Image default
Πρώτο Θέμα

“Μάχη των μαχών” για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027

Εν μέσω διαφωνιών μεταξύ κρατών-μελών αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκινά σήμερα το απόγευμα η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με θέμα τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2021-2027.

Τα χρήματα είναι πολλά και επειδή, όταν ένα κράτος μέλος ευνοείται από τη μοιρασιά, τα παίρνει από κάποιο άλλο, η επίτευξη συμφωνίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, άλλωστε η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι θα απαιτηθούν μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις για να βγει λευκός καπνός από την αίθουσα της συνεδρίασης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και το μέγεθος των διαφωνιών, ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτήν την συνεδρίαση, αλλά από την άλλη η εμπειρία του παρελθόντος έχει καταδείξει πως, όταν οι διαφωνίες φτάσουν στο κατακόρυφο, τότε πλησιάζουμε και στην απόφαση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θέλει οπωσδήποτε συμφωνία, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης, γιατί η πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου από τις 11 Ιουλίου 2018. Κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της ΕΕ από τις αρχές του επόμενου έτους, λένε οι συνεργάτες του Ευρωπαίου αξιωματούχου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μισέλ έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες ότι θα μείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι να ληφθεί απόφαση.

Η συζήτηση θα γίνει με βάση συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η οποία αμφισβητείται σχεδόν από όλους: Οι πλούσιες χώρες την θεωρούν γενναιόδωρη και οι φτωχότερες ανεπαρκέστατη. Απέναντι στην πρόταση είναι και η Ευρωβουλή, η οποία θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και προκλήσεις που έχει μπροστά της σήμερα η ΕΕ. Μάλιστα οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις τους θα την καταψηφίσουν.

Μεγάλο το διακύβευμα και για την Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να διεκδικήσει περίπου 35 δισ. ευρώ για τη γεωργία και την πολιτική συνοχής, αλλά και κάποιες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, μεταξύ άλλων για το προσφυγικό.

Σχετικα αρθρα

Γιατί οι ιταλοί απογοητεύονται από το ευρώ

admin

Φρανσουά Ολλάντ: ο Τζον Γουέιν των Ηλυσίων Πεδίων

admin

Μια … επανεξέταση του JFK

admin

Τα σχέδια της Κίνας στην Ελλάδα

admin

Επιμένουν οι φήμες για έξοδο στις αγορές

admin

Goldman: Στα 30 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του Covid-19 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ταραχώδεις θάλασσες

admin

Επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά πετρελαίου

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Πώς η Fed μόλις μείωσε την ανισότητα

admin

Η Ελλάδα βγαίνει από τον αποπληθωρισμό μετά από 33 μήνες

admin

Tageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ, ένα annus horribilis για την Ελλάδα

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι (αν)ασφαλής

admin

Το Λονδίνο ανοίγει την πόρτα στη Saudi Aramco

admin

Όταν ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία

admin

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

admin