Image default
Ευρώπη

Υλοποίηση της καθολικής προσβασιμότητας στο Χαλάνδρι

Στην καθολική προσβασιμότητα στοχεύει ο δήμος Χαλανδρίου και στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί ήδη το σχέδιο για την εξασφάλισή της σε όλα τα σχολεία του δήμου. Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή 28 ραμπών AμεA και 29 χώρων υγιεινής AμεA στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές, με σκοπό την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση των ατόμων σε αμαξίδιο ή εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα.

Τα έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι προϋπολογισμού 285.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 86.500 ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του δήμου.

«Έχουμε δώσει μεγάλη και άμεση προτεραιότητα στο θέμα αυτό», λέει στο - η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη και συνεχίζει: «Η προσέγγισή μας και στα σχολεία, όπως και σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη, είναι ολιστική. Από τη μια πλευρά προχωράμε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων όλων των σχολικών μονάδων, οι περισσότερες των οποίων είναι άλλης εποχής και δεν είχαν τις προδιαγραφές και παράλληλα τις καθιστούμε απόλυτα προσβάσιμες. Θέλουμε όμορφα και λειτουργικά σχολεία για όλους και εργαζόμαστε γι’ αυτό το σκοπό. Το ίδιο κάναμε και στο αθλητικό κέντρο, με ειδικά καρεκλάκια, με αναβατόριο, αλλά το προχωρήσαμε και στο θέατρο και με ασανσέρ ΑμεΑ για το δημοτικό συμβούλιο».

Για το πόσο είναι εφικτή σε έναν μεγάλο δήμο, όπως το Χαλάνδρι, η καθολική προσβασιμότητα, η κ. Χριστούλη απαντά: «Σε σχέση με αυτό που επιχειρούμε είναι εφικτή και θα γίνει. Αυτά που έχουμε ζητήσει θα τα κάνουμε. Γενικότερα όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από εμάς, και είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, στα πεζοδρόμια και να βγάλει ο δήμος μία μελέτη, θα πρέπει να πάρει την άδεια επέκτασης των πεζοδρομίων. Το 2017 κάναμε μια μελέτη για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων κατά 1 με 1,5 μέτρο, ώστε να ενταχθούν οι ειδικοί διάδρομοι, όμως εγκρίθηκε η διαπλάτυνση μόνο κατά τόπους. Αλλά τι νόημα έχει να γίνει κατά τόπους; Να το κάνεις για 10 μέτρα, μετά να σταματάει και παρακάτω να ξαναρχίζει και πάλι να σταματάει;… Είναι και η ιστορία με τα δένδρα. Οπότε γενικά η προσβασιμότητα είναι μια μεγάλη ιστορία. Όμως αυτά που έχουμε πλέον σχεδιάσει, όπως η καθολική προσβασιμότητα στα σχολεία και αλλού, θα γίνουν».

Αναβατόριο στο κολυμβητήριο

Οι ανάλογες παρεμβάσεις του δήμου έχουν υλοποιηθεί και στο αθλητικό κέντρο, καθώς το κολυμβητήριο διαθέτει ήδη ειδικό αναβατόριο ΑμεΑ, για την άνετη, γρήγορη και ασφαλή είσοδο και έξοδο των κολυμβητών στην πισίνα κι αυτό είναι κάτι που σπανίζει στα ελληνικά κολυμβητήρια. Έτσι, προσφέρει δυνατότητα ελεύθερης κολύμβησης, μαθήματα κολύμβησης και προγράμματα γυμναστικής για ΑμεΑ, ενώ οι γυμναστές που συμμετέχουν στα προγράμματα του δήμου είναι όλοι πτυχιούχοι καθηγητές φυσικής αγωγής και έχουν τεθεί στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων που χρήζουν ενθάρρυνσης και καθοδήγησης.

Πάνω σε αυτό, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Χάρης Μαυρουδής δηλώνει: «Ποτέ δεν ξεχνάμε τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικές ή άλλες δυσκολίες και ταυτόχρονα το δικαίωμα να συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα του δήμου. Το ενδιαφέρον και η θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο μας».

Σύστημα διερμηνείας και χειλεανάγνωσης στα ΚΕΠ

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκατασταθεί στα ΚΕΠ του δήμου Χαλανδρίου σύστημα relay service, το οποίο θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση, για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα ακοής.

Όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης στη νοηματική γλώσσα των υπαλλήλων των ΚΕΠ, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών με προβλήματα ακοής.

Και στο θέατρο

Τέλος, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ο δήμος Χαλανδρίου προχωρεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για προσβάσιμες παραστάσεις. Αυτό αφορά στο καθιερωμένο Φεστιβάλ Ρεματιάς, αλλά και όχι μόνο, με στόχο την προώθηση του μηνύματος της καθολικής προσβασιμότητας.

Σχετικα αρθρα

Εφαρμογή προβλέπει πού θα ξεσπάσει βία για το νερό

admin

«Όχι» Βρυξελλών σε μόνιμες μειώσεις φόρων

admin

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Επιδόσεις «κάτω από τη βάση» από τα κράτη-μέλη

admin

Hacking Democracy: Ημερίδα για την ιδιωτικότητα και τα data στον καιρό του Facebook

admin

Οι μυστικές σήραγγες των Ναζί στη Σλοβενία

admin

Σε «καραντίνα εκτός ξηράς», οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία

admin

Νέα σύμβαση για διασφάλιση πρόσβασης σε πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό από την Επιτροπή

admin

Η «συγγνώμη» του Τζέρεμι Κόρμπιν

admin

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit

admin

Η Ινδία διαλέγει στρατόπεδο στον νέο Ψυχρό Πόλεμο

admin

Η ΕΕ επαναπατρίζει Ευρωπαίους πολίτες από την κινεζική Ουχάν λόγω του κοροναϊού

admin

Θετικές οι εκτιμήσεις της Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Αθήνα και Λέσβος στα 42 προγράμματα της UEFA

admin

Χατζηδάκης: Συμμαχία κατά της πλαστικής ρύπανσης – Εθνική Συντονίστρια η Α. Κοσμοπούλου

admin

Δίκη Siemens: Ελαφρυντικά σε πέντε Γερμανούς και σε δύο χρηματιστές

admin

Επόμενος σταθμός για τον Πούτιν: ισόβιος πρόεδρος

admin

Σαρλ Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin