Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Μorgan Stanley: 6 λόγοι που καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες το μεγάλο «trade» του 2020

Μετά την JPMorgan ακόμη μία αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Ο λόγος για τη Morgan Stanley, η οποία διαβλέπει περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών, τονίζοντας μάλιστα πως έφτασε η σειρά των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

«Το σκεπτικό μας είναι απλό: Η αγορά είναι ανοικτή για τις ιστορίες απομόχλευσης. Ψάξτε για ονόματα με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλά ρίσκα εκτέλεσης και άμεσους καταλύτες. Αυτό ήδη δούλεψε στην Ιταλία (Monte) και τη Γερμανία (Deutsche Bank). Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν: Έχουμε στόχους για δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) άνω του 10% σε δύο χρόνια και τα οφέλη του σχεδίου Ηρακλής» αναφέρει χαρακτηριστικά και παραθέτει έξι καταλύτες που αναδεικνύουν τις ελληνικές τράπεζες σε «trade» του 2020. Αυτό είναι οι ακόλουθοι: 

1) Ο «Ηρακλής»: Ο μηχανισμός για κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις και μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι έτοιμος. Εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. Στην Ιταλία, παρόμοια σχήματα (GACS) παρουσιάστηκαν το 2016 και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από τα 324 δισ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ. Τα spreads των ομολόγων του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έναντι των κρατικών ομολόγων της χώρας μειώθηκαν πάνω από το μισό την ίδια περίοδο.

2) Ορατότητα για την τροχιά της οργανικής μείωσης των NPEs: Τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων στηρίζονται σε πολύ συντηρητικές παραδοχές, σημειώνει η Μorgan.Φέρει δε το παράδειγμα της Alpha Bank, που στηρίζει τους στόχους σε  υπόθεση για ετήσια αύξηση των τιμών ακινήτων 3,5-4%, την ώρα που η πραγματική άνοδος είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 9,1% ως το τρίτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν 8,4% φέτος.

3) Οι αγορές υποτιμούν την κυβέρνηση: Εχει δεσμευτεί για ανάπτυξη 4% μεσοπρόθεσμα. Η πορεία δείχνει ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο στο 2,5%) και πνέει ούριος άνεμος: πάνω από 30 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε πέντε μήνες, προωθήθηκε μία τεράστια φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ έγιναν ουσιαστικά βήματα προς την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

4) Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα έρθει έως τον Απρίλιο: Η απλοποίηση και η επιτάχυνση του πτωχευτικού πλαισίου έως τον Απρίλιο θα προέλθει από την ενοποίηση επτά διαφορετικών διαδικασιών. Αυτό θα επισπεύσει την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων, μειώνοντας τους χρόνους, αλλά και δίνοντας καλύτερες αξίες ανάκτησης.

5) Αναβαθμίσεις του αξιόχρεου οικονομίας και τραπεζών: Ολοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός της Moody’s) έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερό outlook και αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των ιταλικών. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ έχει δηλώσει «πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το ευρωσύστημα».

6) Τα κεφαλαιακά σχέδια είναι πολύ συντηρητικά: Η διαδικασία de-risking δεν επιτρέπει μείωση σε ό,τι αφορά το μελλοντικό Pillar 2R ή άλλες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. 

H εικόνα για την κάθε τράπεζα

Εθνική Τράπεζα: Εμφανίζει την υψηλότερη κάλυψη (54% έναντι 44% της Alpha και 46% της Πειραιώς), ισχυρό δείκτη κεφαλαίων (CET1 16,4%, συνολικό κεφάλαιο 17,5%) και χαμηλότερο υφιστάμενο απόθεμα ΝΡΕ (12,173 δισ. στο 34% του χαρτοφυλακίου δανείων). Ο δείκτης κόστους προς έσοδα στο 57%, είναι στο κατώτερο άκρο επίπεδο μεταξύ των τραπεζών της Ε.Ε. (σημειώνεται ότι στην Deutsche Bank φτάνει το 93%). Στοχεύει σε δείκτη NPE στο 5% NPE έως το 2022. 

Alpha Bank: Εμφανίζει τον πιο ισχυρό κεφαλαιακό δείκτη CET1 (18,0%), αν και με υψηλότερα NPE (22 δισ. ή στο 45,5% του χαρτοφυλακίου) και χαμηλότερη κάλυψη (44%). Σχεδιάζει μείωση των NPEs στο 20% εντός του 2020 και κάτω του 10% έως το 2022. Η διαδικασία τιτλοποίησης έχει ξεκινήσει και η ολοκλήρωσή της αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο. Στα ατού της τράπεζας και η πορεία εισροής καταθέσεων ( 1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα). 

Τράπεζα Πειραιώς: Η Πειραιώς είναι η πιο αδύναμη από όλες τις ελληνικές τράπεζες με CET1 15,1% (και δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 17,1% μετά από το νέο Tier 2), αλλά με καλύτερη κάλυψη από την Alpha (46%). Ο δείκτης NPE είναι επίσης ο υψηλότερος όλων,  στο 51,6%.  Η Πειραιώς πάντως αποτελεί σύμφωνα με την Morgan Stanley το καλύτερο play, καθώς διαθέτει assets ακίνητης περιουσίας αξίας 23 δισ. ευρώ ως ασφάλεια για δάνεια και 3 δισ. ευρώ ίδια περιουσιακά στοιχεία. 

Σχετικα αρθρα

Πώς θα είναι οι διακοπές στη Γερμανία

admin

Taxisnet: Πότε και ποιες ώρες θα τεθεί εκτός λειτουργίας

admin

Πλούσιοι Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη

admin

Η νέα αστική οικοτεχνία δεν φοβάται τον Covid-19

admin

Ποιους αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

admin

ΚΕΠΕ: Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα

admin

Μελέτη ΕΤΕ: Πτώση 15,5% στο ΑΕΠ το 2020 – Ποιούς τομείς έπληξε περισσότερο ο κοροναϊός

admin

Ο μεγάλος συνασπισμός και η Ελλάδα

admin

Eurogroup: Θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αναμένει η κυβέρνηση

admin

ΙΕΛΚΑ : Αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων

admin

Στήριξη του κλάδου της εστίασης ζητά ο πρόεδρος του ΕΕΑ, με αφορμή την Pizza Hut

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των δεικτών αμοιβών το γ΄ τρίμηνο

admin

Ντράγκι: η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα

admin

ΣΕΒΕ για πλήρη άρση των capital controls: Αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση

admin

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στη Βρετανία την πόρτα της εξόδου

admin

ΕΙU: Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

admin

Ο Ερντογάν και το τελευταίο κάστρο του κεμαλισμού

admin

Κ. Χατζηδάκης για EastMed: Συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο της περιοχής

admin