Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Eλλάδα: Η βαθιά πληγή του συνταξιοδοτικού

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατά της νέας μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό.

Υπό τον τίτλο «Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης» η ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ARD tagesschau.de αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και με τις απεργίες τους παρέλυσαν τις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση θεωρεί τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τις συντάξεις».

«Την Παρασκευή η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση. Στόχος είναι να αποτελέσει κίνητρο, ώστε να βγαίνει κάποιος αργότερα στη σύνταξη, αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του επί χρόνια εξασθενημένου συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το 2070. Το υπουργείο Εργασίας απαντά στους επικριτές του ότι η μεταρρύθμιση -σημειωτέον η τρίτη σε διάστημα δέκα χρόνων- προβλέπει και αυξήσεις για ορισμένους κλάδους, ενώ περιορίζει τις οικονομικές απώλειες των συνταξιούχων που θέλουν να εργαστούν περισσότερο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD «το συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας η Αθήνα δεσμεύτηκε τα τελευταία χρόνια σε σκληρές περικοπές, μεταξύ άλλων και στις συντάξεις. […] Η απεργία της Τρίτης ήταν ήδη η δεύτερη κινητοποίηση κατά της εκλεγμένης τον Ιούλιο νέας κυβέρνησης».

Η «Zeit» σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Απεργία για τις συντάξεις παραλύει τις συγκοινωνίες και το δημόσιο βίο». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[…] τα συμμετέχοντα συνδικάτα αξιώνουν την αύξηση των συντάξεων, οι οποίες κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων δέκα ετών μειώθηκαν στο μισό. Κατηγορούν δε το φιλελεύθερο, συντηρητικό κυβερνών κόμμα της ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρατούν τις συντάξεις σε χαμηλά επίπεδα και πως προωθούν την ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τον ηττημένο των τελευταίων εκλογών ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το ΚΚΕ ότι υποκινούν τις απεργίες».

Συνέχιση της λιτότητας

«Διαδηλώσεις και απεργίες κατά των συνταξιοδοτικών σχεδίων» επιγράφει το σύντομο άρθρο της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα συνδικάτα κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνεχίζει την πολιτικών των μαζικών περικοπών του παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων δέκα ετών οι συντάξεις μειώθηκαν σχεδόν στο μισό. Η συντηρητική κυβέρνηση τονίζει ότι ορισμένοι κλάδοι ενδέχεται να ωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, όπως λέει, το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί συνολικά, προκειμένου να είναι λειτουργικό και στο μέλλον».

Σχετικα αρθρα

Το «πλάνο» Χαρδούβελη για την επόμενη ημέρα

admin

Εμπορικός πόλεμος: Ανακωχή με την Κίνα – Ενεργό το μέτωπο με την Ευρώπη

admin

Ποιον εξυπηρετεί η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τη Βόρεια Συρία

admin

Διάκριση για την καμπάνια της RAINBOW WATERS κατά του πλαστικού μίας χρήσης

admin

Brexit: Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στη στερλίνα

admin

Η Ουκρανία είναι μία δοκιμασία για την αμερικανική δύναμη

admin

Κοροναϊός : Όλες οι ημερομηνίες για πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων

admin

Διορθώστε τη δομή του ευρώ – Η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει μια νέα δομική κρίση

admin

Πλεόνασμα : Ξεκινά η πέμπτη αξιολόγηση με τους θεσμούς

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Σταϊκούρας: Τα αναδρομικά που θα αποφασιστεί ότι δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν

admin

Μητσοτάκης προς τον ΣΕΒ: Αξιοποιήστε το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» – Μην κάνετε απολύσεις

admin

Διαφορετικοί τρόποι έρευνας, διαφορετικά αποτελέσματα. Γιατί;

admin

ΗΛΙΟΣ : Στα 724,19 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη

admin

Τράπεζες: Οι τέσσερις μεγάλες θα γίνουν τρεις;

admin

Χαρίτσης: Η ΝΔ επιβαρύνει τη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων

admin

Κι όμως γίνονται deals εν μέσω κρίσης

admin

Διόρθωση είναι θα περάσει…

admin