάρης : Το σχέδιο για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου

admin