Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Eλλάδα: Η βαθιά πληγή του συνταξιοδοτικού

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατά της νέας μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό.

Υπό τον τίτλο «Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης» η ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ARD tagesschau.de αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και με τις απεργίες τους παρέλυσαν τις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση θεωρεί τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τις συντάξεις».

«Την Παρασκευή η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση. Στόχος είναι να αποτελέσει κίνητρο, ώστε να βγαίνει κάποιος αργότερα στη σύνταξη, αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του επί χρόνια εξασθενημένου συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το 2070. Το υπουργείο Εργασίας απαντά στους επικριτές του ότι η μεταρρύθμιση -σημειωτέον η τρίτη σε διάστημα δέκα χρόνων- προβλέπει και αυξήσεις για ορισμένους κλάδους, ενώ περιορίζει τις οικονομικές απώλειες των συνταξιούχων που θέλουν να εργαστούν περισσότερο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD «το συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας η Αθήνα δεσμεύτηκε τα τελευταία χρόνια σε σκληρές περικοπές, μεταξύ άλλων και στις συντάξεις. […] Η απεργία της Τρίτης ήταν ήδη η δεύτερη κινητοποίηση κατά της εκλεγμένης τον Ιούλιο νέας κυβέρνησης».

Η «Zeit» σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Απεργία για τις συντάξεις παραλύει τις συγκοινωνίες και το δημόσιο βίο». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[…] τα συμμετέχοντα συνδικάτα αξιώνουν την αύξηση των συντάξεων, οι οποίες κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων δέκα ετών μειώθηκαν στο μισό. Κατηγορούν δε το φιλελεύθερο, συντηρητικό κυβερνών κόμμα της ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρατούν τις συντάξεις σε χαμηλά επίπεδα και πως προωθούν την ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τον ηττημένο των τελευταίων εκλογών ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το ΚΚΕ ότι υποκινούν τις απεργίες».

Συνέχιση της λιτότητας

«Διαδηλώσεις και απεργίες κατά των συνταξιοδοτικών σχεδίων» επιγράφει το σύντομο άρθρο της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα συνδικάτα κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνεχίζει την πολιτικών των μαζικών περικοπών του παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων δέκα ετών οι συντάξεις μειώθηκαν σχεδόν στο μισό. Η συντηρητική κυβέρνηση τονίζει ότι ορισμένοι κλάδοι ενδέχεται να ωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, όπως λέει, το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί συνολικά, προκειμένου να είναι λειτουργικό και στο μέλλον».

Σχετικα αρθρα

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην εντατική …

admin

Το τελευταίο σπριντ για έξοδο από το μνημόνιο

admin

Επίδομα θέρμανσης: Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την αγορά πετρελαίου

admin

Αυξήθηκαν κατά 31.000 οι «υπερπλούσιοι» του πλανήτη

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας : Αλλαγές για να ξεμπλοκάρει η γραφειοκρατία

admin

ΣΕΒ: Κατώτερες των περιστάσεων οι επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχισε ανοδικά η αγορά, στο +0,37% το κλείσιμο

admin

9 Νοεμβρίου – Σύμβολο της αντιφατικής γερμανικής ιστορίας

admin

«Αυξήθηκαν κατά 7,17% οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ το α’ εξάμηνο του 2019»

admin

Πλήρωσε στη ΔΕΠΑ 200 εκατ. η τουρκική BOTAS

admin

Εργάνη: Ένας στους πέντε εργαζομένους με μισθό κάτω των 500 ευρώ, ένα στους τρεις έως 700 ευρώ

admin

Αιφνίδια μείωση επιτοκίων και από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Ντέιβιντ Κόουκ

admin

Η περίεργη προσφορά Λάτση για το Ελληνικό!

admin

Tο πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Τι σκέφτεται ο Ερντογάν

admin

Δημοσιονομικό κενό : Σύγκλιση κυβέρνησης και θεσμών για τον προϋπολογισμό

admin

Εθνική Τρ.:H Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

admin

Προαναγγελία Γεωργιάδη : Έρχονται μειώσεις για τις χρεώσεις των τραπεζών

admin