Image default
Οικονομία

Αυθαίρετα: Δίκη-οδηγός στο ΣτΕ για χιλιάδες ακίνητα -Τι θα κριθεί, ποιους αφορά

Μια υπόθεση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για χιλιάδες περιπτώσεις αυθαιρέτων θα συζητηθεί στο άμεσο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για τα αυθαίρετα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όσοι έχουν εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή διατηρούν κτίρια με «καραμπινάτες» αυθαιρεσίες μπορούν να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020.

Για πιο «ελαφριές» περιπτώσεις αυθαιρέτων -δηλαδή με μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική ζημία- η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2025. Για τη δεύτερη κατηγορία αυθαιρέτων προβλέπονται πρόστιμα τα οποία θα αυξάνονται κλιμακωτά για κάθε χρόνο καθυστέρησης.

Αυθαίρετα: Ποια είναι η υπόθεση που θα κρίνει το ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξεταστεί το αίτημα μιας ιδιοκτήτριας ακινήτου από τη Σύρο η οποία προσέφυγε κατά του τελευταίου νόμου για τα αυθαίρετα. Ο εν λόγω νόμος δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων ακόμα και σε περιπτώσεις αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», για τη συγκεκριμένη υπόθεση αυθαιρέτου διεξήχθη ένας δικαστικός «μαραθώνιος» που διήρκεσε 20 χρόνια. Η προσφεύγουσα είναι ιδιοκτήτρια διατηρητέου αρχοντικού στην Ερμούπολη, ενώ σε γειτονικό της οικόπεδο, το 1998, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής με υπόγειο. Η οικοδομική άδεια, ωστόσο, εν τέλει ακυρώθηκε από το ΣτΕ, με συνέπεια το υπό ανέγερση κτίριο να κριθεί αυθαίρετο.

Η προσφεύγουσα κατάφερε να «παγώσει» τις εργασίες στο υπό ανέγερση κτίριο, όμως η άδεια του «αυθαιρέτου» αναθεωρήθηκε το 2000, με θετική γνωμοδότηση των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την ακύρωση της άδειας και των γνωμοδοτήσεων.

Ποιους αφορά η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Το 2016 η πολεοδομία Σύρου κήρυξε το εν λόγω κτίριο κατεδαφιστέο, όμως οι ιδιοκτήτες είχαν καταφέρει να το νομιμοποιήσουν μέσω του ν. 4495/2017 -τον νόμο για τα αυθαίρετα που είναι και σήμερα σε ισχύ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά από αυτή την εξέλιξη, το 2019, η πολεοδομία εξέδωσε άδεια για την αποπεράτωση των αυθαίρετων κατασκευών και η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και στο ΣτΕ, ζητώντας να εξεταστεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Λόγω του αντίκτυπου που θα έχει η απόφαση για πολλές περιπτώσεις αυθαιρέτων το αίτημά της έγινε δεκτό.

Η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» θα δώσει λύση για όλες τις υποθέσεις κτιρίων που αναγέρθηκαν βασισμένα σε οικοδομική άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Οι υποθέσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Η κρίσιμη απόφαση για τα αυθαίρετα, κατά το ίδιο δημοσίευμα, ενδέχεται να εκδοθεί πριν το Πάσχα.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Σηκώνουν ρολά τα καταστήματα – Πότε και πώς

admin

Πόλος έλξης η Κρήτη για Σκανδιναβούς τουρίστες -Αξιοθέατα, γαστρονομία

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο φτάνοντας στο 16,6%

admin

Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ

admin

Οι αλλαγές που φέρνει για εργαζόμενους και εργοδότες νέο ν/σ

admin

Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας για Brexit: Σε σωστή προσέγγιση η συμφωνία

admin

Αμερικανικές και άλλες πιέσεις προς τον Ιβάν Σαββίδη

admin

Χατζηδάκης : Ιστορική στιγμή για τη Μεσόγειο η μονογραφή για το EastMed Forum

admin

Τουρισμός : Ανησυχία για τα νέα κρούσματα – Σε εφαρμογή τίθεται σχέδιο για τα νησιά

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,9% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2019

admin

Χατζηδάκης: Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο «Ηρακλής» δεν αρκεί

admin

Πέντε παρεμβάσεις που θα απογειώσουν τη βιομηχανία

admin

Διερύνεται η χρήση του διαδικτύου για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών – Τι αγοράζουν οι Έλληνες

admin

Οικονομικό χτύπημα των ΗΠΑ σε Κούβα: Περιορίζει τις πτήσεις τσάρτερ

admin

Αναπτυξιακή Τράπεζα : Οδηγός για την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο

admin

Ο κοροναϊός στοιχειώνει και τη Wall Street – Πτώση και νέα αρνητικά ρεκόρ

admin