Image default
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Αύξηση προσαρμοσμένων EBITDA στα 355,9 εκατ. το Q4

Υπερδιπλασιαμό των κερδών καθαρών κερδών το δ’ τρίμηνο και αύξησή τους κατά σχεδόν 46% στο δωδεκάμηνο ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% στο τρίμηνο και κατά 3% στο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός, το δ’ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 123,5 εκατ. ευρώ από 53 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ στο δωδεκάμηνο διαμορφώθηκαν σε 410 εκατ. ευρώ από 281 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,4% το δ’ τρίμηνο στα 355,9 εκατ. ευρώ και κατά 3,6% στο δωδεκάμηνο στα 1,36 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο αυξήθηκε σε 1,04 δισ. ευρώ από 973 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2018, ενώ στο σύνολο της χρήσης 2019 τα έσοδα του Οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. το προηγούμενο έτος.

Ο ΟΤΕ εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, με αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 2,6% και συγκεκριμένα αύξηση 3,6% στα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής και υπηρεσίες κινητής, με ρεκόρ στις νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών για το έτος, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 304 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3%, αντισταθμίζοντας τις θετικές έκτακτες επιδράσεις του προηγούμεντου έτους. 

Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 19,3%.

Η διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή για το 2019.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας.

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μας παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Προοπτικές

Καθώς το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται, o OTE αναμένεται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετική πορεία στα έσοδά του χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις ευρυζωνικές του υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής, αποτέλεσμα της τεχνολογικής του υπεροχής, της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών του και της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη. Στη Ρουμανία, οι προσπάθειες ανάκαμψης αποδίδουν, οδηγώντας σε σταδιακή βελτίωση.

O OTE έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι ψηφιακοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμένος στον πελάτη. Με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να διαμορφωθούν σε €600,0 εκατ. το 2020. Χάρη στη λειτουργική του αποδοτικότητα σε όλους του τομείς, σε συνδυασμό με την εποχικότητα των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα €610,0 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα €350,0 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή της αναμενόμενης πληρωμής του 2019 για άδειες φάσματος, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400,0 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Σχετικα αρθρα

Πήρε η Eldorado Gold άδειες για Σκουριές και Ολυμπιάδα

admin

Eurobank: Αναλαμβάνει το κόστος ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών σε 16 νησιά

admin

ΕΥΑΘ: Νέα γενιά τεχνοκρατών στη διοίκηση – CEO ο Άνθιμος Αμανατίδης

admin

Η Cosmote συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Uniqorn

admin

Fourlis: 197.647 μετοχές σε στελέχη της εταιρίας

admin

Jumbo: Νέα καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία

admin

Σερβία: Σε 284 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 1.908

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: ΕΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση

admin

Amazon: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την απόλυση εργαζομένου

admin

ΙΚΕΑ: Νέο πρόγραμμα για «δάνειο στη στιγμή»

admin

AEGEAN: «Προχωράμε βασιζόμενοι κυρίως στις δικές μας δυνάμεις»

admin

ΗΠΑ: Βουτιά-ρεκόρ για τον PMI Υπηρεσιών τον Μάρτιο

admin

ΕΤΕ: Νέο «κορσέ» για προσωπικό και κόστη έβαλε η DG Comp

admin

ΕΕΣΥΠ: Παράταση της προκήρυξης για τη μελέτη απολιγνιτοποίησης

admin

Νέες επιλογές δίνει η Anytime στους καταναλωτές

admin

Ισπανία: Μείωση του ημερήσιου αριθμού των θανάτων, για 3η συνεχόμενη ημέρα

admin

Γερμανία: Άλλοι 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από τον κορονοϊό

admin

Πειραιώς: Σπάει σε holding και «καλή» τράπεζα για τιτλοποίηση 6 δισ.

admin