Image default
Οικονομία

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης- Μάχη για τους κοινοτικούς πόρους

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην πρόταση που έχει κατατεθεί τόσο από τις πλούσιες χώρες του Βορρά όσο και από τα μέλη του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης. 

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Ευρώπη καλείται, συγκεκριμένα, να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις.

Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στην αποχώρηση της Βρετανίας και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων (net contributors) και καθαρών αποδεκτών (net receivers) για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η θέση των καθαρών συνεισφορέων ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:   

«Είμαστε, ακόμα, μακριά από μια αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισεκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Πέτσας και εξήγησε πως με έναν τόσο μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν:

-την Πολιτική Συνοχής,

-την Κοινή Αγροτική Πολιτική,

-τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση,

-την κλιματική αλλαγή.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις Ελληνικές θέσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως στο δύσκολο περιβάλλον, των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών «κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου».

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί «προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».

Σχετικα αρθρα

Μειωμένα ενοίκια: Η ΑΑΔΕ κλείνει εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 : Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης – Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Πότε ανοίγει το Taxisnet – Τι θα αλλάξει με τις αποδείξεις

admin

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται για εργαζόμενους σε αναστολή

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Νέο επεισόδιο… στο σήριαλ του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

admin

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα 5 «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τις διπλές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

admin

«Θα πάμε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» – Τι εκτιμά έκθεση της BofA

admin

Ο γερμανικός Τύπος «υμνεί» τις διακοπές στην Ελλάδα

admin

Σε νέο χαμηλό τα αποθέματα NPLs της Ευρωζώνης

admin

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος : Γιατί χάνουμε την παγκόσμια μάχη κατά της διαφθοράς

admin

«Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» – Οι προβλέψεις της BofA για το στοίχημα του τουρισμού

admin

Διαγράφονται οφειλές μέχρι 10 ευρώ προς τους δήμους και περιφέρειες

admin