Image default
Σοφοκλέους 10

Σε αφυδάτωση το ελληνικό χρηματιστήριο- Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Η αναφορά στον αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται στην Κίνα κυρίως, αποτελεί κεντρικό θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων του πλανήτη, απασχολώντας όλους τους ειδικούς που δυσκολεύονται να αποφανθούν για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρις ότου υπάρξει λήξη του συναγερμού. Την ίδια ώρα, οι οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να πιθανολογήσουν την έκταση των επιπτώσεων που θα προκύψουν τόσο για την κινεζική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέση της Κίνας στην παγκοσμιοποίηση είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα τα τελευταία χρόνια με τάση να συμμετέχει ολοένα και περισσότερο λόγω της εξωστρέφειας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που επιτυγχάνει.

Έτσι, οι αναλύσεις που δημοσιοποιούνται συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά μισή ως μία εκατοστιαία μονάδα  είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο που μπορεί να συντελεστεί, στο βαθμό που με τη θερμοκρασιακή αλλαγή που αναμένεται τους επόμενους μήνες υπάρξει ύφεση στο φαινόμενο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με την αβεβαιότητα ωστόσο να παραμένει σε υψηλό επίπεδο με δεδομένο ότι σε μεγάλο βαθμό παραμένει «άγνωστος παράγοντας». Η Κίνα ωστόσο λαμβάνει μέτρα νομισματικής πολιτικής (συνεχείς ενέσεις ρευστότητας δεκάδων δισ δολαρίων) αλλά και δημοσιονομικές δράσεις επιδιώκοντας να σταθεροποιήσει τόσο τις χρηματιστηριακές συνθήκες όσο και την οικονομία της, ώστε να διατηρηθεί απολογιστικά ρυθμός μεγέθυνσης ύψους 6% για το ΑΕΠ, σύμφωνα δηλαδή με όσα είχαν σχεδιαστεί στην αρχή του 2020.

Ενόψει των παραπάνω, οι κινήσεις των διεθνών αγορών που περιλαμβάνουν ιστορικά ρεκόρ για τους δείκτες της Wall Street, αποκατάσταση των ζημιών για τους δείκτες της Σαγκάης αλλά και ιστορικά υψηλά για τον EuroStoxx 600 εν μέσω υποχώρησης κατά 4,5% της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Με τον Economist (15/2/2020) να χαρακτηρίζει την αισιοδοξία της Wall Street ως πρόωρη (premature) στο βαθμό που είναι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο πανδημίας του κορωνοϊού.

Με αυτά τα δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον και το κορωνοϊό να απειλεί με σημαντική επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις με χαμηλές ταχύτητες. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, η μεταβλητότητα μικρή και η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων συντηρεί τις επιδόσεις του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος. Από τη μία πλευρά, στην περιοχή των 900 μονάδων τα αντανακλαστικά των αγοραστών επιβεβαιώνουν την ισχυρή στήριξη αλλά από την άλλη οι δυνάμεις δεν επαρκούν ούτε για την υπέρβαση των ορίων αντίσταση της περιοχής 920-930 μονάδων.

Με μοναδικό θετικό καταλύτη τα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια για τους 10ετείς τίτλους που επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει την έκδοση νέων ομολόγων με στόχο την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους για το ελληνικό χρέος, με την επιδίωξη μιας ακόμη μείωσης του «ακριβού δανεισμού» του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Lamda, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο ΟΠΑΠ παίρνουν σύντομα τη σκυτάλη για έκδοση εταιρικών ομολόγων, μετά από τις επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις της Εθνικής και της Πειραιώς στο πλαίσιο της δρομολόγησης τιτλοποιήσεων για να επιταχυνθεί η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι επομένως αναγκαίο να επανέλθουν οι θετικοί καταλύτες, ιδιαίτερα στο πεδίο των επενδυτικών δράσεων και των μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να αναζωογονηθεί το χρηματιστηριακό περιβάλλον προκειμένου να διαφοροποιηθεί το  σημερινό άνευρο σκηνικό που ελάχιστα εμπνέει για νέες τοποθετήσεις την επενδυτική κοινότητα. Με την αγορά ωστόσο να έχει θετικά  νέα από τις επιδόσεις των μεγεθών για το 2019, όπως προκύπτει από τα μεγέθη της ΕΕΕ αλλά και το μέρισμα- έκπληξη της Τράπεζας της Ελλάδος που ήδη ανακοινώθηκαν.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Μεγάλη αντίδραση στο Χ.Α. (+4,58%), με εκρηκτικά κέρδη στις τράπεζες (+8,79%)

admin

Χ.Α.: Η θερινή ραστώνη συμβάλλει στην υποχώρηση των συναλλαγών

admin

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν το πρώτο 6μηνο στο Χ.Α.

admin

Ξανά στον MSCI Global Standard οι Εθνική και Eurobank

admin

Στο χαμηλό ημέρας το Χ.Α. (-0,23%) με τζίρος 225εκ ευρώ…

admin

ΑΥΓ.’19: Ξένοι Θεσμικοί 50,3% των συν/γών, εκροές €25εκ.

admin

Μικτή εικόνα στην Ασία με εμπορικό πρόσημο

admin

Τεχνικές Προσδοκίες υπό προϋποθέσεις για τον Νοέμβριο

admin

ΧΑ

admin

Σε 3 λόγους οφείλεται η χρηματιστηριακή ευφορία του α’ εξαμήνου

admin

Σε αναμονή του rebalancing το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

H Moody’s ρίχνει το ΧΑ

admin

Αντιδραση στο τελος στο Χ.Α. με -0,33%-Στο +1,56% έκλεισε ο Τρ.Δείκτης ενώ είχε βρεθεί και -5,5%

admin

ΧΑ-FAST FINANCE

admin

Το…κατενάτσιο του Χ.Α. στις 800 μονάδες και η μείωση τζίρου

admin

Που οφείλεται η μεγαλύτερη άνοδος τριών ετών στο Χ.Α.

admin

Μytilineos, ΟΠΑΠ, τράπεζες στο επίκεντρο του road show στο Λονδίνο

admin

UBS: Πέντε παράγοντες που οδηγούν στην ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος

admin