Image default
Ευρώπη

Κυρ. Μητσοτάκης στο Our World: Πώς η Ελλάδα έγινε από παράγοντας ρίσκου παράδειγμα ευκαιριών

O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής δέκατης έκδοσης του Our World (www.ourworld.co), του ετήσιου περιοδικού που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe.

Η έκδοση έχει διεθνή χαρακτήρα, με περισσότερα από 50 ηγετικά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής να μιλούν σε αυτήν, και φέτος εστιάζει στη συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοκρατίας. Σε άρθρο του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα «έχοντας αντικρίσει ευθέως την άβυσσο, βίωσε την κάθαρση και γύρισε την πλάτη στις ακραίες πολιτικές», ενώ προσθέτει πως η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία. «Αυτή είναι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο» τονίζει. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνει πως μετά από μια δεκαετή κρίση «που έφερε πόνο και απελπισία, η χώρα μου έχει ανακάμψει ως μια θετική δύναμη γεμάτη προοπτικές και αποτελεί θετικό παράδειγμα για πολλούς. Έχουμε κάνει άλματα προόδου από τότε που η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως πολιτικός κίνδυνος. Όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία ήταν, από πολλές απόψεις, απόρροια του λαϊκισμού και του πελατειακού συστήματος». Όπως αναφέρει μολονότι τα αντισυστημικά κόμματα προσπαθούν να αλλοιώσουν τις δημοκρατίες μα,« η Ελλάδα αποτελεί τη θετική εξαίρεση στην ΕΕ, καθώς έχει αφήσει πίσω της αυτά τα κόμματα».  

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ακροδεξιά, που «από τον Βορρά ως τον Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή, η συνεχίζει την ανοδική της πορεία εντός και εκτός των συνόρων της Ευρώπης», αλλά προσθέτει πως στην Ελλάδα η πορεία αυτή έχει ανακοπεί. «Η Χρυσή Αυγή, ένα ακραίο φασιστικό πολιτικό μόρφωμα, βρίσκεται πια εκτός Κοινοβουλίου και έχει επιστρέψει στο 2% που ανέκαθεν συγκέντρωνε η ακροδεξιά στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Αυτή η μεταστροφή είναι μια αχτίδα ελπίδας αλλά και μια εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι για τη δημοκρατία στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι πολίτες κατάφεραν τελικά να δουν την αλήθεια πίσω από τη ρητορική των δημαγωγών τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς και να υπερβούν την πολιτική του φόβου και του μίσους.

Αναφέρει ακόμη ότι ενώ κάποτε η Ελλάδα θεωρούνταν για κάποιους παράγοντας ρίσκου, τώρα βλέπουν μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα ασφάλειας, λογοδοσίας και ευκαιριών και σημειώνει πως η κυβέρνησή του είναι η πρώτη ύστερα από δέκα χρόνια που έχει καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Με αυτή την ώθηση και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός, ήδη κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση οτι ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Είμαι περήφανος για όσα έχουμε πετύχει, γνωρίζω όμως και πόσο σκληρή δουλειά μας περιμένει ακόμη. Και επίσης δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, έχουν ήδη αγκαλιάσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας» γράφει ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία επισημαίνει πως όσο αναπτύσσεται αυξάνονται οι ευκαιρίες αλλά και το καθήκον για δημόσιες επενδύσεις. «Για εμάς, η ατζέντα της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη που θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα πολυδιάστατη» εξηγεί και συνεχίζει: «Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο και θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί στην πορεία για την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αντανακλά τις προοπτικές μας και είναι η δέσμευσή μας για το μέλλον».

Παραθέτοντας τις προκλήσεις για το 2020, ξεχωρίζει τη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ των θεμελιωδών πολιτικών γεωργίας και συνοχής της ΕΕ, η αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ενεργειακής μετάβασης, η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, και ασφαλώς η νέα σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Το να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη φτάσει, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυξανόμενες πολυπλοκότητες που καθιστούν τον σημερινό κόσμο εξαιρετικά απρόβλεπτο. Ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η κιβωτός που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας» καταλήγει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

Σχετικα αρθρα

Τα «συν» και τα «πλην» της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ

admin

Ύφεση ρεκόρ για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

admin

Άμεσα σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης

admin

Θολό τοπίο σε εμπορικά σήματα και επιχειρήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – τί είπε ο Μίχαλος στον Ζάεφ

admin

Margrethe Vestager: Μια πολύπλοκη ισορροπία

admin

ΕΕ: Βαθιά δυσπιστία έναντι των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών

admin

Μαξίμου: «Αναγκαίος παίκτης» η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή

admin

Η πραγματική απειλή για τον φιλελευθερισμό θα έρθει μετά τον Τραμπ

admin

SOS Μεσόγειος: Κυνική η στάση της ΕΕ – Δεν γνωρίζουμε πόσα πλοία βυθίζονται χωρίς να τους προσφερθεί βοήθεια

admin

Με τη βιογραφία του Σοπέν ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Ανοίγει τον δρόμο και για άλλα περιφερειακά ζητήματα ο East Med

admin

Αυτή είναι η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

admin

Ενέργεια: Η γερμανική προεδρία περιπλέκει τις σχέσεις με την Τουρκία

admin

Άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph

admin

Τον Τιερί Μπρετόν προτείνει ο Μακρόν για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

admin

COP25: Ο πλανήτης έχει καταστραφεί και αυτή είναι μόνο η αρχή

admin

Υψηλότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 ως το 2030 ζητούν από την ΕΕ περισσότερες από 150 κορυφαίες επιχειρήσεις

admin

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα – Ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια

admin