Image default
Οικονομία

Γερμανία : Δικαστήριο μπλοκάρει εργοστάσιο της Tesla

Εφετείο αποφασίζει την προσωρινή διακοπή αποψίλωσης δάσους για την εγκατάσταση εργοστασίου της Tesla. Παράγοντες της γερμανικής οικονομίας κάνουν λόγο για «καταστροφικό μήνυμα». Σύσσωμη στήριξη των κομμάτων για την επένδυση.

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων

Μετά από προσφυγή δύο μικρών περιβαλλοντικών οργανώσεων το διοικητικό εφετείο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή αποψίλωσης δασικής έκτασης 900 στρεμμάτων. Η περιοχή προορίζεται για την κατασκευή εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο.

Ως επιχείρημα για την προσφυγή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και ότι δεν τηρούνται τα χρονικά περιθώρια για ενστάσεις πολιτών.

Η δασική περιοχή στο Βρανδεμβούργο, που προορίζεται για την Tesla

Στόχος της Tesla είναι να ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου εργοστασίου της εταιρείας σε ευρωπαϊκό έδαφος το καλοκαίρι του 2021. Η πρόθεση αυτή στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

«Καταστροφικό μήνυμα»

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Υποστηρικτές του έργου επισημαίνουν τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε τυχόν κωλυσιεργία της υλοποίησής του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, το εργοστάσιο για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του κλίματος και συνιστά μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές επενδύσεις στην ανατολική Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια.

Δεδομένου ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προσωρινή αδειοδότηση διήρκησαν μόλις δύο μήνες, ο κ. Αλτμάιερ τονίζει ότι με το παράδειγμα της Tesla μπορεί να τεκμηριωθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλων προγραμμάτων στη Γερμανία σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Τη σημασία της υλοποίησης του έργου της Tesla για τη Γερμανία ως χώρας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW). Σε περίπτωση που αποτύχει η κατασκευή του εργοστασίου λόγω «γραφειοκρατικών εμποδίων και υπερβολικού αριθμού ρυθμίσεων» η Γερμανία θα έστελνε σε ξένους επενδυτές «καταστροφικό μήνυμα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριο Οχοβεν.

Στήριξη και από Πράσινους

Ομως, όχι μόνο οι οικονομικοί παράγοντες αλλά και όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων, υποστηρίζουν τα σχέδια της Tesla.

Μόλις πρόσφατα το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ δήλωσε: «Εχουμε ανάγκη από την Tesla, είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία». Ο ίδιος χαιρέτισε τις σύντομες διαδικασίες αδειοδότησης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα «βύθισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Ανοίγει η εφαρμογή για την Αττική – Όλα τα δικαιολογητικά

admin

Αυξημένοι οι έλεγχοι με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Στο 16,8% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

admin

Καύσιμα : Αυξήσεις στις τιμές λόγω Μ. Ανατολής και βιοαιθανόλης

admin

Στουρνάρας: Δεν επαρκεί το «σχέδιο Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

admin

Σφυροκόπημα των τραπεζών στο Χρηματιστήριο

admin

«Το Ελληνικό είναι το στοίχημα για την Ελλάδα του αύριο»

admin

Γιατί αναβάθμισε ο S&P την Ελλάδα, ποιες είναι οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

admin

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα εγκαινίασε ο Κ. Μητσοτάκης

admin

Ο κορονοϊός ταράζει τις διεθνείς αγορές – Βουτιά στις μετοχές

admin

Μηταράκης : Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ποτέ ισολογισμό

admin

Σε κινεζικό τουριστικό όμιλο κατέληξαν τα brands της Thomas Cook

admin

Φορολοταρία: Συζητούν να κληρώνονται σπίτια αντί για 1.000 ευρώ

admin

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα

admin

Νέα πνοή στην κτηματαγορά από τις αρχές του 2020 – Τιμές ευκαιρίας και leasing

admin

Το Χονγκ Κονγκ… καθυστερεί την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

admin

Αναδρομικά : Με ευρωπαϊκή «ασπίδα» η δικαστική μάχη

admin