Image default
Οικονομία

Γερμανία : Δικαστήριο μπλοκάρει εργοστάσιο της Tesla

Εφετείο αποφασίζει την προσωρινή διακοπή αποψίλωσης δάσους για την εγκατάσταση εργοστασίου της Tesla. Παράγοντες της γερμανικής οικονομίας κάνουν λόγο για «καταστροφικό μήνυμα». Σύσσωμη στήριξη των κομμάτων για την επένδυση.

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων

Μετά από προσφυγή δύο μικρών περιβαλλοντικών οργανώσεων το διοικητικό εφετείο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή αποψίλωσης δασικής έκτασης 900 στρεμμάτων. Η περιοχή προορίζεται για την κατασκευή εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο.

Ως επιχείρημα για την προσφυγή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και ότι δεν τηρούνται τα χρονικά περιθώρια για ενστάσεις πολιτών.

Η δασική περιοχή στο Βρανδεμβούργο, που προορίζεται για την Tesla

Στόχος της Tesla είναι να ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου εργοστασίου της εταιρείας σε ευρωπαϊκό έδαφος το καλοκαίρι του 2021. Η πρόθεση αυτή στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

«Καταστροφικό μήνυμα»

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Υποστηρικτές του έργου επισημαίνουν τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε τυχόν κωλυσιεργία της υλοποίησής του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, το εργοστάσιο για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του κλίματος και συνιστά μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές επενδύσεις στην ανατολική Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια.

Δεδομένου ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προσωρινή αδειοδότηση διήρκησαν μόλις δύο μήνες, ο κ. Αλτμάιερ τονίζει ότι με το παράδειγμα της Tesla μπορεί να τεκμηριωθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλων προγραμμάτων στη Γερμανία σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Τη σημασία της υλοποίησης του έργου της Tesla για τη Γερμανία ως χώρας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW). Σε περίπτωση που αποτύχει η κατασκευή του εργοστασίου λόγω «γραφειοκρατικών εμποδίων και υπερβολικού αριθμού ρυθμίσεων» η Γερμανία θα έστελνε σε ξένους επενδυτές «καταστροφικό μήνυμα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριο Οχοβεν.

Στήριξη και από Πράσινους

Ομως, όχι μόνο οι οικονομικοί παράγοντες αλλά και όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων, υποστηρίζουν τα σχέδια της Tesla.

Μόλις πρόσφατα το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ δήλωσε: «Εχουμε ανάγκη από την Tesla, είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία». Ο ίδιος χαιρέτισε τις σύντομες διαδικασίες αδειοδότησης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Πηγή: Deutche Welle

-

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο : Με υψηλά κέρδη 1,92% «πάτησε» τις 670 μονάδες

admin

Ευρωβαρόμετρο: Πρωτοφανής η υποστήριξη στο ευρώ

admin

Maarten Verwey (Κομισιόν): Οι επενδύσεις θα πάνε μαζί με μεταρρυθμίσεις

admin

Κόντε : Εξετάζουμε τη μείωση του ΦΠΑ για να στηρίξουμε την κατανάλωση

admin

Κοροναϊός : Ποια προϊόντα αγοράζουν οι Έλληνες την περίοδο της καραντίνας

admin

Tραμπ: Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα έρθει…

admin

Βρούτσης : Στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων

admin

Συνάντηση Χατζηδάκη με τους θεσμούς, πρόοδος στα ενεργειακά

admin

Τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στον “Ηρακλή” η Eurobank

admin

Forthnet: Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία του 6μήνου του 2019 και το επόμενο βήμα

admin

Πάιατ: Περιφερειακός κόμβος η Ελλάδα για την καινοτομία, την ενέργεια και το εμπόριο

admin

Οι χώρες που συγκεντρώνουν πάνω από τους μισούς ανέργους στην Ε.Ε.

admin

Κοροναϊός: Το Πάσχα το πρώτο μεγάλο τεστ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία

admin

Η Mastercard και η myPOS υπογράφουν στρατηγική συνεργασία

admin

Κ. Μίχαλος: Ενίσχυση του τουρισμού με 1 δισ. με διανομή voucher σε Έλληνες

admin

Πώς ο Covid19 άλλαξε τον χάρτη της αγοράς αυτοκινήτου

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin