Image default
Οικονομία

Μαξιλάρι 680 εκατ. ευρώ με το καλημέρα -Ερχονται κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις

Μικρή υπέρβαση παρατηρήθηκε στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, ενώ την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει καμπάνια για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Μάλλον αδιάφορος δημοσιονομικά θα ήταν ο Ιανουάριος, αφού ακόμα και οι αβαρίες που παρουσίασε οφείλονται κυρίως σε έσοδα του ΠΔΕ που θα εγγραφούν το Φεβρουάριο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το “μαξιλάρι” που διαμορφώνεται.

Ποιο είναι το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο; Δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει σε νέες ελαφρύνσεις και συγκεκριμένα στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Τι προκύπτει με το… καλημέρα; Ένα διαφαινόμενο “μαξιλάρι” τουλάχιστον 680 εκατ. ευρώ. Από τις μετρήσεις που κάνουν με μεγάλη προσοχή και σύνεση στο ΓΛΚ, προκύπτουν τα εξής:

  • 100 εκατ. παραπάνω από τις προβλέψεις που είχαν γίνει, από το μέρισμα της ΤτΕ.
  • 279 εκατ. επιστροφή από Βρυξέλλες μετά από απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που σχετίζεται με επιδοτήσεις, οι οποίες αρχικά είχαν χαρακτηριστεί παράνομες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται άλλη μια ανάλογη απόφαση τον Μάιο.
  • 280 εκατ. από εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών.

Αναμφίβολα υπάρχουν αβεβαιότητες, που καθιστούν αναγκαία την… ψυχραιμία στο υπουργείο Οικονομικών. Κατ’ αρχάς, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει τις νέες προσφυγικές δομές και πολύ περισσότερο αν αυτή η χρηματοδότηση θα έρθει φέτος. Πρόκειται για ένα κονδύλι που υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έσοδα 570 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο, που έρχεται μέσα στον μήνα, για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, εξετάζεται να συμπεριληφθούν κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό από ηλεκτρονικές πληρωμές σε δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα (όχι εστίαση), ενώ μέσα στο Μάρτιο ξεκινά ενημερωτική διαφημιστική καμπάνια, για την οποία έχει γίνει ήδη προκήρυξη διαγωνισμού.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, συστήνονται Επιτροπές εξωδικαστικής διαδικασίας συμβιβασμού για 10.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια και ήδη στον Προϋπολογισμό έχει ήδη εγγραφεί έσοδο 50 εκ ευρώ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι πρόκειται για κάποιου είδους περαίωση, καθώς ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Συν τοις άλλοις, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν διάταξη για τους συνταξιούχους που πήραν… ραβασάκι φορολόγησης αναδρομικών, τα οποία δεν τα είχαν δηλώσει. Πρόκειται αυστηρά για περιπτώσεις καθυστερημένης απονομής συντάξεων και όχι σε περιπτώσεις αναδρομικών από δικαστικές αποφάσεις.

Όσον αφορά στη μάχη για την αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ άλλων έχει προταθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων στο 70% εφόσον επενδύουν. «Πρόκειται ουσιαστικά για κεφάλαιο κίνησης με μηδενικό επιτόκιο», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Σχετικα αρθρα

Eurogroup : Κορωνο-ομόλογο ή «τριπλέτα» λύσεων μέχρι τη Σύνοδο

admin

Σε χαμηλό επίπεδο–ρεκόρ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s και η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας

admin

Ηπια πτώση στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου -Στις 940,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοροναϊός : Από την Πέμπτη η καταβολή των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Νέος πρόεδρος της ΔΕΗ: Το ταμειακό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο

admin

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Στο κλείσιμο του 2019, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Μπλοκάκια : Ποιοι ασφαλισμένοι εξαιρούνται από τη διπλή εισφορά

admin

Ελλάδα: Πρώτη σε παράνομα τσιγάρα στην Ε.Ε. – 610 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα

admin

Πάνω από 1 δισ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

admin

«Χρυσός» ο… χρυσός: Τιμή ρεκόρ ανά ουγγιά

admin

Προσελκύοντας τρομαγμένους καταναλωτές: Τι κάνουν τα καταστήματα στο εξωτερικό

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Το σενάριο για την μείωσή της

admin

Τζόζεφ Στίγκλιτς : Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πανδημία σαν χώρα του τρίτου κόσμου

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή

admin

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις

admin