Image default
Ευρώπη

Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό

Δύσκολη θεωρείται εξ αντικειμένου η σημερινή αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021- 2027. Και αυτό διότι αυτός σχεδιάζεται μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση, πείθοντας τους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας της κρίσης.

Τέσσερα είναι τα θέματα -προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου- στα οποία ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο για τη χώρα μας: η Συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η κλιματική αλλαγή. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και -κατ’ επέκταση- για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο λόγω Brexit. To Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς και με την αποχώρησή του από την Ε.Ε., προκύπτει ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως. Κάτι που δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες συνεισφορείς, αλλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το ταμείο συνοχής.

Από την άλλη, υπάρχει διαφορά θέσεων όσον αφορά το μέγεθος του νέου Προϋπολογισμού σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της Ε.Ε. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ότι «είμαστε, ακόμα, μακριά από μια αποδεκτή πρόταση».

Χαμένο έδαφος
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, «υπέστη μια πολύ μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π., ενώ άλλες χώρες προχώρησαν πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό θα μείνει χωρίς μια απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμε να στηρίξει την Ελλάδα σε επίπεδο συνοχής για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Και αυτό το διεκδικούμε», τόνισε.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στην ελληνική πλευρά σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περιοριστεί, με άκρως προβληματικό στοιχείο την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX. Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με φόντο την ανακοίνωση ότι θα κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες μέχρι το 2023, πλην μίας, της Πτολεμαΐδας, η οποία θα κλείσει το 2028. Συνεπώς, λένε στην κυβέρνηση, πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός της ταχείας διαδικασίας αλλά και της ικανής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετάβασης στις εμπλεκόμενες περιοχές.

Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, η κυβέρνηση αρνείται οι Έλληνες αγρότες να έχουν σημαντικές μειώσεις στα χρήματα τα οποία λαμβάνουν και σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει, μεταξύ άλλων, σύμμαχο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, είχε παρατηρηθεί ταύτιση απόψεων.

Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».

Σχετικα αρθρα

Αυστρία: Το FPO επαναφέρει στο προσκήνιο την έξοδο από την Ε.Ε.

admin

Η Βουλγαρία αποβάλλει ρώσο διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας

admin

Η ΕΚΤ παρατείνει την κεφαλαιακή ελάφρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Ελληνική τεχνολογία στο Διάστημα: Ξεκλειδώνοντας την πόρτα της ESA… the hard way

admin

Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ διχάζει και τη γερμανική κυβέρνηση

admin

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

admin

Η Αθήνα πιέζει για τον «άσπρο χρυσό» της: Ζητά εξαίρεση από τους δασμούς ΗΠΑ

admin

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια κλείνουν από σήμερα

admin

Σχοινάς: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή»

admin

Ανησυχία Μπορέλ για τις υποψίες ότι δηλητηριάστηκε ο αντίπαλος του Πούτιν

admin

Σερβία: συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ζήτησε η ΕΕ

admin

Oι Πράσινοι γίνονται 40 ετών: Oι αντιεξουσιαστές που διεκδικούν την καγκελαρία

admin

Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν δίνουν επιπλέον 310 εκ. ευρώ σε Έρευνα, Καινοτομία και Erasmus+

admin

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα

admin

Πολιτική κρίση στη Νικαράγουα, πράσινο φως από τους 28 για επιβολή κυρώσεων

admin

Στο Δικαστήριο πάει η Κομισιόν την Πολωνία

admin

Έρχεται ευρωπαϊκή ειδική ομάδα για την επίλυση της έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο

admin